Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bedre lyd til computeren

Creative er igen klar med et eksternt produkt, der forbedrer lyden i din computer. Denne gang er det Sound Blaster X-Fi HD USB, et produkt, vi hurtigt kom til at holde af her på redaktionen.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du har en fed lille laptop, men lyden er ikke noget at råbe hurra for, vel? Det er stadig de færreste bærbare computere, der udstyres med anstændig lyd. Og selvom du slutter et par gode hovedtelefoner til, så er det stadig så som så med lydkvaliteten.

Normalt er der ikke så pokkers meget at gøre ved det, men Creative har en løsning, som vi her på redaktionen er glade for, og som klart har gjort lyden i vores laptop markant bedre.

Løsningen er dets lille Sound Blaster X-Fi HD USB – en ekstern lille sort kasse, du slutter til din laptop via usb-porten.

Nu er der så lidt forskellige tilslutningsmuligheder. Du kan enten slutte et sæt hovedtelefoner til via et jackstik på forsiden, eller du kan slutte højttalere til via de analoge udgange eller de optiske udgange på bagsiden af enheden. Der er så også muligheden for at koble det y-stik til den analoge udgang og så koble et sæt hovedtelefoner til der via minijack, hvilket vi gjorde.

Klar med det samme

Herefter er du faktisk klar til at lytte til musik, hvilket vi gjorde med det samme. Og der var ingen tvivl om, at vi allerede nu havde fået en markant forbedret lydkvalitet. Vi lyttede til forskellige typer af musik, og om det var jazz, klassisk, rock, pop eller vokalmusik, så lød det markant bedre end uden enheden på.

Det var, som om lyden fik langt mere karakter og fylde, og der var ingen tvivl om, at der var kommet langt mere dynamik i lyden.

Vi kiggede nu efter i kassen og konstaterede, at der var to cd’er med, så naturligvis installerede vi den software, der var på de to skiver.

Den første installerede et lille program, der som sådan ikke gjorde noget for at gøre musikkvaliteten bedre. Det var primært beregnet til at efterbehandle musikfiler, du havde liggende på computeren. Det valgte vi så ikke at kigge nærmere på i denne omgang.

Derefter installerede vi den anden skive, og her var der noget software, der var med til at forbedre lydkvaliteten yderligere. Dels blev thx-driverne installeret, så også den del af den eksterne lydboks blev udnyttet, dels blev der installeret to små programmer, hvor du virkelig kan lege med lyden i din computer.

Creatives Entertainment Console er det ene program, hvor du via et interface, der minder om et musikanlæg, kan stille på funktionerne i boksen. Du kan justere højttalerkonfigurationen, lege med eax-effekterne og på den måde give indtryk af, at du sidder i en jazzklub, i et teater eller lignende.

Du kan også stille på ’THX TruStudio’-indstillingerne og her arbejde mere detaljeret med lydbilledet, ændre på surroundsound-billedet, vælge, om du vil have ’Crystalizer’-funktionen på eller ej, og naturligvis også ændre på volumen.

Mixerdelen giver dig mulighed for at arbejde med lydniveauer ved in- og output, og endelig kan du overvåge spdif-inputsignalet, hvis du altså bruger den optiske udgang på enheden.

Endnu et løft til lydkvaliteten

Audio Control Panel er det andet lille program, der bliver installeret på din computer, men næppe et, du kommer til at bruge ret meget. For det meste, du kan her, kan du også i Creative Entertainment Console. Det eneste, der er ekstra her, er information om firmwareversionen.

Det var meget spændende at lege med de mange muligheder, og ikke mindst så var det fedt at høre, hvor meget lydkvaliteten blev forbedret via thx. Nogle af indstillingerne var så ikke en fordel for al musik, men det var vores eget valg, hvilke og hvor mange vi brugte.