Home » Mobiltelefon » Bæredygtig smartphone? – Plan A & B
Bæredygtig smartphone? – Plan A & B

Bæredygtig smartphone? – Plan A & B

Share

Drømmer du om en bæredygtig smartphone? Her ”miljøtester” vi to smartphones, som på hver sin måde måske kan bidrage til en bedre verden

Tilbage i 1990’erne begyndte elektronikindustrien at få øjnene op for sine miljøpåvirkninger. I begyndelsen blev presse og forbrugere bombarderet med skåltaler og hensigtserklæringer, men efterhånden er der også kommet realiteter ud af de engang noget luftige visioner.

Hvorfor? Simpelthen fordi det forventes af ansvarsbevidste virksomheder. Og ligesom mange forbrugere vil betale mere for bæredygtige dagligvarer, kan det også være et salgsargument for eksempelvis en dyrere smartphone, at den holder længere end normalt og kan repareres og opgraderes – gerne af brugeren selv.

Drømmer du om en bæredygtig smartphone? Her kigger vi nærmere på to modeller, der måske kan bidrage til en bedre verden.

Plan A: Nokia X20

Nokia X20 gør et meget solidt indtryk og vejer hele 248 gram i det medfølgende cover.

Genfødte Nokia har lanceret en ny smartphone-familie i den overkommelige del af økonomiklassen. Topmodellen er X20 til under 3000 kroner.

Se også:  Fairphone 4 [TEST]: Bæredygtig mobil med et godt fundament

Producenten, HMD Global, lover, at X20 er bygget til at holde. Det kan enhver jo komme og sige, men løftet underbygges med hele 3 års garanti mod materiale- og fabrikationsfejl samt 3 års software- og sikkerhedsopdateringer. Aktuelt er styresystemet Android 11, så først når Android 14 engang begynder at knirke, kan denne telefon afskrives som teknologisk forældet.

I pressemeddelelsen i forbindelse med lanceringen af X-serien citeres EU’s miljøagentur for, at hvis vi forbrugere beholder vores eksisterende smartphones blot et ekstra år, vil den reducerede CO2-udledning i 2030 svare til, at 2 millioner biler er forsvundet fra vejene.

En søgning på ”hmd global sustainability” fører nemt frem til en hjemmeside med overskriften ”Environmental, Health and Safety Policy”. Her beskriver firmaet sig selv med alle de rigtige ord.

Se også:  Ny rekord: Syv år gammel smartphone opgraderes til Android 10

Hvad angår X-seriens yderligere bæredygtighed, er den mest konkrete oplysning, at disse smartphones leveres uden oplader og USB-kabel, hvad vi ikke oplever som noget savn – vi har skuffer fulde af den slags. Til gengæld ligger der et bionedbrydeligt cover i boksen.

Teknologisk holder X20 et respektabelt niveau for prisklassen. Det digitale hjerte er en Qualcomm Snapdragon 480, som blev annonceret i januar 2021 og er en økonomisk indgang til 5G. Wi-Fi 6 er der ikke blevet råd til, men en downloadhastighed på 297 Mbps i nærheden af routeren i vores mesh-system er absolut tilfredsstillende.

Vi har målt X20 med både Geekbench 5 og AnTuTu 9. Resultaterne kan læses i tabellen. Bundlinjen med AnTuTu er en score på 325.574. Det rækker ikke til en plads på Top-100, men X20 er stadig stærkere end 11 procent af de testede modeller.

Se vores test af telefonen under “Tests” her på AOD.dk

TAGS
bæredygtighed
fairphone
Mobiltelefon
Nokia

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S