Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Du belaster miljøet, når du ser Netflix

Mens Apple, Google og Facebook er fremme i skoene og i høj grad bruger strøm fra sol- og vindenergi, så halter Netflix, verdens største streamingsite af serier og film, langt bagefter, viser den nye Greenpeace-rapport.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når vi klikker ind på sociale medier og videostreamer fra bl.a. Netflix, bruger de bagvedliggende servere store mængder strøm. Klimabelastningen afhænger af, om der er tale om “grønne” eller “sorte” klik - med andre ord om strømmen til de enorme datacentre er produceret med vedvarende energi eller fossile energikilder.

Mens Apple, Google og Facebook er fremme i skoene og i høj grad bruger strøm fra sol- og vindenergi, så halter Netflix, verdens største streamingsite af serier og film, langt bagefter, viser den nye Greenpeace-rapport “Clicking Clean: Who is Winning the Race to Build a Green Internet?”

“Netflix underholder hele verden med fantastiske film og serier, men det skuffer dybt, at selskabet gør det med fossile brændsler som kul. Netflix skylder de mange millioner filmelskere og ikke mindst klimaet at komme på banen og forpligte sig til 100 procent vedvarende energi. Videostreaming vokser massivt, og det skaber et stærkt pres på klimaet, hvis ikke selskaber som Netflix tager ansvar for klodens ve og vel og sikrer, at deres strømforbrug produceres med vind og sol fremfor kul,” siger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder hos Greenpeace.

Typen af energi er afgørende

I 2015 stod videostreaming for 63% af verdens samlede nettrafik, og tallet forventes at stige til 80% i 2020. Det er især selskabernes store datacentre, der driver trafikken, som får elforbruget og dermed CO2-udslippet til at stige - afhængig af, om strømmen produceres fra grønne eller fossile energikilder.

Greenpeace-rapporten har ranglistet knap 70 selskaber - apps, sociale medier og streamingtjenester mm. - og her placerer Netflix sig i bunden på flere parametre. Se casen (s.67) i rapporten.

Netflix bruger Amazon Web Service, der baserer sig på et særligt fossiltungt energimiks (30% kul, 24% naturgas og 26% atomkraft), hvorimod der kun bruges 17% vedvarende energi. Til sammenligning baserer Apple, Facebook og Google sig på henholdsvis 83%, 67% og og 56% på vedvarende energi.

“Når Netflix stormer frem, som de gør, betyder det, at de kan skabe efterspørgsel på kul og andre fossile brændstoffer, hvis ikke de tager klimaproblemerne alvorligt og sadler om til grøn strøm. De taler om, at de vil omstille til vedvarende energi, men de er desværre ikke åbne om deres strømforbrug,” siger Tarjei Haaland.

Store strømslugere

De mulige klima- og energimæssige konsekvenser fra datacentre er også blevet højaktuelle i Danmark, hvor Apple vil placere sig i Viborg og Facebook i Odense. Ifølge Greenpeace-beregninger kan vi forvente, at Apple-centeret vil forbruge mellem 2,3-2,8% af Danmarks samlede strømforbrug, og Facebook-centeret kan komme til at stå for mere end 4%.

“Det er et stort skulderklap til den grønne omstilling i Danmark, når Apple og Facebook - to af de mest progressive selskaber - vælger at bygge sine datacentre i et af de mest progressive lande indenfor grøn energi. Men det er også vigtigt at være opmærksomme på, at centrene vil blive nogle seriøse strømslugere. Derfor er det afgørende, at selskaberne investerer i ekstra vedvarende energi, der svarer til de store mængder strøm, som det vil kræve at køre centrene,” siger Tarjei Haaland.

Greenpeace har siden 2009 analyseret og rapporteret om den grønne omstilling i IT-sektoren. Greenpeace stiller en række opfordringer til virksomhederne, heriblandt en langsigtet forpligtelse om at stille om til 100% vedvarende energi og være transparente i forhold til strøm- og energiforbruget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere