Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bærbar computer med touch til produktivitet og underholdning

Fint design og god touchskærm danner rammen om denne 15,6″ bærbar computer, der er beregnet til hverdagens computeropgaver, og ikke så meget til de store specialiserede programmer.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

MEDION AKOYA E6240T MD99350 er en bærbar computer på 15,6", der mest ser ud til at have sin force i forbindelse med brug i hjemmet, hvor den fint vil kunne klare hjemmets behov for en computer til surfing, kontorbaserede opgaver samt underholdningsformål i bred forstand.

Den bærbare, der kører Windows 8.1, kan købes i danske ALDI forretninger fra onsdag den 19. februar til en pris på 3199 kroner.

Har sin styrke i hjemmet

Bærbare computere på 15,6″ er meget populære, de tilbyder størrelsemæssigt et kompromis, der både lader brugeren få en bærbar med fuldt tastatur og stor skærm. På den anden side er dimensionerne ikke så voldsomme som hos en 17,3″ bærbar computer, der normalt mest fungerer som erstatning for en stationær computer i hjemmet.

MEDION AKOYA E6240T MD99350 er netop en 15,6″ bærbar og derfor egentlig egnet til lidt af hvert, man kan sagtens tage den med sig rundt på farten. Dog er der ikke tale om en af de mindste 15,6″ bærbare vi har set. At vægten er på 2,54 kg, er en ting, noget andet er dimensionerne på 389 mm x 30-31 mm x 266 mm, hvor især tykkelsen springer en i øjnene.

Kombinationen af, at den ikke er blandt de letteste bærbare i sin klasse og ikke mindst, at den er ret så tyk om livet, gør, at man sikkert ikke vælger denne computer som førstevalg, hvis man har planer om jævnligt at tage sin bærbare med sig på farten.

Lægger man det sammen med, at batterilevetiden ikke er meget mere end gennemsnitlig, så tegner der sig et billede af en bærbar, der sandsynligvis vil gøre mest glæde derhjemme.

Interessant design

MD99350 er fremstillet i plastic, det er måske heller ikke så mærkeligt prisen taget i betragtning, men udseende-mæssigt er MEDION sluppet ganske godt fra opgaven. Der er tale om en bærbar computer, der både i formgivning og i materialets udtryk læner sig op ad bærbare, hvor chassiset er fremstillet af en metallegering.

Plasticmaterialet har en overflade, der minder om børstet metal, og bagsiden af skærmlågen har det samme udtryk i lidt mindre grad. Det modsvares af skærmarealet med den trinløse overgang fra de blanksorte skærmrammer til skærmbilledet. Det ser ganske elegant ud, ikke mindst fordi den bærbare har klare og enkle linjer, der sammen med materialevalget får den til at tage sig dyrere ud, end den egentlig er.

Interessant nok så ser MD99350 noget mere slank ud i åbnet tilstand end i lukket tilstand, også på denne MEDION er skærmlåget ret tykt, og bidrager tydeligt til den samlede tykkelse.

Chassiset på MD99350 ser ud til at være forberedt til kraftigere hardware, end den forholdsvis beskedne hardware, der er i denne model. Det ses i form af en udluftningsslids forrest på den bærbares underside til højre.
MD99350 støjer ikke ret meget, man kan høre en baggrundsstøj fra blæseren i enhedens venstre side ind imellem, men det er på et moderat niveau og vækker ingen bekymring.

Varmeudviklingen er også meget begrænset, det skyldes blandt andet den anvendte processor, hvilket vi snart kommer til.

Samlingskvaliteten på den bærbare computer er god, der er ikke noget, der stikker ud eller ser sjusket ud. Fordi at der er tale om et plastchassis, og at afstivningen i området omkring håndledsstøtten kunne have været bedre, så kan man få materialet til at give en anelse efter, men det kræver dog en vis mængde koncentreret kraftanvendelse.

Den bærbar virker solid, selv om chassiset i sagens natur ikke er helt så vridningsstabilt som et velkonstrueret metalchassis.

På den praktiske front er MD99350 udstyret med et dvd/cd-brænder combi-drev, der er en USB 3.0-port, to USB 2.0 porte, HDMI-out, 4-i-1 kortlæser samt RJ45-stik til ethernet netværk. Desuden forefindes et audio combi-stik. Som det jo nærmest er standard i dag, er der også indbygget HD-webkamera samt mikrofon.

Det er en konfiguration der sikkert tilfredsstiller de fleste, og den virker først og fremmest rimelig til prisen.

Til moderat brug

Der er flere indikatorer der viser, at denne bærbare computer er beregnet til gennemsnitsbrugeren, hvis ønske hovedsageligt går på at få en bærbar, der skal kunne udfylde hverdagens computeropgaver, uden at skele så meget til hardwarespecifikationerne.

Processoren i MD99350 er en meget sparsommelig firekernet processor, der har en maksimal TDP på meget beskedne 7,5 watt. Det kan kun lade sig gøre fordi, at de fire fysiske kerner i Intel Celeron N2920 processoren baserer på de nyeste Atom kerner. De arbejder her sammen med Intels HD Graphics i en processor under Celeron brandet.

Processoren understøtter ikke Hyper Threading, taktfrekvensen er på 1,86 GHz men kan boostes til 2,00 GHz, hvis der er behov derfor.

Selv om man absolut ikke kan sammenligne denne processor med Atom processorerne fra selv sidste generation, så er er stadig tale om en processor, der er beregnet til at tage vare på lettere opgaver som surfing, produktivitetsopgaver som tekstbehandling, præsentationsprogrammer, regneark og lignende samt underholdningsformål.

Der er heller ikke noget dedikeret grafikkort som supplement til Intels HD Graphics, så har man behov for kraftig grafik til mere end moderat krævende spil eller andre grafiktunge applikationer, er det ikke denne bærbare man skal kigge efter.

Til almindeligt brug fungerer MD99350 ganske glimrende, den strutter ikke ligefrem af kræfter, men det er der heller ikke brug for til surfing, lettere produktivitetsopgaver eller andre lettere til moderat krævende programmer. En del af den udmærkede brugeroplevelse skyldes selvfølgelig også samspillet med touchskærmen, der er en af denne bærbares forcer.

For at få et tal at forholde os til har vi målt processorens evne til at håndtere integer og floating point operationer. Vi har brugt SiSoftware Sandras cpu aritmetiske benchmark, der isolerer processorens evne i den retning. Den viser hvor kraftig en processor vi har med at gøre. Her scorede MD99350 en aggregeret score på 15,54 GOPS (Giga Operations Per Second). Det er i den beskedne ende af skalaen, men vi har også at gøre med en Ultra Low Voltage processor.

Processoren understøttes af 4 GB DDR3L ram med en taktfrekvens på 1600 MHz.

Intels HD Graphics som grafikdelen hedder i Intel Celeron N2920 er ikke nødvendigvis den samme, alt efter hvilken processor den er en del af. Her er den maksimale dynamiske frekvens grafikdelen kan arbejde ved på 844 MHz, hvilket eksempelvis er en del mere end den samme grafikløsning i Intels Celeron N2910 processor.

I forhold til de mere mainstream Intel HD Graphics 4400 løsninger og højere, er der heller ikke så mange execution cores at gøre godt med.

I forbindelse med almindeligt brug vil det dog typisk ikke kunne mærkes, at grafikken her ikke er så stræk. Man kan da også sagtens spille de apps, der kan hentes til startsiden på Windows 8.1.

Harddisken er en 500 GB hybrid harddisk med 8 GB indbygget flash hukommelse. Det er en fornuftig størrelse, der giver plads til en hel del programmer og data, før det er fyldt. Det er ikke verdens hurtigste drev, når det kommer til filoverførsler. Målt i HD Tune Pro 5.50 er den gennemsnitlige læsehastighed målt over hele drevet 84,2 MB/s. Det er et acceptabelt resultat, selv om der er langt hurtigere drev derude.

I filtesten i samme program er den gennemsnitlige sekventielle hastighed målt til 58,56 MB/s for læseoperationer, hvilket er noget skuffende, mens den sekventielle skrivehastighed på 101,22 MB/s sekventielle skriveoperationer lyder langt bedre.

De gennemsnitlige søgetider er med 17,2 ms heller ikke drevets allerstørste force.

Harddisken er ganske fornuftig, men der er ikke tale om et stykke hardware, der i væsentlig grad er med til at hæve niveauet for hele computeren.

Samlet set er der tale om en bærbar computer, der udfører de opgaver, den bliver sat til, uden at brillere på nogle særlige områder, men den udfører jobbet til fuld tilfredshed, så længe der ikke er tale om alt for krævende opgaver.

De to sidste målinger, vi har foretaget denne gang, er i CineBench R 11.5, hvor MD99350 scorer 6,27 fps i OpenGL testen. I multi cpu-test i den samme benchmark er scoren 1,45 point. Det lægger igen en tyk streg under, at vi har at gøre med en bærbar computer, hvor ydelsen ikke er så vigtig i forhold til andre aspekter.

Det samme kan siges om PCMark 7, hvor den samlede suite score er på 1694 PCMarks, en score der synes lidt til den lave side i forhold til, hvad vi havde forventet. Men det betegner sikkert meget godt det samlede systems ydelse, som et system der er glimrende til forefaldende opgaver, hvor MD99350 fungerer ganske glimrende.

Føjelig i brug

MD99350 fungerer som sagt fint, så længe man ikke presser den for meget med opgaver, den ikke er skabt til. Det er en alsidig bærbar i den forstand, at den har en touchskærm og er udstyret med et optisk drev.
En af de største fordele ved MD99350 er den LED-belyste 15,6″ 10-punkts touchskærm. Den har en skærmopløsning på 1366 x 768 pixel, hvilket i sig selv ikke er noget særligt. Men touchfunktionen fungerer uden problemer med en øjeblikkelig og flydende reaktion. Det er godt til prisen.

Skærmbilledet er ret lysstærkt med en ganske anstændig farvegengivelse uden at den ligefrem brillerer.

Skærmen har en glarebelægning, hvilket gør den følsom over for indfaldene lys, men det er noget, den deler med alle touchskærme, vi har set. De vandrette betragtningsvinkler er ganske gode, mens den vertikale betragtningsvinkel er dårlig. Det er ikke specielt en bærbar, hvor man har lyst til at stå og kigge hen over skulderen på brugeren.

MD99350 er også ret føjelig, når det kommer til tastaturet og touchpad. Tastaturet er forsænket med mellemstore taster og god plads mellem tasterne. Det er således ret let at taste, uden at komme til at ramme utilsigtede taster. Tasterne har en behagelig halvstram fornemmelse i brug med taster, der har mellemlang vandring når de bruges. Numerisk tastatur er der også blevet plads til.

Tastaturet suppleres godt af den store indbyggede touchpad/clickpad med integreret museklik-funktion. Den har afrundede øverste hjørner og en integreret deaktivering funktion, som aktiveres ved at trykke to gange på den lille LED i øverste venstre hjørne.

Denne LED lyser, når touchpad er deaktiveret, det er en god funktion i forbindelse med længere skriverier. Touchpad er lidt forsænket i forhold til niveauet af håndledstøtten. Overfladen er meget glat, hvilket kan være et problem, men i dette opnås der god kontrol over markøren på skærmen, multitouch-operationer samt Windows 8 gestures.

MD99350 er Dolby Digital Plus Advanced Audio certificeret. Lydkvaliteten kan ikke konkurrere med dedikerede højttalere, men den er temmelig god i forbindelse med sammenlignelige bærbare. Manglen på bas er dog trods alt uundgåelig.

Et punkt, hvor sparekniven er svunget, er på ethernet netværkskortet. MD99350 har blot 100 Mbit/s ethernet mod 1 Gbit/s i langt de fleste bærbare efterhånden. Der er 802.11n og Bluetooth 4.0 som supplement, så det går endda.

Som altid er der gratis softwarepakker fra MEDION, denne gang primært MEDION Home Cinema Suite og MEDION MediaPack. Der er også en 30 dages prøveversion af Office 365 samt Windows Essentials.

Ingen batterifest

Første gang man kigger lidt på specifikationerne på en bærbar computer eller hvilken som helst andet stykke hardware, er det let at danne sig et billede af, hvad man kan forvente af udstyret. MEDION MD99350 skulle man jo tro var prædestineret til at være en bærbar, der havde en meget lang batterilevetid, takket være det beskedne energiforbrug det anvendte hardware har.

Men her er der enten blevet sparet for at holde prisen nede, eller der er gået på kompromis på grund af hensyn til designet. Hvorom alt er, er batterikapaciteten kun på meget beskedne 2600 mAh, hvilket ikke engang er noget videre specielt i smartphones i dag.

Derfor lever batterilevetiden ikke helt op til forventningerne. Vi har målt batterilevetiden med Powermark i balanceret energispareplan ved 66 procent lysstyrke på skærmen som vanligt.

Alt efter brug kan man opleve kortere batterilevetid eller længere, hvis man vælger en mere sparsommelig energispareplan og kun bruger den bærbare til lettere opgaver.

Resultatet er på 2 timer 29 minutter i den balancerede test, som omfattede en afbalanceret kørsel bestående af webbrowsing, video, spil og tekstbehandling, i den lidt mindre krævende produktivitetstest, der består af webbrowsing og tekstbehandling, har vi nået 3 timer 9 minutter.

Det er lidt skuffende, at batteriet ikke holder længere. Det er ikke en bærbar med høje hardwarespecifikationer, så der var lagt op til, at batterilevetiden kunne have været virkelig god. Men nu er den i stedet middelmådig efter dagens niveau. Det, der tager det værste af skuffelsen, er, at MD99350 alligevel ikke er den fødte bærbare computer til pendleren eller andre med behov for at tage sin bærbare med sig på farten.