Home » Samfund » Bank prisen i bund
Bank prisen i bund

Bank prisen i bund

Share

Du kan altid få prisen ned med 10 procent på computere og underholdningselektronik, hvis du tør kaste dig ud i at ”prutte”. Her får du tipsene til, hvordan du gør – og ikke mindst tør

Vi danskere er høflige mennesker, og når en butik annoncerer en pris, er vi ikke særlig tilbøjelige til at stille spørgsmålstegn ved den. Vi er ganske enkelt ikke så glade for at ”prutte” om prisen – heller ikke selvom der faktisk er mange penge at spare, hvis man kan den ædle kunst at forhandle pris. Kun hver fjerde dansker prutter om prisen. Det viser en undersøgelse, som Konkurrencestyrelsen foretog i 2010.

Du kan altid spare mindst 10 procent, selvom du ikke er en gammel ræv udi prutningens kunst. Og når du lægger den rette strategi, kan du få prisen reduceret med op til 25 procent. Det siger den professionelle prisprutter Lars Lückow fra Prutprisen.dk til Bolius.dk.

Vi er mange, som holder os fra at presse prisen ned, fordi vi ikke synes, man kan være det bekendt, eller fordi vi har den opfattelse, at det er dårlig opførsel.

Men i virkeligheden skal man gemme den dårlige samvittighed og følelserne godt væk og sætte prutningen i system.

Ram den rigtige sælger

Når du har fundet din vare – en computer, et tv, et trådløst lydanlæg osv. – skal du begynde med at finde ud af, hvad den koster i de forskellige butikker i byen og på nettet. Tjek også, om der er flere kvaliteter, så du ikke ender med at få et sindssyg godt køb med hjem, hvor du så senere opdager, at det faktisk bare var en billigere og simplere model. Du kan tjekke priserne på internettets mange pris-websites.

Inden du går i aktion, skal du bestemme dig for, hvad du maksimalt vil give for varen. Hold dig til denne maksimalgrænse, og lad være med at forelske dig så meget i varen, at du alligevel får den med hjem til en højere pris end planlagt. Det handler ikke om følelser, ja, du skal nærmest forsøge at koble dem fra, før du går ud og handler.

Computere, tv-apparater, videokameraer og andre halvdyre produkter giver forhandleren så lav en fortjeneste, at du skal være særlig kølig for at score en virkelig mærkbar gevinst. Man kan sige, at jo dyrere varen er, des nemmere kan du skaffe en stor rabat, for jo mere avance har forhandleren at ”lege” med.

Se også:  Ram-hukommelse og printere er steget mest i pris

Når du kommer ind i butikken, starter første etape. Kig dig lidt omkring, og spot den rigtige sælger. Det er ikke eleven, men gerne en lidt ældre sælger, der har en mellemleder- eller lederfunktion i forretningen. Du skal nemlig ramme den person, som har kompetence til at forhandle pris.

Herefter handler det om at skabe en tryg stemning i mødet med sælgeren, få etableret en menneskelig dialog. Et af de gode råd til en brugbar dialog finder du på Forbrugerrådets hjemmeside: Stil åbne hv-spørgsmål, der ikke bare kan besvares med et ja eller et nej. Spørg hellere ”Hvad skal der til, for at vi kan lave en forhandling” end ”Kan vi lave en forhandling”. Sælgeren skal nemlig føle, at han har været med til at beslutte, at det er i orden med en prisforhandling.

[pt id=’2017958′ size=’large’ link=’file’]

 

Derfor skal du ikke straks spille ud med et kontant pristilbud på en vare. Det kan endda være en fordel ikke at tage dialogen om den konkrete vare lige fra starten. Tal lidt bredt om, hvad du er interesseret i, og hjælp sælgeren til at finde frem til lige det produkt, som du allerede havde tænkt dig på forhånd. Skab en behagelig samtale, så sælgeren føler sig afslappet og i kontrol.

”Nej, det var ikke lige det, jeg havde tænkt mig, men måske mere den der HP-notebook derovre …” – lyder det måske fra dig i den indledende fase.
Når dialogen kører smurt, og du har talt dig ind på det konkrete produkt, kan du fortælle, at prisen er noget højere, end det du havde tænkt dig at bruge, og om det var muligt, at de kunne komme lidt ned, hvorefter du foreslår et lavere beløb.

Du skal ikke gå så hårdt til værks med prisen, som du ville gøre i en arabisk basar, hvor du skal spille ud med under det halve af prisen på skiltet. Det er useriøst i en dansk butik. Det viser, at du reelt ikke er interesseret i varen, og at du ikke har respekt for sælgeren.

Byd under med måde

Gå rimeligt ned, dvs. 15-25 procent. Men føl dig frem. Udgående modeller kan presses længere ned end nye maskiner. Du lægger måske ud med 6.500 kroner for en computer til 7.995 kroner, og så går forhandlingen i gang, og I ender på eksempelvis 7.100 kroner. Det er immervæk 895 kroner.
Men der er andre muligheder end prisen:

Se også:  Ram-hukommelse og printere er steget mest i pris

”Giv mig den for 6.900 kroner, så køber jeg Lexmark-printeren derhenne med til fuld pris.”

Det er en af de mest benyttede og mest effektive metoder at tilbyde merkøb mod, at prisen reduceres mærkbart på den dyreste vare. Du kan også foreslå en samlet lav pris på to eller tre produkter. Særlig taktisk er det at vente med denne trumf til det øjeblik, hvor du kan se, at sælgeren ikke rigtig vil rokke sig. Det plejer at åbne dialogen igen. I det hele taget skal man som den gode kortspiller ikke spille alle sine trumfer med det samme.

Anders Madsen, Frederiksberg:

”Når jeg køber en relativ dyr ting, til for eksempel 6.000-8.000 kroner, så er mit princip, at jeg skal have noget ekstra med. Hver gang. For eksempel kan jeg bede om at få en gratis forsikring oveni. Det kan de nemt give, er mit indtryk, uden at miste penge på det. Men det kan også være noget tilbehør. Og jeg kommer altid ud af butiksdøren med noget oveni.”

[pt id=’2017959′ size=’large’ link=’file’]

 

Morten Bak, Herlev:

”Tjek prisen på nettet, før du går ud og handler. Jeg skulle engang købe et kvalitets-tv. ”Hvor billigt kan du sælge det,” spurgte jeg butiksassistenten, og allerede det fik prisen ned fra 14.000 til 12.000 kroner. Men jeg havde set det på tilbud i en netbutik til 9.000 kr. Så da jeg nævnte det beløb, kunne han pludselig godt matche tilbudsprisen, og jeg gik ud af butikken med et lækkert tv, hvor jeg havde sparet 5.000 kroner.”

[pt id=’2017960′ size=’large’ link=’file’]

 

1. Tjek prisen for den ønskede vare i butikker og på nettet.

2. Bestem dig for en maksimalpris og fravig ikke.

3. Find i butikken en sælger med forhandlingskompetence.

4. Start med at etablere en tillidsskabende dialog.

5. Brug ”mere end jeg havde regnet med at bruge”-argumentet.

6. Kom med et rimeligt bud. Tilbyd eventuelt merkøb.

7. Afslut prisforhandlingen, før tegnebogen kommer frem.

Alatest.dk

Edbpriser.dk

Kelkoo.dk

Pricerunner.dk


TAGS
Guide
Konkurrencestyrelsen
Pris
samfund
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S