Home » AOD Pro » Bekæmp ransomware med snapshots
Bekæmp ransomware med snapshots

Bekæmp ransomware med snapshots

Share

Ransomware er skrækscenariet for alle virksomheder, for ingen har lyst til at få taget sine data som gidsel og blive afpresset af kriminelle. Men en lille virksomhed kan gardere sig med en NAS og snapshots

A snapshot a day keeps data loss away!” står der på forsiden af en frisk “Guide to Home Data Protection Against Ransomware” fra NAS-specialisterne hos QNAP.

Udtrykket ”snapshot” har længe været brugt inden for foto og kan oversættes til ”øjebliksbillede” – et hurtigt skud fra hoften. I it-verdenen kan ”snapshot” siges at fungere ligesom et foto, fordi det hurtige skud kan registrere en komplet status for et system og dets data. For Windows-brugere kan et snapshot sammenlignes med de genoprettelsespunkter, som man kan – og bør! – oprette, når man foretager større ændringer eller opgraderinger af en pc.

Konceptet går ud på, at hvis noget er gået alvorligt galt, kan man ”bare” vende tilbage til før-situationen og prøve igen. Det samme gælder, hvis en virus lægger et it-system ned, eksempelvis ved at låse og/eller kryptere filerne, så det kræver en digital nøgle at ophæve blokeringen og få adgang til ens data igen. Er man landet i denne rædsomme situation, kan man med en smart NAS gå tilbage til det seneste snapshot af et fungerende system og gendanne de ramte filer.

Backup og snapshot – forskel?

Som bekendt er en backup en sikkerhedskopi af en brugers data. Hvis man for eksempel har 5 TB data, hvad der ikke er usædvanligt i dag, vil hver komplette kopi sluge yderligere 5 TB. Og hvis man tager backup en gang i timen, behøver man en diskkapacitet på 40 – 50 TB til blot en enkelt dags arbejde. Sådan en løsning bliver astronomisk kostbar i hardware og vil kræve alt for mange ressourcer til at være en praktisk mulighed.

Se også:  Intelligent NAS til hjemmekontoret kan automatisk organisere fotos

Omvendt behøver et snapshot kun indeholde tilstrækkelig information til at annullere en ændring, og dét kræver langt mindre plads end en backup.

I arbejdet med denne artikel har vi eksperimenteret med et drev med 642 GB data i knap 590.000 filer på en næsten ny Windows-pc. Et snapshot af dette drev klares på et øjeblik og fylder en bagatel af lidt over 400 MB. Til sammenligning tager det flere timer for Qnaps NetBak Replicator-app at tage en egentlig sikkerhedskopi af hele drevets indhold og overføre den via en 10G-forbindelse til den store TS-h886 NAS.

Her må det ikke glemmes, at et snapshot ikke er en backup. Man skal starte med en rigtig, komplet sikkerhedskopi, for at snapshot-funktionen har nogle data at arbejde med.

TAGS
datasikkerhed
erhvervsliv
nas
ransomware
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S