Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: BenQ TK800: God tv-projektor til attraktiv pris

Denne projektor banker alle tv’er af banen med et kæmpestort billede. Det er tilmed skarpt og detaljeret. Og BenQ TK800 lokker med en god pris.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er egentlig underligt, at projektoren ikke er blevet det konkurrencedygtige alternativ til tv’et, som mange af os forventede, da de billige tv-projektorer dukkede op. Det skyldes i hvert fald ikke projektorer som denne BenQ TK800, der koster pænt under 10.000 kroner, og som kan sende et 300 tommer stort og flot billede op på væggen eller et lærred hjemme i stuen.

Tv’er med stor skærm kan sagtens koste meget mere end denne projektor (og så er tv-skærmens billede endda betydelig mindre). TK800 står heller ikke tilbage, når det handler om billedteknologi. 4K-opløsning er selvfølgelig en mulighed her, og projektoren understøtter HDR (High Dynamic Range), så den er ideel, når familien skal se en storslået biograffilm, en medrivende sportsbegivenhed, eller husets drenge har lyst til en gang FIFA-gaming i et format, der bare gør oplevelsen endnu mere medrivende.

BenQ TK800 ligner en typisk DLP-projektor af single chip-typen med objektivet placeret til højre på fronten. Kabinettet er i hård plast og føles solidt. Det er en pæn projektor med en indbydende havblå farve på fronten. Der er en infrarød sensor til højre for linsen, og oven over denne finder du styringen til manuel zoom og fokus. Med en justerbar fod kan du indstille projektorens højde, selvom den type justeringer kan give et skævt billede. Heldigvis har TK800 en autokorrektion. I det hele taget er projektoren nem at få sat op, så du hurtigt kan komme i gang med at bruge den.

4K med et trick

Det bedste argument for denne projektor er 4K. Det har den faktisk – men kun ved hjælp af et lille trick. DLP-chippen kan ikke levere 3840 x 2160 pixel. Den bruger XPR-teknologi, hvilket i praksis betyder, at DLP-chipens 1920 x 1080-billede bliver flashet fire gange lynhurtigt efter hinanden, så der skabes et billede, der opleves, som om det havde over otte millioner pixel. Forbavsende nok fungerer dette fif, selv når vi kører nogle testmønstre.

Farvehjul med plus og minus

Billedets skarphed hjælpes på vej af det faktum, at projektoren kun har en enkelt chip. Der er ikke nogen af de justeringsproblemer, man kan opleve med projektorer, som har tre chips. Ulempen er, at TK800 må bruge et farvehjul, og det øger risikoen for en forstyrrende regnbueeffekt i billedet. Desuden bliver farvespektret ikke så bredt som fra projektorer, der ikke bruger farvehjul.

Billedet er lyst (3000 ANSI-lumen), så projektoren kan sagtens bruges i lyse rum med hvide vægge. Fint er det også med HDR10. Takket være BenQs teknologi Auto HDR Colour Rendition kan projektoren levere HDR med større lysstyrke og kontrast end SDR. Projektoren har i øvrigt to særlige tilstande, ”Game” og ”Football”. ”Game” reducerer inputforsinkelser, så man får en mere umiddelbar spilleoplevelse. ”Football” er mindre brugbar – den forstærker blot farverne, hvilket gør billedet kunstigt.

Masser af detaljer

Det første du bemærker, når du ser 4K-indhold, er de mange detaljer. Måske bruger projektoren et visuelt trick til at booste opløsningen, men det virker. En ultra-HD Blu-ray med westernfilmen The Revenant er utrolig detaljerig i billedet, og lysstyrken fra de snerige landskaber opleves helt rigtig.

4K-diske som Planet Earth II er ligeså imponerende, sprængfyldt med detaljer, stærkt højlys og naturlige farver. Farvehjulet sætter grænser for antallet af farver, men BenQ har været gode til at imødegå de svagheder, som en projektor af denne type har. Der er især et område, som DLP- teknologien slås med, og det er gengivelsen af sort og skygger, hvilket også en udfordring her. Men i lyse rum, hvor TK800 klarer sig godt, vil næppe bemærke den udfordring.

Derimod vil du nok lægge mærke til ventilatorstøjen, der forstærkes af lyden fra farvehjulets rotation. Men støjen fra ventilatoren er der ikke noget at gøre ved. Jo lysere pæren er, jo mere varme producerer den, og des mere er der brug for afkøling.