Home » AOD Pro » BenQ LK970 [TEST]: Evighedsmaskinen
BenQ LK970 [TEST]: Evighedsmaskinen

BenQ LK970 [TEST]: Evighedsmaskinen

Share

Den anden deltager i denne test er i enhver henseende en gigant. BenQ LK970 er en såkaldt installationsprojektor. Det vil sige en projektor, som er konstrueret til en permanent placering i et rum, der kan være ganske stort – et par hundrede kvadratmeter eller måske mere.

Med mål som en mellemstor kuffert og en vægt på næsten 20 kilo er LK970 ikke ligefrem bærbar. Den har også en respektindgydende featureliste og en matchende prislap – omkring 80.000 kroner. Hvad får man så for sådan en mindre formue?

Teknologi og udstyr

Først og fremmest er LK970 en ”connect & forget”-projektor, lover BenQ. Når den er på plads under loftet, kan den køre 24/7 med et minimum af vedligeholdelse.

Alle de optiske komponenter er forseglet, så de er beskyttede mod støv, og det gælder også lyskilden, som er en laser med en levetid på 20.000 timer ved den fulde lysstyrke på 5000 lumen – og det tredobbelte antal timer i ECO-indstilling. Det vil sige, at projektoren er teknologisk forældet, inden lyskilden giver op.

Se også:  Virksomheder er for langsomme til at udnytte forretningsdata

Det aktive element i det optiske system er en DMD-chip (Digital Micromirror Device), som er hjertet i Texas Instruments’ DLP-projektionsteknologi. Denne chip består af 4,15 millio-ner mikroskopiske spejle, som med lidt smart manipulation kan levere en 4K-opløsning på 3840 x 2160 eller 8,3 millioner pixel. DLP-teknologien er kendt for at sikre en et meget højt kontrastforhold, og LK970 lover ikke mindre end 100.000:1.

Fronten på projektoren domineres af et enormt objektiv, som består af 16 glaslinser fordelt i otte grupper. Det må koste en formue at bygge, men så skal det også være med til at sikre et billede med høj lysstyrke, naturtro farver og et minimum af optisk forvrængning.

Når man bruger en enkelt DMD-chip i en projektor, er det nødvendigt med et farvehjul i det optiske system, og i LK970 er der to af slagsen, hvad der skal forbedre farvernes renhed og mætning.

Projektoren er effektivt vandafkølet. Ventilatorstøjen er subjektivt meget lavere end de angivne 37 dB, men der flyttes alligevel så meget luft, at det kan føles som træk ved fødderne, hvis man sidder i nærheden af projektoren.

Se også:  Menneskeligt set: Kryptiske valutaer

De mekaniske justeringer af objektivet foregår manuelt. Hvorfor bruge penge på motorer og elektronik til noget, som i princippet kun skal foretages ved opsætningen af projektoren? Fokus og zoom klares nemt ved hjælp af det indbyggede testmønster, og det samme gælder den vandrette og lodrette objektiv forskydning, der virker over et usædvanligt stort område.

BenQ har heller ikke sparet på billedindstillingerne. Som udgangspunkt kan man vælge mellem ”Bright”, ”PRESN”, ”sRGB”, ”Cinema” og ”DICO-S” (medicinsk billedbehandling og kommunikation) samt ISF Day/Night, hvis man har fået projektoren kalibreret efter ISF-standarder.

Fjernbetjeningen er stor og gedigen med dæmpet lys i tasterne, og fire af knapperne har hverken påskrifter eller funktioner.

Laser-lyskildens varme bortledes med væskekøling og et såkaldt heatpipe-system – her illustreret af BenQ. Systemet er støjsvagt.

Fantastisk bygget

BenQ LK970’s byggekvalitet er uovertruffen. Projektoren udstråler soliditet og styrke, og der er tænkt over detaljer, som fastgørelse af strømkablet og HDMI-kablerne.

Det kræver en smule tilvænning, at projektoren reagerer meget langsomt på kommandoer. Man kan ikke bare zappe gennem billedindstillingerne, men må vente tålmodigt i nogle sekunder med mørkt lærred, før der sker noget.

TAGS
BenQ
erhverv
Projektor

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S