Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bedre signal på det trådløse netværk

Edimax leverer en del netværksprodukter til private. Nu er
de aktuelle med et trådløst netværkskort, der gør det muligt at bevæge sig
længere væk fra routeren end med mange traditionelle.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De fleste bærbare computere har i dag indbygget trådløst netværkskort. En del understøtter desværre stadig kun 802.11g-standarden, mens de helt nye efterhånden har fået understøttelse for 802.11n.

Men om du bruger den ene eller anden type netværkskort i din computer, så er det ikke det samme som, at du udnytter dit netværk optimalt, eller måske kan du bare ikke lige få ordentlig forbindelse, når du bevæger dig ned i kælderen med den bærbare.

Edimax har lanceret et trådløst netværkskort, der understøtter n-standarden og som også hævder, at den forlænger rækkevidden af det trådløse netværk med op til tre gange.

Wireless nLite USB Adapter, eller EW-771UAn, er et eksternt netværkskort, der sluttes til din usbport, og som har indbygget en drejelig antenne, så du mest optimalt kan opfange det trådløse signal.

Hurtigt installeret

Det tager ikke længe at få installeret denne lille sag. Indsæt den i usb-stikket, kør den medfølgende cd-rom, klik på ”next” et par gange, og vupti så er installationen klaret. Det eneste du reelt skal tage stilling til under installationen er, hvilket netværk du ønsker at forbinde til.

I vores tilfælde gav det umiddelbart anledning til en anelse forvirring. For hvor vi normalt fanger en fem til otte forskellige netværk i nærheden, så var listen denne gang meget længere. Ikke mindre end 20 netværk blev fundet, så vi måtte bladre lidt rundt, inden vi fandt vores trådløse netværk.

Det skal også lige bemærkes, at under installationen var vi faktisk nervøse for, om processen var gået i stå. Der gik flere minutter, hvor der intet skete, men så pludselig kom der gang i sagerne.

Da installationen var slut, blev vi præsenteret for det program, der styrer netværkskortet, og her fik vi endnu en gang syn for sagen om, at denne antenne opfanger langt mere end normalt, alle tilgængelige netværk i nærheden blev oplistet, og igen var der langt flere end vi var vant til, og alle med en forbavsende høj signalstyrke.

Nu skulle netværkskortet så stå sin prøve, så vi gik en tur rundt i bygningen, og placerede os med vilje et sted, hvor der traditionelt set er et dødt punkt rent netværksmæssigt. Indrømmet – signalet faldt, men kun ned til 29 procent af signalstyrken. Ellers var det svært for os at kommer under 60 procent.

Oversigten viste også, hvilken kanal netværkene brugte, hvilken standard de brugte til at transmittere på og naturligvis SSID’en.

Der var mange flere muligheder i softwaren, ikke mindst med at vælge om det skulle være 2.4GHZ eller 5GHZ, vi skulle køre på. Vi kunne sætte roaming-parametre op, og vi kunne slå WMM til eller fra, lige som vi kunne slå muligheden for strømbesparelse til eller fra.

Endelig skal produktet have et plus i karakterbogen for også at understøtte WPS, så alt i alt manglede vi intet hos EW-771UAn.