Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Beskyt din nye smartphone

Langfingrede tyve vil elske at få fat i din spritnye smartphone eller tablet. De kan negle den op ad din lomme eller snyde sig vej gennem apps. Heldigvis kan du selv gøre noget, hvis uheldet er ude.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Konfirmationsfesten er en af de begivenheder i vores liv, som udløser den allerstørste gaveregn. Blandt de mest populære ønsker er smartphones og tablets, som fylder godt på gavebordet hos både pigerne og drengene. Men de digitale gaver er også populære hos tyve, som især slår til, når konfirmander over hele landet fejrer Blå Mandag.

At få stjålet en smartphone eller tablet er drønærgerligt, for du mister ikke bare din nye, fede dims. Du mister også alle de billeder og private data, som du allerede har lagt på den. Eller gør du? I dag findes der nemlig effektive måder at sikre sin smartphone eller tablet på. Udover naturligvis at passe på den.

Både med Android-, Windows- og Apple-enheder kan du tage ekstern backup og kryptere indholdet på din mobil. Er uheldet ude, kan du på distancen slette alt og låse din smartphone eller tablet, så tyven ikke kan bruge den til noget som helst. På den måde har du både sikret dig, at indholdet på din enhed ikke forsvinder, at andre ikke misbruger det – og du har givet tyven en lang næse.

Vil du være helt sikker, så køb og installer sikkerhedssoftware. Udover at beskytte dine data, kan et program som for eksempel Norton Security til Android fortælle dig, hvor din enhed opholder sig.

Programmet kan også få mobilen til at tage et billede af tyven og lægge det på en hjemmeside, som kun du har adgang til. På din Android-mobil kan du tilmed aktivere en såkaldt skrigealarm. Ikke rart at være tyv, hvis den stjålne enhed bliver ved med at skrige højlydt, indtil batteriet løber tørt.

Har du mistet en iPhone eller en iPad, og tror du på det gode i mennesket, kan du via det gratis program Find My iPhone lokalisere din enhed på et digitalt kort og sende en besked til den. Når tyven, eller den som har fundet din enhed, tænder for skærmen, kan de se, at enheden er meldt savnet. Beskeden indeholder også et telefonnummer, hvorpå du kan kontaktes.

Undgå at blive afluret

Også virus og digitale spioner er en trussel. De stjæler ikke din enhed, men de sniger sig ind og aflurer private oplysninger. Er du som tablet- og mobilbrugere er flest, bruger du dine enheder til at gå i netbanken og foretager betalinger via apps.

Du tjekker mails, henter minispil via Facebook og surfer på nettet. Din smartphone og tablet er kort sagt en computer i miniformat med alle de sikkerhedsudfordringer, det giver. Men heldigvis også med de samme muligheder for at beskytte sig med sikkerhedsprogrammer.

1. Lås din enhed: Både tablets og smartphones kan låses med en adgangskode.

2. Tag backup: Du kan for eksempel købe et sikkerhedsprogram med indbygget backup-funktion.

3. Opdater programmer og styresystem: Jo ældre din software er, des flere ”døre” står åbne.

4.Optimer sikkerheden: Sikkerhedsprogrammer kan fjernlåse og -slette indholdet på din enhed.