Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Bærbare bluetooth-højttalere: Trådløse højttalere du kan tage med dig

Vil du tage musikken med dig, så er en bærbar Bluetooth-højttaler sagen. Men hvilken skal det være? Vi tester tre af de nyeste på markedet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Årstiden er måske ikke ligefrem til strandmusik eller fest i parken, men en bærbar Bluetooth-højttaler kan nu alligevel have sin berettigelse. Ønsker du eksempelvis en fleksibel og holdbar højttaler til badeværelset eller sovekammeret, så kan en lille trådløs model være ideel.

Vi kigger nærmere på tre spændende modeller, der er kommet på markedet den seneste tid. Fælles for de tre højttalere er, at de har Bluetooth, indbygget batteri og en størrelse, så du kan tage dem med dig. LG-højttaleren er betydeligt mere massiv end de to andre, men prismæssigt befinder vi os i samme boldgade, når udgangspunktet er de reelle butikspriser lige nu.

Envaya og Boom 3 minder en del om hinanden idet de begge er aflange og har nogenlunde samme størrelse. De er også begge beklædt med stof omkring højttaleren og gummi i enderne. En væsentlig forskel er dog, at den første er skabt til at ligge ned, mens den anden helst skal stå oprejst. Og det betyder faktisk noget for lyden, hvordan man stiller dem.

PK7 har et mere industrielt udseende, den er væsentligt større og betydelig tungere. Højttaleren er indkapslet i en ramme af hård plast med stænger, du kan gribe fat i foroven og forneden.

Alle tre er hårdføre og vandtætte, dog i forskellig grad. LG's højttaler har en IPX5-certificering, hvilket betyder, at den kan klare et regnskyl eller lidt vandpjask fra poolen. De andre to har IP67-certificering. Dem kan du drukne under vand i op til 30 minutter, og de vil stadig spille videre.

Robuste højttalere

Grundlæggende er det ret velskabte højttalere alle tre. På hver sin vis har de et robust og ganske gennemført design. Det kan dog irritere lidt, at gummifødderne på Envaya synes klistret på og derfor har en vis risiko for at ryge af med tiden.

Denon-højttaleren er endvidere forsynet med stive, ikke-responsive gummiknapper på toppen, som gjorde os lettere frustrerede. Da de ingen fysisk feedback giver, kan man være i tvivl, om ens input rent faktisk modtages eller om højttaleren mangler batteri eller lignende, hvis der ingen reaktion kommer. Desuden savner vi en knap til musikkontrol. Blot en simpel play/pause-knap, som på de to andre højttalere havde været rart.

Boom 3 fører designtraditionen videre fra tidligere Boom-højttalere, dog med et lettere opfrisket look. Det er fortsat en flot, moderne højttaler med nem betjening. En enkelt lille opdatering er den nye "magic button" i toppen. Via denne knap har du adgang til musikstyring samt playlister fra dine streamingtjenester og andet.

På Envaya og PK7 finder du en dedikeret knap, der kombinerer besvarelser af opkald – som kan foretages på højttalere via indbygget mikron – og aktivering af digital assistent. Der er dog hverken Siri eller Google Assistant indbygget i nogen af dem. Knappen aktiverer blot assistenten på din smartphone. Du er derfor nødt til at have denne forbundet for at kunne afgive din stemmekommando.

Forskel i funktioner

Kontrolknapperne på PK7 sidder i toppen af højttaleren, og foruden de gængse funktioner til musikstyring består de af dedikerede knapper til "Clear vocal" og "Enhanced Bass" – to lydprofiler, der fremhæver henholdsvis vokalen og bassen. Ganske praktisk, da de hver har sin berettigelse og er fine at kunne skifte mellem i et snuptag.

Der er adgang til flere funktioner, hvis du anvender den tilhørende app. Ikke mindst mulighed for at styre det indbyggede lysshow, som er at finde blandt højttalerens funktioner. Betragt det som en bonus eller som en rædsel efter behag.

Heldigvis er der mulighed for at slå det helt fra, hvis man ønsker. Til ungdomsfesten, langt fra forstokkede, gamle brokkehoveder, er det dog ganske givet en rigtig fin feature, og man må sige, at LG har implementeret den på indbydende og brugervenlig vis.

Det er ganske fornøjeligt at skifte rundt mellem de forskellige indstillinger eller designe sit eget skræddersyede lysshow via appen. Dog lykkedes det os kun at få appen til at virke på en Android-mobil. På iPhone kunne den ikke oprette forbindelse til højttaleren.

Stor lyd fra små kabinetter

Boom 3 har også en tilhørende app, der ligeledes åbner op for en række ekstra muligheder for kontrol med højttaleren. Der er equalizer samt mulighed for at indstille alarmer, lave DJ-battle med dine venner og meget andet. Det er en særdeles brugervenlig app, der virkelig udvider oplevelsen af højttaleren.

Via appen er det også muligt at koble Boom 3 sammen med andre højttalere i Boom-serien. Over 150 højttalere kan forbindes, dog desværre ikke i stereo. Denne funktion får du også med de to andre højttalere, i Envayas tilfælde som ægte stereosæt.

Det kan næppe komme som en kæmpe overraskelse, at den store PK7 leverer betydelig mere punch og power end de to små rivaler. Der er pakket lydkomponenter af væsentligt kraftigere kaliber ind i LG's højttaler, som er skabt i samarbejde med lydeksperterne hos Meridian.

De er kendt for hi-res-lydteknologi i den helt høje klasse. Selvom kompromisser selv sagt er begået i massevis med en højttaler som PK7, så fornemmer man kompentente kræfter bag. Den buldrer ikke bare igennem, men kombinerer stram og veldefineret bund med luft til detaljer i den øvre del af lydbilledet.

Lyden i Denons højttaler er langt fra så kraftfuld. Af de tre højttalere er det faktisk denne, der spiller lavest. Men lydbilledet er godt afstemt, og man oplever ikke forvrængning, selv når man skruer helt op. Der er fint overskud til at få de fleste detaljer med og god fylde i lyden.

TIl sammenligning fremstår lydbilledet i Boom 3 mere spinkelt og skarpt. Men gå ind i appen og juster på equalizeren, så kan du tune dig ind på et lydbillede, der nærmer sig Denons ganske meget og endda blive fri for den lille snert af anstrengende mellemtone, der kan præge konkurrenten.

PK7 kan spille op til 20 timer før den skal oplades. Boom 3 byder på 15 timers musik, mens Envaya klarer 13 timer på en opladning. Som tilkøb til Boom 3 fås en PowerUp-dock, som gør det nemt og hurtigt at lade op.

Det kan synes urimeligt at sammenligne to mindre højttalere med LG's noget større model. De reelle priser ligger dog nu sådan, at LG matcher de to. Det er her, du får den bedste lyd og for så vidt også de fleste features. Den har også et fint og funktionelt design, der trods størrelsen gør den relativt let at tage med på farten. Derfor løber den med sejren.

Men PK7 vil ikke være en højttaler for alle. Den er for stor til lige at smide i håndtasken eller at have stående på et lille sengebord. Den er også skabt i et design, der må siges at være henvendt primært til det unge publikum.

Bredt anvendelige

Her er Envaya og Boom 3 mere neutrale i deres look, og som bærbare Bluetooth-højttalere er de mere bredt anvendelige, takket være det kompakte design. De tåler også mere, så til vildmarks-turen eller festivalen vil de givetvis overleve længere.

Denons højttaler spiller flot, men betjeningen kunne være bedre, og den byder ikke på mange features. Dem får du langt flere af hos UE, som samtidig er nemmere at betjene. Den kan fint matche Denon i lydkvalitet, men giver også mulighed for helt andre lydprofiler, når du fintuner via appen. Boom 3 er derfor testens bedste køb.

LG PK7

Fyr op i festen med stor lyd og indbygget pulserende lysshow fra LG's massive Bluetooth-højttaler.


  • Lyd: 2 x 2” drivers, 2 x 4” passive radiatorer, max. 90 dBA

  • Hårdførhed: IPX5

  • Betjening: Knapper, app

  • Forbindelse: Bluetooth, AptX HD, aux

  • Batterilevetid: Op til 20 timer

  • Vægt: 2,85 kg

  • Pris: 1199 kr.


Vurdering:

Kvalitetsindtryk: 4.5/5
Brugervenlighed: 4/5
Funktioner: 4.5/5
Ydelse: 4.5/5
Pris: 4/5
Samlet vurdering: 4.5/5

Testholdet mener:
Den massive højttaler spiller flot og betjenes nemt. Man kan mene, hvad man vil om lys-showet, men det fungerer fint.

UE Boom 3

Lille og fiks, men med fin lydgengivelse og et væld af gode funktioner.


  • Lyd: 2 x drivers, 2 x passive radiatorer, 40 W

  • Hårdførhed: IP67

  • Betjening: Knapper, app

  • Forbindelse: Bluetooth, A2DP,

  • 8 enheder, 45 m

  • Batterilevetid: Op til 15 timer

  • Vægt: 0,608 kg

  • Pris: 1099 kr.


Vurdering:

Kvalitetsindtryk: 4/5
Brugervenlighed: 4.5/5
Funktioner: 4.5/5
Ydelse: 4/5
Pris: 4/5
Samlet vurdering: 4/5

Testholdet mener:

UE Boom 3 har et frisk, indbydende design og trods et væld af funktioner er den befriende nem at betjene. Lyden er tilmed ganske glimrende.

Denon ENvaya

En lettere konservativ højttaler i stilfuldt stofdesign og med velafbalanceret lyd.


  • Lyd: 2 x 40 mm drivers, 53 x 135 mm passiv radiator, 2 x 13,5 W

  • Hårdførhed: IP67

  • Betjening: Knapper

  • Forbindelse: Bluetooth, A2DP, AptX, 8 enheder, 30 m, aux

  • Batterilevetid: Op til 13 timer

  • Vægt: 0,75 kg

  • Pris: 1299 kr.


Vurdering:

Kvalitetsindtryk: 4/5
Brugervenlighed:  3/5
Funktioner: 3/5
Ydelse: 4/5
Pris: 3.5/5
Samlet vurdering: 3.5/5

Testholdet mener:

En stilfuld og rigtig vellydende højttaler, der dog har en lidt frustrerende betjening og et begrænset udvalg af funktioner.