Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bærbare [STORTEST]: Lynhurtige bærbare til fornuftige priser

I denne stortest fokuserer vi på et virkelig interessant segment, hvis du stiller ultimative krav til kvalitet, kapacitet og hastighed: nye maskiner til 7500-10.500 kroner. Og de har aldrig været hurtigere, viser vores målinger.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sidste år var de hurtige, i år er de endnu hurtigere! Her tester vi bærbare kvalitets-pc’er i prislaget omkring og lige under de 10.000 kroner. Og det kan nok være, vi spærrede øjnene op, da vi så resultatet af vores hastigheds-måling – en PC Mark-testsuite –
for aldrig har tallene været så høje.

Læs også: 7 stærke råd før du køber en dyr bærbar

Sidste år på samme tid testede vi også bærbare af ”høj kvalitet”, og her lå prisen endda en smule højere end i år. Testsuiten viste dengang en gennemsnitlig score for alle testdeltagerne på 4974. I år bonnede testsuiten ud med et gennemsnit på hele 5589. Princi-pielt er de nye maskiner altså mere end 12 procent hurtigere. Og sådan opleves de også i praksis.

[irp]

Men hvordan kan det være sket? Jo, først og fremmest er Intel-processorernes taktfrekvens gået i vejret – de har fået en hurtigere ”puls”. Samtidig er grafikkortene blevet en bedre og kraftigere type.

Læs også: En dyr bærbar skal forkæles

Dertil kommer, at Intels onboardgrafik er blevet tunet, så pc’er med denne enkle løsning har fået bedre ben at løbe på. Testsuitens gennemsnit for de tre maskiner uden dedikeret grafikkort er 5250 – markant bedre end maskinerne i sidste års test, selvom de er noget langsommere end de maskiner som i dette års test benytter GeForce-grafikkort. De har nemlig et snit på 5928. Separat grafikkort giver med andre ord ekstra power.

Det var mange tal, men hvad får du ellers i denne halvkostbare prisklasse? Du får i langt de fleste tilfælde en Intel Core i7-processor af nyeste generation. Du får hurtig hukommelse og ikke mindst 256 GB ssd. Det er der nærmest enighed om over hele linjen.
Skærmstørrelsen svinger derimod mellem 12” og 15,6”. Skærmstørrelser, dimensioner og vægt hænger jo sammen. Så det er ikke altid den perfekte løsning at gå efter størst mulig skærm. Computeren skal jo også bekvemt kunne transporteres.

Høj underholdningsværdi

Vi noterer også en klar trend mod, at der selv under begrebet ”kvalitetsbærbar” gemmer sig maskiner, der også kan bruges til underholdning og ikke bare som en skarptskåren business-computer til regneark og præsentationer. Og her tænker vi ikke kun på film og streaming, som alle klarer godt i dag. Halvdelen af feltet har det omtalte grafikkort fra GeForce – endda kvikke varianter af det – så du kan sagtens nappe selv halvtunge spil uden alt for meget hakken i billedet.

[irp]

Lydkvaliteten er et broget kapitel. Nogle pc’er gengiver elendigt, mens andre bruger ægte lydkort, og kan så give endog meget høj lydkvalitet, hvis du tilslutter hovedtelefoner.

Den generelle kvalitet er høj i feltet, men på ét punkt er der stor spredning: Tastaturet. Her går vi fra ren verdensklasse til noget gummiagtigt møg. Hertil er kun at sige, at du må indtænke dine behov. Hvis du ikke taster særlig meget, kan du se stort på den lave tastaturkvalitet, men ellers skal du kun gå efter det bedste.