Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Asus ProArt StudioBook 16: Masser af datakraft og billedkvalitet til matchende pris

Asus har skruet en formidabel flytbar sammen. Til en hybrid arbejdsplads er den tæt på at være perfekt, og dens størrelse og vægt gør, at vi helst vil holde den stående ét sted.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvad er forskellen på en flytbar og en bærbar computer? Hos os taler vi om, at hvad som helst på noget over et kilo rykker op i den flytbare eller slæbbare kategori. Den skønne StudioBook vejer i sig selv 2,4 kilo, og dens tilhørende strømforsyning på 240 W bringer totalbyrden op på næsten 3 kilo. Det er mere, end vi bryder os om at slæbe med på de rejser, der af velkendte årsager er blevet langt færre af.

Her giver det dog lidt mening med den høje vægt. Denne pc kommer i et bundsolidt kabinet af en aluminiumslegering, som er testet efter MIL-STD 810H og derfor kan tåle lidt af hvert.

Stor skærm

Asus har bekostet en meget lækker OLED-skærm på 16” i formatet 16:10, som lægger 240 pixel til højden og gør det nemmere at bevare overblikket over tekst­er og regneark. Skærmens opløsning er 4K/UHD, og dens lysstyrke opgives til 400 nits. Dette har vi ikke ført kontrol på, men vi kan bekræfte, at fabrikkens professionelt kalibrerede billedgengivelse virker meget realistisk i forskellige belysninger.

Fotografer vil sætte pris på, at der er en læser til full-size SD Card, og en videomonitor kan fødes fra en HDMI 2.1-terminal. På bundkortet er der også fyldt godt op med 64 GB ram og 2 TB lager, og processoren er en AMD Ryzen 9, 5900HX, der er endnu vildere end i7’eren i ABook’en i denne test.

Til venstre for touchpaden foran tastaturet sidder der en pænt stor, nedsænket drejeknap. Den lyder navnet Asus Dial, og den kan ikke alene bruges til almindelige indstillinger som lyd- og lysstyrke. Den kan også fungere som universalværktøj til billedbehandling i Adobe Photoshop og lignende programmer. Og hvis man hellere vil bruge en stylus-pen end en musefinger på touchpaden, kan det også lade sig gøre.

Det skal fremhæves, at en Creator Hub gør det muligt at rekalibrere skærmen og kompensere for den uundgåelige ældning af den oprindelige farvepræcision.

Indtryk og benchmarks

Til business er det lige ud ad landevejen at komme i gang med StudioBook’en. Så opfører den sig helt som andre laptops. Hvis man vil udnytte det store udvalg af kreative funktioner, kan vi anbefale at downloade den 114 sider tykke pdf-manual, som også er oversat til dansk.

Når maskinen bruges som Office-arbejdscomputer, er det en fornøjelse at skrive på tastaturet, og der er også en numerisk sektion i fuld størrelse. Det indbyggede kamera har ikke Full HD endsige 4K-opløsning, men det fungerer fornuftigt i dårligt lys, og det kan privatlivsbeskyttes med et skrøbeligt virkende skydedæksel.

De tilhørende fire mikrofoner udgør et såkaldt array, som kan undertrykke støj og ekko. Og apropos støj er computeren praktisk talt lydløs ved normal brug. Selv når den under 3D-grafiktest sluger over 125 W, er støjniveauet lavt med en behagelig karakter.

Ifølge Geekbench ligger Asus klart foran ABook i Multi-Core- testen, men ellers er der dødt løb. PassMarks rating er noget højere og placerer Asus over 65 procent af databasens computere – 11 procent bedre end ABook.