Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lette laptops [STORTEST]: Bærbare der virkelig er bærbare

Bærbare computere er mere eller mindre bærbare. Til denne test har vi bedt producenterne vælge laptops, som er særlig transportvenlige, men uden at du skal give køb på ydelsen. Priserne går fra 6666 kroner til næsten det dobbelte. Så ved du, hvad markedet har at byde på.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Konklusionen er klokkeklar: Du går ikke ned på power, når du i dag vælger en ultralet bærbar computer. Heller ikke selvom du vælger en mere prisoverkommelig løsning som den billigste model i denne test. I prislejet 6000-7000 kroner får du en let sag, der i ydelse sagtens kan konkurrere med betydelig større modeller.

Du kommer ikke til at indgå kompromiser på ret mange punkter. Selv skærmen på de ultrabærbare computere er hos flere af producenterne vokset fra de tidligere typisk 12-13” til 14”. Det er en lille forskel, men det kan gøre en stor forskel i brug.

[irp posts="3098022"]

Det er lette sager, vi tester her. Vægten er blot lige i overkanten af en liter mælk. Den ene af testdeltagerne er endda under de magiske 1 kilo, og selvom en forskel på 300-400 gram måske ikke lyder af meget, er det noget, der kan mærkes, især når du bærer rundt på computeren i hånden.

Men lav vægt er jo ikke meget værd, hvis prisen er dårlig byggekvalitet. Men også her kan vi konstatere, at alle testdeltagerne er solide og vridningsstabile maskiner med forventelig lang levetid. Det er ikke mindst kombinationen af nye gode metallegeringer og selve konstruktionen under overfladen, der gør de lette maskiner overraskende hårdføre.

[irp posts="3098015"]

Under tastaturet er trenden helt klar.

Tre ud af fire maskiner har Intel Core i5-processor, som er det kvikke og prismæssigt fornuftige valg. Kun testens dyreste (med god margin) har en processor fra øverste Intel-hylde, den kvikke Core i7. Alle har naturligvis ssd-harddisk, hvilket nu synes at være standardløsningen.

Her har testdeltagerne valgt det prismæssigt fine kompromis med en kapacitet på 256 GB – større ssd'er ville være ret fordyrende. Det betyder, at du har god plads til det meste, men bør alliere dig med en tjeneste i skyen eller en ekstern harddisk.

Ram til husbehov

Alle testdeltagerne har valgt 8 GB brugerhukommelse, og det fungerer – især når der er en ssd til rådighed som mellemlager. Men har du opgaver med store eller mange filer, og har du behov for at have mange programmer åbne på samme tid, vil vi anbefale, at du fra starten får installeret 16 GB hukommelse. Det kan nemlig ikke altid lade sig gøre
senere.

Skærmkanterne skrumper stadig. Et godt eksempel er Acer-maskinen, som har en formfaktor svarende til en 13”-computer, men skærmen er på 14”. Og det er vel at mærke, uden at tastaturet er blevet så småt, at det ikke kan bruges.
Trods de små dimensioner kan vi konstatere, at man kan holde processoren kold, uden at man skal have høreværn på.

De fire maskiner i testen har alle en ventilator, der, selv når computerne er presset til det yderste, er til at holde ud. Der ingen konstant susen; det er tydeligt, at producenterne over en bred front endelig har fået styr på denne vigtige del af en moderne, kompakt computer.

Trykfølsom skærm er i dag et tilvalg ved mange modeller, men vi har ikke stillet det som et krav til denne test, og kun halvdelen af testdeltagerne har denne feature. Trykfølsom skærm er lidt fordyrende. Det er lidt en vanesag, om man synes, man kan undvære det eller ej.

At der er tale om ganske potente maskiner, dokumenterer vores PC Mark Pro-målinger. De fire testdeltagere har i denne tekniske hastighedsmåling en gennemsnitlig score på 5602.

Det er ret imponerende. I nr. 2 testede vi en række langt dyrere maskiner (næste 10.000 kroner dyrere i gennemsnit), og de nåede blot en snitscore på 5531. Kort sagt: Lav vægt og kompakt design er bestemt ikke lig med lavere ydelse.