Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: BenQ EH600: Stressfri business-projektor

BenQ løser de kendte samspilsproblemer mellem computer og projektor ved at fusionere begge i én enhed, der er som skabt til professionel præsentationsbrug – og oven i købet er til at betale.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Verdens første Android-baserede, trådløse projektor. Sådan skriver BenQ på deres hjemmeside om genstanden for denne test, den forholdsvis økonomiske EH600 med FHD-opløsning, 3500 ANSI-lumen lysstyrke og DLP-billedteknologi.

”Android” er nøgleordet for alle, der har oplevet frustrationen ved at stå med en præsentation, der ikke kan aflires planmæssigt, fordi der mangler et kabel mellem computeren og projektoren eller enhederne er inkompatible.

EH600-projektoren kan løse disse problemer, fordi projektoren indeholder en lille Android-baseret computer, der kører version 6.0 af det mobile operativsystem og er udrustet med en uspecificeret cpu plus 16 GB lager og 2 GB hukommelse. Ikke ligefrem alverden i forhold til de mange nutidige smartphones, men stadig tilstrækkeligt til de fleste formål.

En medfølgende USB-dongle gør det muligt at tilgå et Wi-Fi-netværk og dermed få adgang til servere eller via en præinstalleret Firefox-browser – hvorfor i alverden ikke Chrome! – komme på nettet. Desuden er der USB-porte på projektoren til eksterne lagerenheder. Software til læsning og visning af Office-dokumenter og andre filer er også indbygget.

Alt dette vil sige, at man som medarbejder eller gæst hos en virksomhed med en BenQ EH600-projektor ikke behøver stille med andet end en USB-nøgle eller – endnu bedre – en smartphone for at dele sine budskaber.

Kringlet betjening

Med et fodaftryk omtrent som et A4-ark og en vægt på 2,5 kg ligger EH600 i den transportable klasse. Dog bør projektoren efter vores mening være permanent installeret i det relevante lokale, for dens begrænsede justeringsmuligheder gør, at det kan tage nogen tid at få den opsat optimalt.

Hvis projektoren skal stå på et bord, kan to af de tre små fødder højdejusteres over et lille område, og der er Keystone trapezkorrektion, men ingen mekanisk objektivforskydning. Vi anbefaler loftmontering i et egnet beslag.

Indstillingerne og den daglige betjening kan klares via den medfølgende fjernbetjening, som ikke har belyste taster, men til gengæld en digital pegepind i form af en laserpointer.

Desuden er det muligt at bruge en app, der hedder BenQ Smart Control. Det har vi klaret fint på en iPad, men det har oversteget vores evner at lokalisere en brugbar Android-version hos Google Play. Chrome kan finde noget, der ligner, i Windows, men det er en version 3.35 fra 2013, og den vil ikke kendes ved EH600.

BenQs Smart Control-app – her på en iPad – kan styre projektorens vigtigste funktioner og indstillinger.

Lysstyrken rigelig

Grundlæggende er FHD-billedet fra BenQ EH600 i orden. Skarpheden er som ventet, og lysstyrken rigelig til businessformål i et oplyst rum.

Det let brugte testeksemplars farvegengivelse skæmmes af et udtalt rødstik i en tredjedel i højre side af lærredet på den blå menubaggrund. Vi antager, at dette fænomen skyldes en transportskade eller håndteringsfejl hos en tidligere tester i fødekæden. Det indgår derfor ikke i vores bedømmelse.

Projektorens akustiske støjniveau er meget lavt og overdøver aldrig den lille indbyggede højttaler, som ikke spiller ret højt, men til gengæld har en skinger klang, der kan hjælpe med at holde tilhørerne vågne.

Vi oplever den indbyggede Android-computer som meget langsom, og dens indbyggede testfacilitet kommer da også ud med en downloadhastighed fra nettet på blot omkring 20 Mbps i et rum, hvor en Wi-Fi 5-smartphone nærmer sig 600 Mbps. 

Tilslutningspanelet på bagsiden af projektoren er meget overskueligt. Bag BenQ-logoet findes en USB-port til den medfølgende Wi-Fi-dongle.