Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

ATI’s stærkeste singlechip

Gode grafikkort findes som sand ved stranden, der er et
ganske glimrende udvalg at vælge mellem. ATI’s Radeon HD4890 er et af dem, her
i en MSI-udgave.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

ATI’s Radeon HD 4800 serie har været en stor succes for grafikkortproducenten fra Sunnyvale Californien. Især har Radeon HD 4870 haft betydning i konkurrencen med NVIDIA og for forståelsen af, hvor meget grafikkort man kan få for pengene. Dette har ATI på smukkeste vis videreført med Radeon HD 4770-serien, der i endnu større grad giver grafikydelse for pengene. Disse kort har som enkeltkort ikke kunnet hamlet op med NVIDIAs polygonkanoner. Men det er muligt at samle et CrossFireX-system med to til tre grafikkort for relativt billige penge, hvor ydelsen i de fleste spil eksploderer.

Inden næste generation af grafikkort dukker frem, har ATI dog besluttet at supplere deres hidtil stærkeste enkeltchips grafikkort HD 4870 med et stærkere kort. Dette er blevet til Radeon HD4890 grafikkortet, der skal har skullet mindske afstanden op til NVIDIAs GTX 285 grafikkort.

Med MSI på grafiktur

Der er vel ingen grund til at dvæle ved installationen af grafikkortet udover, at der er tale om et grafikkort i fuld længde, og at der skal anvendes to PCI-E strømstik til at forsyne grafikkortet. I forbindelse med kortet fra MSI er det for øvrigt anbefalet at anvende en strømforsyning på 500 watt, 600 watt til CrossFireX.

Til dette grafikkort skal det nævnes, at der rent fysisk medfølger en dvi til vga-adapter. Desuden medfølger en dvi til hdmi-adapter, et ekstra dual molex y-kabel med tilhørende 6pins PCI-E strømstik og endelig en CrossFire bro hvis man ønsker at anvende mere end et grafikkort i sin computer. Grafikkortet støjer i øvrigt ikke voldsomt, det var faktisk ikke muligt at høre blæseren på grafikkortet for cpu-blæseren i vores testcomputer. Den bestod i øvrigt af en Intel Core 2 Duo E8500 på 3,16GHz, understøttet af 8GB ddr2 pc2-8500 ram på Windows Vista Ultimate 64bit. Vi måltegrafikortets ydelse i 3DMark Vantage ved Performance, High samt Xtreme indstillingerne. Den scorede henholdsvis P9118 3DMarks, H6595 3DMarks samt X4799 3DMarks. Det er ganske flotte scorer med en dual core processor af denne kaliber. Der er ingen tvivl om, at alle computerspil vil kunne spilles uden de store problemer.

De tekniske trivialiteter

Selv om det måske ikke kommer som en overraskelse, skal grafikkortets specifikationer ikke forbigås og de tilhørende features heller ej. Kortet har de sædvanlige duallink dvi-i-stik, som er så vanlig i dag, samt et stik til S-video. Der er mulighed for at få hdtv-out via en S-video til Composite-adapter, samt hdmi via en dvi til hdmi-adapter.

Radeon HD 4890 produceres med 55nm produktionsteknologi, og består af 959 millioner transistorer. Her er ATI altså ikke skiftet til 40nm produktionsteknologi, som HD 4770 er bygget over.

Udover dette er der 40 texture units samt 16 render units. Da dette er et fabriksoveclocket kort arbejder grafikkernen ved 880MHz, 30MHz hurtigere end et standard HD 4890-grafikkort. Hukommelsen består af 1GB gddr5 ram, der arbejder ved 999MHz eller 3996MHz effektivt, hvilket er en anelse hurtigere end standard. Hukommelsesinterfacet er på 256bit. Der anvendes PCI-E 2.0 x16 kortinterface, selvfølgelig fristes man til at sige. Så det er ikke så sært, at kortet byder på en ydelse, man ikke skal kimse af. Grafikkortet understøtter DirectX 10.1 samt OpenGL 2.1, heller intet nyt her, først med næste generation af grafikkort indføres DirectX 11, som jo bliver en fast bestanddel af Windows 7.

Placering i markedet

Radeon HD 4890 er en anelse stærkere end HD 4870, dette overclockede grafikkort igen en anelse stærkere, men til gengæld en del dyrere. Den ligger også i hård konkurrence med NVIDIA GTX 275, der ligeledes er et ganske potent kort.