Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Asus Zenbook S UX391UA: Kompromisløs bærbar i kompakt format

Zenbook S har en knivskarp 4K-skærm og
kræfter af en kaliber, der stort set lader alle muligheder stå åbne, men den vejer blot 1 kg og kan nemt klemmes ned i arbejdstasken.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tiderne hvor en ultraslank bærbar var lig med et mærkbart kompromis på ydelsen er forbi. Zenbook S er et rigtig godt bevis på dette. Den er blandt de letteste bærbare, du kan få, men har kræfter i den tunge klasse.

Raffineret design

Den diskrete maskine vejer et kilo, og på det tykkeste sted måler den lige under 13 millimeter. Den er skabt i unibodydesign af spundet metal. Byggekvaliteten er der absolut intet at sætte en finger på. Trods det spinkle design er det ikke en maskine, der sådan lige giver efter.

Den blålige overflade og de slebne kanter i rose gold kunne vi godt have været foruden, men det må være en smagssag. En fiks detalje er, at den bagerste del af skærmen går ned og løfter tastaturet op, når computeren klappes ud. På den måde får tastaturet en hældning, der gør skriveoplevelsen optimal.

Tastaturet er af ganske udmærket kvalitet og det samme gælder touchpad’en, der dog ikke er særlig stor. Den er forsynet med en fingeraftrykslæser i øverste højre hjørne, så du nemt kan logge på computeren. ZenBook S har også Amazon Alexa indbygget, så du kan stemmestyre computeren og dine andre smarte enheder.

Som det er på mode for tiden, er der kun én type forbindelse i computeren. USB C (med Thunderbolt 3 i to af portene) bruges til såvel strøm som overførsel af enhver form for data.

Det ville vi nok have valgt at brokke os over, hvis det ikke var fordi, Asus har været så betænksomme at smide en dongle i pakken, der konverterer en af USB C-portene til USB 3 og HDMI af helt almindelig format. Det er der andre producenter, der kunne lære af.

Imponerende ydelse

Det vinklede tastatur giver ikke bare en fin skriveoplevelse, men også bedre køling, og det er muligvis derfor, det er lykkedes at klemme en Core i7 med Turbo Boost helt op til 4.0 GHz ind i ZenBook S.

Det er heftigt for en laptop af dette format og gav sig da også til udtryk i vores benchmark, hvor maskinen i enkeltkerne-ydelse opnåede en score, der matcher nogle af de bedre mobile workstations, vi har haft fingrene i for nylig. 16 GB ram og 512 GB ssd sikrer desuden, at du kan arbejde med ret store projekter uden, at computeren mister pusten.

Også på multicore og grafisk ydelse klarede den sig udmærket, omend manglen på dedikeret grafikkort betyder, at den ikke kommer helt op i den liga, hvor de allerstærkeste mediemaskiner befinder sig.

Knivskarp skærm

Der er dog rigeligt med grafik-muskler til at trække den knivskarpe og forrygende flotte 4K-skærm, der suppleres af et par vellydende Harman Kardon højttalere. De leverer en velafbalanceret lyd med plads til både tyngde og deltaljer, dog uden helt samme vidde og volumen, som de bedste bærbare i samme klasse.

Det store batteri betyder, at du kan give den fuld gas med underholdning hele dagen, uden at skulle have maskinen i opladeren undervejs, og når tiden endelig kommer, så er den ladt op til 60 procent på bare 49 minutter.

Fornuftig pris

ZenBook S er ikke en billig bærbar, men absolut heller ikke den dyreste af de ultraslanke. At den så foruden det lette og lækre design byder på ydelse, skærmkvalitet og skriveoplevelse i den helt høje klasse, gør den bedstemt ikke til et ringere køb. Du får med andre ord en komplet bærbar arbejdsmaskine i et format, der kan tages med overalt.