Home » Betalingssoftware » Sådan får du en toptrimmet Vista-pc
Sådan får du en toptrimmet Vista-pc

Sådan får du en toptrimmet Vista-pc

Share

Fat det tunge værktøj! På de kommende sider viser vi et par tips og tricks til, hvordan du får klemt mere ydeevne ud af Windows Vista på steder, hvor du sjældent kommer.

I denne artikel har vi samlet en opskrift på, hvordan du vedligeholder computerens hukommelse (gid det dog virkede på ens egen også) og sætter en smule mere liv i Windows Vista.

Forbedringerne burde være mærkbare med det samme og skulle gerne give dig glæden ved at bruge din computer tilbage, uanset hvad du bruger den til.

Vores guide fører med sikkerhed gennem områder på computeren, du ikke havde drømt om at besøge. Derved bliver du ikke bare i stand til at løse ydeevneproblemer, men også til at løse lignende problemer i fremtiden.

For husk, systemvedligeholdelse er ikke en engangsforseelse. Det skal gøres med jævne mellemrum ved hjælp af de fremgangsmåder, vi beskriver på de kommende sider.

Under starterens kommando

En af de ventetider der er mest irriterende, er den tid, det tager computeren at starte op. Når du når til den anden kop kaffe uden synet af det velkendte skrivebord, kan du godt frygte, at du aldrig får det at se igen.

Men rent faktisk kan du forkorte denne proces betydeligt, hvis du griber ind i processen, allerede når du tænder for computeren. For selv små unøjagtigheder i opsætningen af BIOS og hardware kan løbe op i adskillige minutters ventetid under opstarten.

Boost BIOS’en

Når du tænder computeren, starter BIOS’en op. BIOS’ens første handling er et kontrollere, at computerens vitale dele, såsom processor, hukommelse og harddiske, alle fungerer, som de skal.

Det gøres ved hjælp af et lille diagnostisk program, der kaldes for Power On Self Test eller bare POST. Mens denne test foregår, fremgår det af skærmen, at du har mulighed for at åbne BIOS-indstillingerne ved at trykke på f.eks. F2- eller Delete-tasten.

[pt id=’2009020′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Ved at ændre opstartsrækkefølgen for hvilke drev operativsystemet skal startes op fra kan du barbere vigtige sekunder af opstartstiden.”‘]

Ved at ændre opstartsrækkefølgen for hvilke drev operativsystemet skal startes op fra, kan du barbere vigtige sekunder af opstartstiden.

Det er disse indstillinger, der er den første havn, vi lægger til på vores tur gennem computeren.

BIOS’en og dens indstillingsmuligheder er stort set ens på samtlige computere. Der kan dog være små forskelle på indholdet, alt efter hvem der har produceret BIOS’en, og hvilket bundkort der sidder i computeren.

Den første indstilling, du skal pille ved, er den, der bestemmer, hvilket drev operativsystemet skal startes op fra – eller rettere hvilket drev, der indeholder den bootsekvens, der starter operativsystemet op.

Som standard er de fleste BIOS’er sat til først at forsøge at boote fra cd-drevet og først derefter harddisken.

Du kan ændre på denne rækkefølge manuelt og ved at sætte den enhed øverst på listen, som du normalt har operativsystemet liggende på, kan du spare helt op til et kvart minuts ventetid, der normalt blev brugt på, at BIOS’en ventede på, at cd-drevet svarede tilbage, at det ikke havde noget operativsystem liggende, computeren kunne startes op på.

Normalt skal du bruge piletasterne til at navigere rundt i BIOS-indstillingerne – enkelte fabrikanter har dog gjort det muligt at bruge musen. For at ændre på rækkefølgen på drevene skal du finde noget, der hedder et eller andet med ”Boot Sequence” i BIOS’en.

Det finder du oftest i Boot-menuen eller i Advanced-menuen i BIOS-opsætningen.

Når du har fundet den indstilling, der skal ændres, kan du bladre i valgmulighederne ved hjælp af plus- og minus-tasterne. Vælg IDE (harddisken) som den første enhed, der skal søges efter et operativsystem på.

Gem indstillingerne, forlad BIOS-indstillingerne igen, og genstart computeren. Når computeren starter op igen, vil den gå direkte til harddisken og starte med at indlæse operativsystemet derfra.

Men mens du stadig er i BIOS-indstillingerne, er der dog et par andre indstillingsmuligheder, der er værd at dvæle lidt ved.

Findes der f.eks. en ”Quick Power On Self Test”, så vælg denne, og hvis du kan slå ”Boot Up Floppy Seek” fra, så gør det, med mindre du rent faktisk vil bruge et diskettedrev til at starte computeren fra.

Hvad er tjenester?

Tjenester-fanen i Windows Jobliste viser en oversigt over de tjenester, der kører på din computer i øjeblikket. Vil du finpudse tjenesterne ordentlig, skal du imidlertid have fat i det særlige Tjenester-administrationsprogram.

Det startes op ved at vælge Start-menuen og skrive services.msc i Start søgning-feltet og klikke på Fortsæt-knappen i Brugerkontrol-dialogboksen for at åbne Tjenester-vinduet.

[pt id=’2009019′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Genvind tabte systemressourcer ved at rydde ud i de tjenester der kører i baggrunden. På Afhængighed-fanen kan du se hvilke tjenester den pågældende tjeneste er afhængig af og hvilke tjenester der er afhængig af den.”‘]

Genvind tabte systemressourcer ved at rydde ud i de tjenester, der kører i baggrunden. På Afhængighed-fanen kan du se, hvilke tjenester den pågældende tjeneste er afhængig af, og hvilke tjenester der er afhængig af den.

Markér de enkelte tjenester for at læse nærmere om dem. Her vil også være genveje til at standse eller starte den valgte tjeneste, hvis det er muligt. I Status-kolonnen kan du se, hvordan tjenesten er konfigureret:

Starter den automatisk sammen med Windows Vista, eller starter tjenesten manuelt, f.eks. når en anden tjeneste eller et program har brug for den.

Hvis du er helt sikker på, at du ikke har brug for en given tjeneste, kan du slå den automatiske start af tjenesten fra. For at undersøge hvorvidt andre tjenester har brug for den pågældende tjeneste, dobbeltklikker du på tjenesten og klikker på Afhængighed-fanen.

Se også:  4 fantastiske gratis programmer

Her kan du se, hvilke tjenester den pågældende tjeneste er afhængig af, og hvilke tjenester der er afhængig af den.

Er der ikke nogen andre tjenester, der er afhængige af den valgte tjeneste, kan du roligt sætte den til manuel opstart i Starttype-feltet på Generelt-fanen, hvis du vil undvære tjenesten i fremtiden.

Andre skurke

Det er ikke kun processer, opstartsprogrammer og tjenester, der tager tid under opstarten. Hardwarefejl får f.eks. computeren til at hænge tidligt i opstartsprocessen, mens BIOS’en venter på svar fra den hardware-enhed, der er problemer med.

[pt id=’2009023′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Vælger du Valgfri start kan du slå forskellige dele af systemet fra under opstarten.”‘]

Vælger du Valgfri start, kan du slå forskellige dele af systemet fra under opstarten.

Det kan også ske senere, når operativsystemet indlæses, og der opstår eventuelle hardwarekonflikter, f.eks. hvis to indstikskort forsøger at dele samme hukommelsesområde, IRQ eller DMA.

Det er oftest problemet, hvis du anvender ældre indstikskort i en nyere computer.

Virus, spyware og især rootkits kan også resultere i uforklarligt lange opstartstider, og de kan være rigtig svære at fange med andet end Microsofts værktøj til fjernelse af skadelige programmer.

En anden mulighed for at isolere opstartsproblemerne er at starte computeren i ”Fejlsikret tilstand” ved at trykke F8 under opstarten og vælge Fejlsikret tilstand.

Så indlæses den mindst mulige version af operativsystemet, computeren kan starte op med.

Du kan også tage en anden indgangsvinkel til dette. I stedet for at genstarte i fejlsikret tilstand, så skriv msconfig i Start søgning-feltet nederst i Start-menuen, tryk på Enter-tasten, og klik på Fortsæt-knappen for at åbne Systemkonfigurationsprogrammet.

Klik på Generelt-fanen, og vælg Valgfri start. Fjern markeringen af alle afkrydsningsfelterne, og genstart så computeren. Tag tid på opstarten.

Åbn Systemkonfigurationsprogrammet igen, og slå Indlæs systemtjenester til, og genstart på ny.

Tag tid på opstarten igen, og gentag så denne procedure for de andre afkrydsningsfelter under Valgfri start. På den måde kan du fange hvilken del af opstarten, problemerne opstår under og derved isolere fejlmulighederne til denne del af opstarten.

Hold rent

Vi har allerede set, hvordan for mange unødige programmer kan forsinke opstarten, så nu skal vi videre og se nærmere på, hvordan du får sat skub i Windows Vista igen.

Jo flere data harddisken er tynget af, jo mere skal den bruge af systemressourcer for at holde styr på indholdet.

Men inden du kaster dig ud i det – eller hvis der ikke rigtig er nogen programmer eller filer, du kan undvære, er det en god ide at se, hvor meget hastighed du kan indvinde ved at defragmentere harddisken.

Det gøres ved at højreklikke på det harddiskdrev, der skal defragmenteres, i Computer og vælge Egenskaber i genvejsmenuen.

[pt id=’2009021′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Der er ikke meget ekstra ydeevne at hente på en Diskdefragmentering i Windows Vista. Som standard er den sat til at køre en gang om ugen så det er kun hvis du kun har computeren tændt i kort tid at du kan hente noget på at defragmentere.”‘]

Der er ikke meget ekstra ydeevne at hente på en Diskdefragmentering i Windows Vista. Som standard er den sat til at køre en gang om ugen , så det er kun, hvis du kun har computeren tændt i kort tid, at du kan hente noget på at defragmentere.

Klik på Funktioner-fanen, og klik på Defragmenter nu-knappen midt på fanen, og følg derefter programmets anvisninger.

Windows Vista foretager faktisk en defragmentering i baggrunden med jævne mellemrum, så oftest vil det ikke give nogen videre hastighedsforøgelse, medmindre det er meget sjældent, at du har computeren tændt så længe, at den når at defragmentere harddisken selv.

Fjern programmer

Du kan fjerne de gamle programmer, du ikke bruger mere ved hjælp af Programmer og funktioner i kontrolpanelet. Det foregår ganske enkelt ved, at du markerer det program i listen, du vil fjerne fra computeren og derefter klikker på Rediger/fjern-knappen i værk-tøjslinjen lige over listen.

Synes du ikke det giver ”luft nok”, kan du også fjerne de dele af operativsystemet, du aldrig benytter. Det gøres også fra Programmer og funktioner.

Klik på Slå Windows-funktioner til eller fra i opgaveruden til højre. Klik på Fortsæt-knappen i Brugerkontrol-dialogboksen, og vent på, at listen opdateres.

De elementer der er markeret i listen, er installeret på computeren.
Du fjerner en installeret komponent ved at fjerne markeringen fra listen. På samme måde kan du tilføje en ikke-installeret ved at markere den i listen.

Du bør dog være opmærksom på, at flere af komponenterne indeholder underkomponenter. Vil du se nærmere på disse, skal du klikke på Plus-knappen ud for de enkelte elementer.

Så vises alle delkomponenter for den pågældende operativsystem-komponent.
Du skal være påpasselig, når du foretager dine valg, så du ikke får fjernet de komponenter, du rent faktisk bruger.

[pt id=’2009013′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Markér Juster til den bedste ydelse-feltet så fjerner Windows Vista de mest krævende grafiske effekter.”‘]

Markér Juster til den bedste ydelse-feltet, så fjerner Windows Vista de mest krævende, grafiske effekter.

Når du er færdig, klikker du på OK-knappen. Så fjernes eller tilføjes de komponenter, du har ændret markeringen af. Sørg for at have sat installationscd’en klar, inden du klikker på OK-knappen.

Fjern drivere

Der er også andre dele af operativsystemet, du med fordel kan rydde op i med jævne mellemrum. Det gælder f.eks. antallet af installerede drivere. Hver gang du installerer eller tilslutter noget ny hardware, installerer Windows Vista de tilhørende drivere.

Men den dag du ikke benytter den pågældende hardwareenhed længere, er der ingen, der fjerner driverne fra maskinen igen – i hvert fald ikke automatisk.

Det vanvittige er, at driverne stadig indlæses, hver gang computeren startes. Det er spild af både processor- og hukommelseskapacitet! Fjerner du redundante drivere og drivere til enheder, der ikke er tilsluttet computeren, letter du byrden, Windows slæber rundt på.

Se også:  Guide: Gratis Microsoft-program gør hverdagen nemmere

Men før du kan få fat på de gamle drivere via Enhedshåndteringen, skal du først lige foretage en lille ændring, der synliggør dem. Fra kontrolpanelet åbnes System-egenskaberne.

Klik på Avancerede systemindstillinger i opgaveruden til højre, og klik på Fortsæt-knappen i Brugerkontrol-dialogboksen for at åbne Egenskaber for system-dialogboksen.

Her klikker du på Avanceret-fanen, og på denne klikker du på Miljøvariable-knappen.

Den tilhørende dialogboks er der ikke meget Greenpeace over. Den indeholder en liste over placeringerne af midlertidige filer foroven samt de såkaldte systemvariable forneden.

[pt id=’2009014′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Opret en systemvariabel med variabelnavnet ”1” og værdien ”devmgr_show_nonpressent_devices”. Klik på OK-knappen og luk Miljøvariabler-dialogboksen”‘]

Opret en systemvariabel med variabelnavnet ”1” og værdien ”devmgr_show_nonpressent_devices”. Klik på OK-knappen, og luk Miljøvariabler-dialogboksen

Det er dem, vi skal se nærmere på. Eller rettere, vi skal tilføje en ny.
Klik på Ny-knappen, og opret en systemvariabel med variabelnavnet ”1” og værdien ”devmgr_show_nonpressent_devices”.

Klik på OK-knappen, og luk Miljøvariabler-dialogboksen igen ved at klikke på OK-knappen. Det tager lige et lille stykke tid, da den nye systemvariabel lige skal kontrolleres først.

Tilbage i Egenskaber for system-dialogboksen klikker du på Hardware-fanen. Øverst på fanen klikkes på Enhedshåndtering-knappen. Vælg Vis-menuen | Vis skjulte enheder.

Pludselig dukker der en hel masse nye enheder frem. Dem der står med nedtonet grå skrift i listen, er ikke længere tilsluttet, og du kan fjerne dem, du aldrig regner med at få brug for ved at højreklikke på dem og vælge Fjern i genvejsmenuen. Så fjernes den tilhørende driver også fra systemet.

Fjern unødvendige filer

Tilføj eller fjern programmer fjerner kun de programmer og tilhørende filer, som du ikke har brug for længere, men rent faktisk er der masser af andre filer og filtyper, der kan fjernes, uden at det skader noget som helst – tværtimod, det giver mere liv til computeren.

Her kan du med fordel benytte Diskoprydning-værktøjet, der åbnes ved at højreklikke på den harddisk, du vil rydde ud på og vælge Egenskaber i genvejsmenuen.

På Generelt-fanen klikker du på Diskoprydning-knappen lige under lagkagediagrammet over diskforbrug.

Vent, mens drevet analyseres, og gennemgå så de enkelte filtyper, som
diskoprydningen foreslår, at du kan slette. I princippet kan du trygt slette dem alle sammen ved at følge guidens anvisninger.

Du kan også søge efter bestemte filtyper, f.eks. .BAK eller .OLD, der er sikkerhedskopier oprettet automatisk af diverse programmer, eller specifikke filnavne som du ved, du har liggende flere steder eller ved, du ikke har brug for.

Indtast filtype eller filnavn i søgefeltet, gennemgå derefter søgeresultatet, og slet de filer, der ikke er brug for længere direkte fra listen over søgeresultater.

Avancerede hukommelsestricks

Flotte ikoner og smarte, grafiske effekter på skærmen er ganske vist flotte at kigge på, men de optager unødige systemressourcer og sluger en masse hukommelse, du med fordel kunne bruge til mange andre formål.

Kan du undvære alt dette grafiske lirumlarum, kan du slå de grafiske effekter fra. Det gør du ved at klikke på Avancerede systemindstillinger i opgaveruden til højre og klikke på Fortsæt-knappen i Brugerkontrol-dialogboksen.

Så åbnes Indstillinger for ydeevne-dialogboksen, og her kan du foretage en lang række tilpasninger af de grafiske effekter på Visuelle effekter-fanen.

Det hurtigste er at vælge Juster til den bedste ydelse-feltet og klikke på OK-knappen, så fjerner Windows Vista de mest krævende grafiske effekter.

Et andet tip til brugergrænsefladen, der sikrer en hurtigere opstart, er at fjerne alle ikoner fra Skrivebordet eller kun at have de allermest nødvendige ikoner.

[pt id=’2009015′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Nogle af de Windows-funktioner der ikke er installeret anvendes udelukkende til at sikre bagudkompatibilitet. F.eks. er den Indekseringstjeneste der ikke er installeret på denne computer den gamle der blev anvendt i Windows XP. Den nye indekseringstjeneste i Vista er nemlig integreret i operativsystemet.”‘]

Nogle af de Windows-funktioner, der ikke er installeret, anvendes udelukkende til at sikre bagudkompatibilitet. F.eks. er den Indekseringstjeneste, der ikke er installeret på denne computer, den gamle der blev anvendt i Windows XP. Den nye indekseringstjeneste i Vista er nemlig integreret i operativsystemet.

Du kan fjerne alle ikonerne på en gang bare ved at højreklikke et tomt sted på skærmen og vælge Vis | Vis ikoner på skrivebordet. Så forsvinder alle ikonerne, og skulle du senere få brug for dem igen, så kan du bare vælge Vis | Vis ikoner på skrivebordet igen – og vupti, så er de tilbage.

Endelig kan du naturligvis slå Aero-brugergrænsefladen fra og fjerne gennemsigtigheden i vinduesrammerne. Derved belaster brugergrænsefladen både hukommelse og CPU mindst muligt.

Hurtigere opstart

En anden måde at fremme opstarten på er ved at slå et smut forbi Strømstyring i kontrolpanelet og tilpasse indstillingerne for, hvad der sker, når du trykker på afbryderknappen på computeren.

Klik på Vælg, hvad tænd/sluk-knapperne gør i opgaveruden til højre. Vælger du Slumre i Når jeg trykker på tænd/sluk-knappen-feltet, kan du i princippet slukke computerens hardware helt, men lade hukommelsen være indlæst og klar til brug igen, så snart du tænder for computeren igen.

Det er med garanti hurtigere end at skulle koldstarte hver gang, og samtidig slipper du for at skulle åbne alle dine programmer igen for at arbejde videre.

Den eneste ulempe er, hvis strømmen går, mens computeren er slukket. Så mister du de data, du ikke havde gemt, inden du ”slukkede” for computeren. Derfor: Husk at gemme, inden computeren sættes på standby.

Sådan bruges Systemkonfigurationsprogrammet

Windows kan være en krig om at boote, fordi tjenester og processer først skal have stillet deres hukommelses-behov. Løs det med denne guide.

1. Overtag kontrollen

Når computeren tændes, og Windows Vista indlæses, skyldes meget af ventetiden, at ulideligt mange programmer, tjenester og processer skal startes op først.

[pt id=’2009018′ size=’large’ link=’file’]

 

For at få styr på det, skal du have fat i Systemkonfigurationsprogrammet. Det gøres ved at vælge Start-menuen, skrive msconfig i Start søgning-feltet og klikke på Fortsæt-knappen i Brugerkontrol-dialogboksen.

2. Gennemse startelementerne

Klik på Start-fanen for at se hvilke programmer og processer, der startes op, når computeren tændes. Fjerner du markeringen ud for et startelement i listen, startes det ikke længere op, når computeren tændes.

[pt id=’2009017′ size=’large’ link=’file’]

 

Men du kan ikke bare fjerne markeringen af alle elementerne, for så vil computeren slet ikke starte ordentlig op.

3. Styr på tjenesterne

Klik på Tjenester-fanen for at få vist en liste over alle de tjenester, der startes automatisk op, når du indlæser Windows Vista.

[pt id=’2009016′ size=’large’ link=’file’]

 

Det er f.eks. opgavestyring, antivirusprogrammer og diverse hardwaretjenester. Fjern kun markeringen af de emner, du er helt sikker på, du ikke har brug for.


TAGS
Guide
optimering
Tips og trick
Vista
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S