Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: BenQ LK970: Evighedsmaskinen

Den anden deltager i denne test er i enhver henseende en gigant. BenQ LK970 er en såkaldt installationsprojektor. Det vil sige en projektor, som er konstrueret til en permanent placering i et rum, der kan være ganske stort – et par hundrede kvadratmeter eller måske mere.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Med mål som en mellemstor kuffert og en vægt på næsten 20 kilo er LK970 ikke ligefrem bærbar. Den har også en respektindgydende featureliste og en matchende prislap – omkring 80.000 kroner. Hvad får man så for sådan en mindre formue?

Teknologi og udstyr

Først og fremmest er LK970 en ”connect & forget”-projektor, lover BenQ. Når den er på plads under loftet, kan den køre 24/7 med et minimum af vedligeholdelse.

Alle de optiske komponenter er forseglet, så de er beskyttede mod støv, og det gælder også lyskilden, som er en laser med en levetid på 20.000 timer ved den fulde lysstyrke på 5000 lumen – og det tredobbelte antal timer i ECO-indstilling. Det vil sige, at projektoren er teknologisk forældet, inden lyskilden giver op.

Det aktive element i det optiske system er en DMD-chip (Digital Micromirror Device), som er hjertet i Texas Instruments’ DLP-projektionsteknologi. Denne chip består af 4,15 millio-ner mikroskopiske spejle, som med lidt smart manipulation kan levere en 4K-opløsning på 3840 x 2160 eller 8,3 millioner pixel. DLP-teknologien er kendt for at sikre en et meget højt kontrastforhold, og LK970 lover ikke mindre end 100.000:1.

Fronten på projektoren domineres af et enormt objektiv, som består af 16 glaslinser fordelt i otte grupper. Det må koste en formue at bygge, men så skal det også være med til at sikre et billede med høj lysstyrke, naturtro farver og et minimum af optisk forvrængning.

Når man bruger en enkelt DMD-chip i en projektor, er det nødvendigt med et farvehjul i det optiske system, og i LK970 er der to af slagsen, hvad der skal forbedre farvernes renhed og mætning.

Projektoren er effektivt vandafkølet. Ventilatorstøjen er subjektivt meget lavere end de angivne 37 dB, men der flyttes alligevel så meget luft, at det kan føles som træk ved fødderne, hvis man sidder i nærheden af projektoren.

De mekaniske justeringer af objektivet foregår manuelt. Hvorfor bruge penge på motorer og elektronik til noget, som i princippet kun skal foretages ved opsætningen af projektoren? Fokus og zoom klares nemt ved hjælp af det indbyggede testmønster, og det samme gælder den vandrette og lodrette objektiv forskydning, der virker over et usædvanligt stort område.

BenQ har heller ikke sparet på billedindstillingerne. Som udgangspunkt kan man vælge mellem ”Bright”, ”PRESN”, ”sRGB”, ”Cinema” og ”DICO-S” (medicinsk billedbehandling og kommunikation) samt ISF Day/Night, hvis man har fået projektoren kalibreret efter ISF-standarder.

Fjernbetjeningen er stor og gedigen med dæmpet lys i tasterne, og fire af knapperne har hverken påskrifter eller funktioner.

Laser-lyskildens varme bortledes med væskekøling og et såkaldt heatpipe-system – her illustreret af BenQ. Systemet er støjsvagt.

Fantastisk bygget

BenQ LK970’s byggekvalitet er uovertruffen. Projektoren udstråler soliditet og styrke, og der er tænkt over detaljer, som fastgørelse af strømkablet og HDMI-kablerne.

Det kræver en smule tilvænning, at projektoren reagerer meget langsomt på kommandoer. Man kan ikke bare zappe gennem billedindstillingerne, men må vente tålmodigt i nogle sekunder med mørkt lærred, før der sker noget.

Den grundlæggende gengivelse af 4K-indhold er fornem, men hvis man vil se en film i denne høje opløsning, kan LK970 ikke udnytte den HDR-kodning, som ofte er tilgængelig i dette format. Scener med HDR vises ikke med den maksimale kontrast. Ellers er vi imponerede over såvel farvernes livagtighed og mætning som den optiske linearitet og de naturlige bevægelser.

Næsten lige imponerende er den indbyggede scaler i projektoren, når vi viser indhold fra vores lille Asus-notebook med en WXGA-skærm på 1366 x 728 pixel. Så forsvinder det let uldne indtryk af linjer og tegn, og PowerPoint-dias bliver meget behageligere at tyde.