Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Asus X99 Deluxe

Kortet er spækket fra hjørne til hjørne med komponenter, udvidelsesslots og funktioner, og det hele er samlet i det mest tilfredsstillende design, Asus nogensinde har giver sine forbrugerkort.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi er nået til alle X99-bundkorts moder. Man finder ikke et mere funktionsspækket kredsløb. I en verden, hvor bundkortet spiller en stadig mindre rolle takket være al den elektronik, der er indbygget i cpu-pakken, har vi for nylig set mange skrabede kort med en ørken mellem deres pci-e-slots og masser af tom luft omkring soklen. Det er mildt sagt ikke tilfældet med Asus’ topmodel inden for X99, X99 Deluxe.

Kortet er spækket fra hjørne til hjørne med komponenter, udvidelsesslots og funktioner, og det hele er samlet i det mest tilfredsstillende design, Asus nogensinde har giver sine forbrugerkort. Det er slut med de lyseblå 79’er og gyldne Z97’er; nu er det hele hvidt med sorte afmærkninger.

Rub og stub

Vi er fristet til at levere en komplet gennemgang af alle kortets funktioner, men vi ville sprænge rammerne, hvis vi prøvede. Kort at melde: hvis der findes en topfunktion, som kaster glans over X99-platformen, så har Asus den. Sikkert også to af dem. Fra det fulde bagpanel til det kolossale udvalg af lagermuligheder stråler Deluxe.

Dette er det kort, man ville bruge til at drive en gigant, selvom det er et mere generaliseret bundkort end for eksempel Gigabyte X99-SOC Force eller det vanvittigt kostbare RoG Rampage V Extreme. Disse kort sigter i højere grad på ekstrem overclocking – de er beregnet til at sidde på en testbænk, sejlende i flydende kvælstof.

X99 Deluxe er snarere en allroundperformer, der leverer den form for forbindelser, man forventer af et miniserverkort, og det er strengt også kortets oprindelse. Det vidner den seriøse hukommelsesydelse, to SATA Express-porte og mangel på overflødige ekstrafunktioner som spændingstjekpunkter om. Det betyder ikke, at det ikke er et meget hurtigt og stærkt kort, der kan konkurrere med de ydelsestal, som mere ekstreme X99’er kan håndtere.

Deluxe bruger stadig den samme OC Socket, som Asus har forsynet sin X99-serie med, og dette er et af de to kort i testen, som kan levere overclocking-support op til de 3.000 MHz, som vores Corsair-hukommelse er specificeret til. Det er også den bedste standard-overclocker i testen – ikke nødvendigvis målt i generel cpu-hastighed, men i den konkrete testede ydelse ved maksimal overclock.

Vi må dog understrege, at det kun gælder i forbindelse med den ret basale, væskekølede overclocking, som vi dødelige kan klare, ikke det orgie i flydende kvælstof, som Gigabytes imponerende X99-SOC Force lægger op til.

Den eneste skuffelse ved Deluxe er gamingydelsen. At Asus-kortene er i bund (om end kun i en enkelt test) er en overraskelse. Selv producenter som ASRock præsenterer nu højere framerates.

Det er dog en ret uhåndgribelig indvending. Deluxe er det kort, vi ønsker os som bas for en X99-arbejdshest. Det er et af testens dyreste, men forbindelserne, funktionerne og den generelle ydelse gør, at det sagtens kan være pengene værd.