Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bæredygtig smartphone? – Plan A & B

Drømmer du om en bæredygtig smartphone? Her ”miljøtester” vi to smartphones, som på hver sin måde måske kan bidrage til en bedre verden.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tilbage i 1990’erne begyndte elektronikindustrien at få øjnene op for sine miljøpåvirkninger. I begyndelsen blev presse og forbrugere bombarderet med skåltaler og hensigtserklæringer, men efterhånden er der også kommet realiteter ud af de engang noget luftige visioner.

Hvorfor? Simpelthen fordi det forventes af ansvarsbevidste virksomheder. Og ligesom mange forbrugere vil betale mere for bæredygtige dagligvarer, kan det også være et salgsargument for eksempelvis en dyrere smartphone, at den holder længere end normalt og kan repareres og opgraderes – gerne af brugeren selv.

Drømmer du om en bæredygtig smartphone? Her kigger vi nærmere på to modeller, der måske kan bidrage til en bedre verden.

Plan A: Nokia X20

Nokia X20 gør et meget solidt indtryk og vejer hele 248 gram i det medfølgende cover.

Genfødte Nokia har lanceret en ny smartphone-familie i den overkommelige del af økonomiklassen. Topmodellen er X20 til under 3000 kroner.

Producenten, HMD Global, lover, at X20 er bygget til at holde. Det kan enhver jo komme og sige, men løftet underbygges med hele 3 års garanti mod materiale- og fabrikationsfejl samt 3 års software- og sikkerhedsopdateringer. Aktuelt er styresystemet Android 11, så først når Android 14 engang begynder at knirke, kan denne telefon afskrives som teknologisk forældet.

I pressemeddelelsen i forbindelse med lanceringen af X-serien citeres EU’s miljøagentur for, at hvis vi forbrugere beholder vores eksisterende smartphones blot et ekstra år, vil den reducerede CO2-udledning i 2030 svare til, at 2 millioner biler er forsvundet fra vejene.

En søgning på ”hmd global sustainability” fører nemt frem til en hjemmeside med overskriften ”Environmental, Health and Safety Policy”. Her beskriver firmaet sig selv med alle de rigtige ord.

Hvad angår X-seriens yderligere bæredygtighed, er den mest konkrete oplysning, at disse smartphones leveres uden oplader og USB-kabel, hvad vi ikke oplever som noget savn – vi har skuffer fulde af den slags. Til gengæld ligger der et bionedbrydeligt cover i boksen.

Teknologisk holder X20 et respektabelt niveau for prisklassen. Det digitale hjerte er en Qualcomm Snapdragon 480, som blev annonceret i januar 2021 og er en økonomisk indgang til 5G. Wi-Fi 6 er der ikke blevet råd til, men en downloadhastighed på 297 Mbps i nærheden af routeren i vores mesh-system er absolut tilfredsstillende.

Vi har målt X20 med både Geekbench 5 og AnTuTu 9. Resultaterne kan læses i tabellen. Bundlinjen med AnTuTu er en score på 325.574. Det rækker ikke til en plads på Top-100, men X20 er stadig stærkere end 11 procent af de testede modeller.

Se vores test af telefonen under "Tests" her på AOD.dk

Plan B: Fairphone 3+

Hollandske Fairphone er sandsynligvis den mest miljøbevidste smartphone-producent i verden. Fair er det gennemgående tema bag en Fairphone. Etiske værdier kommer først i alle aspekter af råstofudvinding, konstruktion, produktion og livscyklus, og virksomheden går også op i menneskerettigheder, arbejderbeskyttelse, klimaet – kort sagt FN’s verdensmål.

I modsætning til praktisk talt alle markedets smartphones er en Fairphone skabt til at blive åbnet, repareret og til en vis grad opgraderet, og alt dette kan en bruger selv klare. Det eneste medfølgende tilbehør er en lille PH00-stjerneskruetrækker, der passer til de umiddelbart tilgængelige skruer – og i vores optik er dårligt egnet til jobbet.

Vi finder det sympatisk, at man selv kan udskifte batteriet, hvad der slet ikke kræver værktøj. Det er også fint, at skærmen kan skiftes, og bortset fra bundkortet kan kameraerne og flere af de øvrige moduler skiftes eller opgraderes. Reservedelspriserne er ikke afskrækkende, eksempelvis 225 kroner for et batteri og 675 kroner for en skærm.

Her kommer der lidt med småt til gør det selv-folket. Firmaet fraråder, at man prøver at reparere sin Fairphone, før garantien er udløbet, og i øvrigt behandler de følsomme komponenter med yderste forsigtighed. Den slags er ikke for amatører.

Den seneste Fairphone hedder 3+. Den koster 3500 kroner og er baseret på en Qualcomm Snapdragon 632-mobilplatform, som blev annonceret i august 2018. Der er 4G og dens Wi-Fi 5, som vi har målt til 263 Mbps ved download.

Hverken Geekbench 5 og AnTuTu 9 kommer ud med gode resultater. Fairphone 3+ mangler muskler til at afvikle den almindelige AnTuTu 3D Benchmark-test og insisterer på at få installeret Lite-versionen af denne app. Den totale score er derefter: Med et tal på 178.593 performer denne smartphone dårligere end 99 procent af de enheder, der har uploadet testresultater til AnTuTu.

Bagpanelet på Fairphone 3+ kan afmonteres med en fingernegl, og batteriet kan også skiftes uden brug af værktøj.

Specs og benchmarks