Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Asus VG278H

En skærm for den, som vægter 3D højere end 2D. Kvaliteten er god over det
hele, og 3D vises
med gode effekter og god lysstyrke.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Deltager nummer et her i testen benytter sig af en aktiv løsning. Som det ses, er prisen noget højere, selvom skærmen blot anvender et billigere tn-panel. Til gengæld er der tale om en 120 Hz-skærm igen i den velkendte 1.920×1.080-pixels opløsning. Asus VG278H benytter en Nvidia Vision 2-løsning til visning af 3D-indhold. Man skal derfor have et understøttet GeForce-grafikkort i computeren for at kunne se 3D på denne skærm.

Det er vist ikke forkert at betegne designet som maskulint. Det er en skærm, der ved sin blotte tilstedeværelse leder tanken hen på spil. Skærmen er lavet i sort plast med en indbygget infrarød emitter foroven og en rund fod med et 3D-logo.

Emitteren kan vippes. Det skulle sikre den optimale forbindelse til 3D-brillen. En af denne skærms styrker i forhold til de andre i testen er, at den ikke blot kan vippes 15 grader forud og 5 grader bagud, den kan drejes 150 grader til hver side, og ikke mindst kan den højdejusteres med 10 cm. Det koster lidt af det elegante, men det er såre praktisk.

Det kan den matte skærmoverflade også vise sig at være, hvis du sidder i et lokale, hvor der er meget lysindfald i skærmen. Tn-skærme er ikke kendt for at have imponerende betragtningsvinkler. VG278H er da heller ingen undtagelse på det punkt. Til gengæld var skærmen med sine 2 ms responstid meget hurtig til at reagere i såvel 2D som 3D. Når det kommer til farveægthed, kan VG278H ikke følge med ips-skærme.

Det skal dog siges, at farver på denne skærm virker ganske levende, sikkert hjulpet af de 300 cd/m2 lysstyrke. I 3D hjælper Nvidias LightBoost-teknologi med til at minimere det tab af lysstyrke, man oplever ved en aktiv 3D-skærm til et absolut minimum. Selvom farverne ikke var til grafisk arbejde, var de klare og flotte med fin mæthed og med gode niveauer for sort.

For et tn-panel var kontrasterne ret gode, men farveovergangene var dog ikke ensartede i monitortest. I 3D var skærmen med det rette 3D-materiale i stand til at give meget imponerende 3D-effekter. De står ligesom en anelse mere ud af skærmen end hos de passive løsninger. Det virkede dog til, at begge aktive løsninger, og dermed også denne fra Asus, var mere trættende for øjnene at se på i længden end de passive løsninger. 3D-brillen, der fulgte med, var stor og beregnet til at kunne bruges uden på egne briller.

Det kunne man så også, men ellers var bærekomforten den dårligste her i testen, i hvert fald til undertegnede. Brillerne skal lades op inden brug med det medfølgende usb-kabel. Til gengæld var det ikke så kritisk med afstanden til skærmen i 3D. Det betød især noget i spil, hvor det kunne føles en smule underligt at skulle sidde så langt væk fra skærmen ved de passive løsninger. Skærmmenuen var gennemskuelig med mulighed for at justere blandt andet på 3D-indstillingerne. Betjeningen foregik enkelt via knapper på skærmens underside.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs indledningen her:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs konklusionen her:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]