Home » Bundkort » Atomar platform
Atomar platform

Atomar platform

Share

Intel viser helt nye toner med deres Atom-processor. Vægten er lagt på
ultra-lavt strømforbrug frem for rå ydelse. Gigabyte GA-GC230D og den
integrerede Atom 230-cpu er et noget umage makkerpar, der trods alt
overbeviser

Intel viser nye takter med deres Atom-processor og lægger op til, at de vil mere end blot at dominere scenen for performance-processorer. Med Atom-processoren bryder de ind i et markedssegment, hvor Via hidtil har domineret.

Der er tale om flere serier af små ekstremt strømbesparende processorer. I dette tilfælde i form af et bundkort med integreret cpu, som vi kender det fra Via, til en pris af ca. 650 kroner for bundkortet, inklusive en Intel Atom 230-processor på 1,6GHz.

Prisen og den beskedne Micro-ATX formfaktor på 17×17 cm lægger op til små diskrete internet-pc’er til lettere arbejdsopgaver samt mediecenter-pc’er. Der er også begyndt at dukke Atom-baserede bærbare frem, Mobile Internet Devices (MID) er et andet anvendelses-område. Men her er der tale om andre Atom-processorer, der er endog endnu mere sparsommelige. Intel arbejder med forskellige systembetegnelser, alt efter hvilken platform Atom-processoren skal anvendes i.

Se også:  Cpu-krig: Intel slår tilbage mod Apple

Afhængig af hvilken platform det drejer sig om, er der tale om forskellige Atom-modeller med egenskaber specielt målrettet til pågældende platform. Nettops er betegnelsen for billige desktopcomputere, og »netbooks« er betegnelsen for billige notebooks begge baseret på Atom-processoren.

Vores Gigabyte GA-GC230D kunne isættes 1 DDR2 ram-
modul på maks. 2GB, der var 2 SATA 3.0Gb/s-stik, såvel som et IDE-stik og et enkelt udvidelsesslot i form af et PCI-stik. 4 usb 2.0-stik, et serielt samt parrallelt stik og et VGA D-Sub-stik på bagpanelet. Og endelig var der 10/100Mbit/s LAN.

Showets stjerne

Det er selve Atom 230-processoren, der er den egentlige stjerne på denne platform. Det er et lille single-core vidunder bygget på 45nm teknologi med beskedne 47 millioner transistorer, og med en diestørrelse på under 25mm2. Det er en 64-bit processor med en fsb på 533MHz og 512KB L2 cache, og så har den velkendte Hyperthreading fået renæssance i processoren, så operativsystemet ser to virtuelle processorer som i de gamle Pentium-dage.

Se også:  ASRock Z690 Taichi [TEST]: Dette bundkort er tæt på vanvittig dyrt

Det virkeligt specielle ved processoren er det yderst beskedent opgivne energiforbrug på maks 4 watt i brug. Det bemærkelsesværdige ved Gigabyte GA-GC230D, og andre Atom-baserede platforme til desktopbrug, er, at de anvender det noget bedagede Intel 945GC chipsæt, inklusive den velkendte GMA950 integrerede grafik.


Gigabyte GA-GC230D
  • Ydelse
  • Features
  • Brugervenlighed
  • Pris
3.5

Alt om DATA siger

Platform, der bygger på nytænkning fra Intel. Her skal det ikke være hurtigst, det skal blot gå hurtigt nok til opgaven.

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
atom
gigabyte
intel

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S