Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Asus ROG GX800: Vild og voldsom vandkølet bærbar triumferer

Denne beskrevne Asus ROG GX800- bærbar sprænger alle rammer for, hvad man kan forvente af en bærbar. Selv prisen på 58.999 kroner er astronomisk. Gamingbærbare løftes helt klart op i en anden liga af projektet, der er lige dele prestige og hyldest til ingeniørerne.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det bliver ikke en test det her, dertil er præmisserne for aparte. Den her byggede bærbare skal mere ses som et koncept end en bærbar, som Asus regner med at sælge videre af.

Bedømmelseskriterierne ville knage og revne i alle ender og kanter i forsøget på at tilpasse sig det umulige, nemlig at fange essensen af det der udgør ROG GX800 på lige linje med andre bærbare.

Den er helt tydelig en proof of concept, som det hedder på nydansk. Det er Asus-ingeniører, der har fået lov til at slå sig løs og se, hvor det på nuværende tidspunkt kan bringes os hen teknologisk, hvis man ikke skeler for meget til fornuft, penge og deslige småting.

Det er klart, det er ikke noget, de fleste af os får glæde af her og nu, men mon dog ikke det ville kunne finde på at "dryppe på degnen, når nu det regner på præsten".

Hvis vi betragter denne bærbare, som var den del af Formel 1, så kan det jo være, at teknologier, løsninger, materialer og konstruktioner, der er anvendt i GX800 finder vej til mere jordnære bærbare med årene. Det ville ikke være urealistisk at forvente.

Krasbørstig bærbar

Det interessante og specielle ved Asus ROG GX800 er jo ikke kun, at det er en meget stor og stærk bærbar med eksorbitante hardwarespecifikationer.

Det er nemlig en vandkølet bærbar, eller det bliver den til, når man placerer den bærbare i den medfølgende vandkølingsdock. Ikke nok med at det er en kraftig gamingbærbar, det er også en totrinsraket i den henseende.

Dem, der kender topmodellerne i Asus ROG-serier af bærbare, ved, at her får ydelsen et hak opad, og køberen ofte et smæk over fingrene økonomisk.

ROG GX800 er bare mere ekstrem i alle henseender, der er tale om en massiv 18,4"-bærbar på 5,7 kg. Skærmen har naturligvis, fristes man til at sige, UHD-opløsning. Den understøtter ikke touch, til gengæld er skærmoverfladen semi-mat, hvilket forhindrer skærmrefleksioner. Nvidia G-Sync understøttes også.

Asus ROG GX800 er en stor og mægtig 18,4"-gamingbærbar, der har UHD-skærm, et godt mekanisk tastatur med rollover og hovedtelefonforstærker, blandt andet.

Processoren er en stærk firkernet Core i7, som arbejder ved 2,9 GHz, men via Turbo Boost nås 3,9 GHz på en kerne. Hvis man vælger optimeret inde i Asus ROG Gaming Center-softwaren overclockes processoren til på få sekunder og uden videre indsats at nå op på små 4,3 GHz i stedet.

Ram er der mere end rigeligt af, det er nok også mere de to Nvidia GTX1080, der sidder i en SLI-opsætning, der vækker opsigt. Det katapulterer den grafiske spilydelse langt ud over, hvad almindelige bærbare og de fleste stationære computere kan klare.

I hverdagen vil man heller ikke kunne undgå at lægge mærke til, at drevet er hurtigt, meget endda. Det er ikke så sært, for det består af en PCI-E ssd raid-0 opsætning.

Selvom det ikke er en test som sådan, så skal vi se, hvad bæstet kan præstere, det er jo rå ydelse, der er selve formålet med denne bærbare.
Alle måleresultater herefter er angivet ved i standard/optimized/extreme-indstillinger. Med SiSoftware Sandra har vi målt processorens ydelse i den CPU-aritmetiske test. 116,4/137,1/146,2 GOPS (giga operations per second).

Systemdrevet er også vanvittigt hurtig, en sekventiel skrive-hastighed på 1936,4 MB/s og en sekventiel læsehastighed på 2710,7 Mbit/s samt en gennemsnitlig søgetid på 0,039 ms, det er alt sammen målt med HD Tune Pro, og lidt ud af denne verden.

Vi har valgt at illustrere spil-ydelsen ved at anvende den anerkendte 3DMark benchmark. Her har vi først kørt Fire Strike, der scorer henholdsvis 20.617/23.101 /25.051 3DMarks samt en grafisk score på 37.709 / 39.403/ 41.874 point.

Dernæst har vi anvendt Fire Strike Ultra, hvor testen foregår i UHD-opløsning. Her scorer GX800 8509 / 8712 / 9661 3DMarks samt en grafisk score på 9267 / 9290 / 10408 point.

Det er vilde resultater som sætter næsten alt til vægs. Det er kun de allervildeste stationære gamingcomputere, hvor der ligeledes skal lægges en indsats og bastant hardware, der slår dette.

Det er dog ikke nødvendigvis slut, for hvis man aktiverer manuelt overclocking, kan man forbedre resultatet en tand ved ihærdig og tålmodig indsats.me rekordh

Her er et tværsnit fra oven af, hvorledes vandkølingen er implementeret i praksis, når vandkølingsdoken er tilsluttet.

Løst og fast

Det er klart, at ydelsen er den egentlige begrundelse for den bærbare, men den har mange andre kvaliteter, vi ikke kan nå alle af her. Skærmen er rigtig god til spil, herunder understøttes G-Sync.

Der er indbygget ESS DAC og hovedtelefonforstærker. Lyden fra de indbyggede højttalere er også lidt mere 'voksen', velopløst og balanceret end normalt i en bærbar. Der er også to diskanthøjttalere i skærmen, samt to fuldtone enheder i chassiset.

Det anvendte MechTAG-tastatur er mekanisk, det har 30 tasters rollover, de giver god taktil tilbagemelding og har en vis vandring. Det er således også et tastatur, der er rimeligt behageligt at skrive på. Man kunne nævne flere andre ting, eksempelvis den medfølgende ekstern Wi-Fi-antenne for bedre Wi-Fi-forbindlese, USB Type-C med Thunderbolt 3.0 og så videre.

Giv agt, der dockes

Vandkøling er slet ikke så tosset, og de vedligeholdelsesfri løsninger har ført til en vis udbredelse i stationære computere, men i bærbare, nej det kan man da ikke.

Jo, det kan man godt. Dog er vandkølingsdelen skilt ud i en separat vandkølingsdock, der indeholder pumpe og to køleradiatorer, der afgiver varmen til omgivelserne.

Kølevæsken ledes ind i den bærbare via indbyggede kanaler forbi processoren og de to grafikkort og tilbage igen, hvor den atter køles ned i en evig cyklus, eller til computeren slukkes. Det utrolige er, hvor let det er at skifte til og fra vanddrevet tilstand. Den bærbare tages og løftes over på den forreste plane del af den 4,7 kg tunge vandkølingsdock, her sørger fire studser, der passer op i bunden på den bærbare, for, at alt er i lod.

Nu mangler man blot at trykke håndtaget ned, der befinder sig oven på docken, og vandkølingsstudsene skydes frem og slutter en tæt forbindelse med den bærbare. Når man senere vil frigive den bærbare, er der en dedikeret knap til det. Det hele er naturligvis i slukket tilstand.

Adgang til de vildere indstillinger extreme og manual, opnår man først, når man har docket GX800 i vandkølingsdocken. Forudsat at man har tilkoblet begge de murstensstore 330 watt strømadaptere til henholdsvis den bærbare og docken.

[irp]

Man kan godt føde såvel dock og den bærbare med blot en strømadapter tilsluttet docken, hvorfra strømmen ledes videre til den bærbare. Men uden hastighedsforøgelsen.

Giver det mening?

Er det det ikke det glade vanvid, jo, såmænd. Men det er, når vi leger og får frie tøjler, at nye ideer opstår. Den er vidunderlig og upraktisk på én gang, og samtidig uhyrlig let at få det bedste ud af. Modig gjort, mere af det.

Nøgletal: Asus ROG GX800

Pris: 58.999 kr.
Skærmformat: 18,4"
Skærmopløsning: 3840 x 2160 pixel
Processsor: Intel Core i7-7820HK
Ram: 64 GB ddr4 2800 MHz
Grafikkort: 2x Nvidia GTX 1080
Drev: 1,5 TB raid 0 PCI-E ssd
Tilslutninger: 3x USB 3.0 Type-A, 1x USB Type-C 3.1 (Thunderbolt 3.0), 1x USB 3.1 Type-A Gen 1, HDMI, SD-kortlæser, miniDisplayPort, mikrofonstik, hovedtelefonstik
Vægt: 5,7 kg + 4,7 kg