Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Audeze LCDi3: Her skabes lyden på en helt anderledes måde

Denne hovedtelefon ligner ingen andre. Det er en in ear-model, men musikken gengives af en forholdsvis stor magnetisk styret membran, som benytter det helt særlige planar-magnetiske princip. Læs her, om det dur.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

7500 kroner for et sæt in ear-hovedtelefoner, der ikke engang er true wireless – men dog trådløse – er sjældent dyrt. Ordet sjælden kan også bruges om Audeze LCDi3, da det os bekendt er den eneste in ear-hovedtelefon, som gør brug af det såkaldte planar-magnetiske princip.

Elektromagnetiske højttalere er en kendt genre (oftest elektrostater, populært kaldet ”dørhøjttalere”). Men elektromagnetiske enheder kendes også fra store entusiast-hovedtelefoner – enten i form af elektrostater eller planarmagnetiske enheder.

De to højttalerdele i denne hovedtelefon har hver en forholdsvis stor og helt flad og tynd membran, der bevæges af magneter, som i hovedtelefonsammenhæng er ret store.

Det fører til en lydgengivelse, som er meget transparent, stor og rummelig målt op mod konventionelle enheder. Membranen vejer nemlig ganske lidt og kan derfor flytte meget luft sammenlignet med traditionelle højttalerenheder.

30 millimeter membran

Disse membraner med tilhørende magneter har Audeze formået at pakke ind i en relativt kompakt hovedtelefon. Audeze LCDi3 er dog voldsomt store af et sæt in ear-modeller at være.

De har den traditionelle ”tragt”, du stikker ind i den ydre del af øregangen, men resten af hovedtelefonen fylder ganske meget uden på øret. Membranen er da også hele 30 mm høj, hvilket gør hovedtelefonen mindst dobbelt så stor som andre, mere normale in ear-modeller.

Men hovedtelefonen opleves alligevel let i øret, når de to øredele først er på plads. Den eneste umiddelbare ulempe er, at der kræves et kabel mellem højre og venstre øre – som også har knapper til styring af volumen med mere.

Du kan overføre musik trådløst til LCDi3, men også koble hovedtelefonen direkte til for eksempel din smartphone. Det kan ske med et minijack-kabel eller et Lightning-kabel (iPhone). Begge dele medfølger.

Hvis du slutter hovedtelefonen til en mobiltelefon, har du ubegrænset batteritid. Batteritiden med Bluetooth er ikke opgivet, men regn ikke med mere end 2-4 timer. Så snart der er hul igennem til lyden, opdager du, hvorfor prisen for Audeze LCDi3 er høj.

Lyden er i ægte highend-klasse, som her betyder et ekstremt åbent og klart lydbillede, ja, en gengivelse, der minder mere om lyden fra et sæt højttalere end fra en hovedtelefon. Musikken synes at komme udefra og ikke blot opstå inde i hovedet, som det er tilfældet med de fleste hovedtelefoner. Bassen er dejlig åben og artikuleret og har detaljer, du sjældent får lov at opleve med traditionelle in-ear modeller.

Ud over ulempen med kablet mellem øredelene og den lidt voldsomme størrelse må du også kalkulere med, at du ikke kan få nogen elektronisk form for støjreduktion. Du må altså leve med en vis påvirkning af udefra kommende lyde. Men du kan til gengæld tage et telefonopkald.

Samlet i hånden

LCDi3 er det oplagte valg for musik- og lydentusiasten, der ikke ønsker at gå på kompromis med lydgengivelsens kvalitet, men som stadig vil have en mobil hovedtelefon med på farten.

Der er andre hovedtelefoner i genren, som leverer mere dynamik og et bedre musikalsk flow, men ingen har den gennemsigtighed og naturlighed i klangen som dette sæt.

Prisen er høj, men med i betragtningen skal, at det er en kostbar måde at producere hovedtelefoner på. Sættet er blandt andet fremstillet i magnesium, og det er håndsamlet på fabrikken i USA – og det er altså faktorer, som trækker prisen op.