Home » Software » Arturia OB-Xa V [TEST]: Få den dyre 80’er-lyd uden at rippe kontoen
Arturia OB-Xa V [TEST]: Få den dyre 80’er-lyd uden at rippe kontoen

Arturia OB-Xa V [TEST]: Få den dyre 80’er-lyd uden at rippe kontoen

Share

Den legendariske og hundedyre Oberheim OB-Xa er genskabt i digital form, med en pris der er overkommelig og en lyd, der rammer den originale lige på kornet

Du har muligvis aldrig hørt om den, men du har helt sikkert hørt den. OB-Xa er lyden af nogle af de største 80’er-hits. Alt fra det potente synthesizertema i Van Halens Jump, til de funklende åbningsakkorder i Princes 1999 til de pinglende appegios i Billy Idols punkede Rebel Yell.

Var man noget i firserne og havde råd til de dyre produktion, havde man en OB-Xa med i mixset (alternativt en Prophet-5 eller en Jupiter-8, som var i samme liga – dem har Arturia også genskabt).

Oberheims synthesizer var state of the art, da den kom frem i 1980. Det polyfoniske instrument havde hele otte stemmer, og den var i stand til at gemme minimum 34 lyde (nogle af de senere versioner kunne gemme 128).

Den var dog hundedyr, og den er ikke billigere, hvis du vil købe den i dag. Du skal om på den smertefulde side af 50.000 kroner, hvis du skal have fingrene i et velfungerende eksemplar.

Se også:  Guide: Gør din tablet til et komplet musikstudie

Samtidig har den visse begrænsninger i forhold til dagens standarder. Der er eksempelvis ikke midi.

Genskabt som en software

Vil du have lyden, så er der imidlertid nu kommet en langt billigere mulighed. Franske Arturia, som har genskabt et væld af legendariske tangent instrumenter, er nu også klar med en virtuel udgave af Oberheim OB-Xa.

Den udkommer i dag, og vi har allerede smugkigget på den.

Lige ud af landevejen

Ligesom producentens øvrige software instrumenter, er det originale interface smukt gengivet, så man har fornemmelsen af at betjene den, ligesom den oprindelige synth. Vil man have fysisk kontrol kan man tilslutte et midikeyboard og nemt sætte det op til at styre de forskellige parametre på instrumentet.

Grundlæggende er det en ret ligeud-af-landevejen synthesizer, bygget op som man forventer en god polyfonisk synthesizer skal være.

Arturia OB-Xa har samme brugerflade som den originale synthesizer.

Arturia OB-Xa har samme brugerflade som den originale synthesizer.

Der er to oscillatorer pr stemme med mulighed for sawtooth, triangle og square bølgeformer, der er et low pass filter, der kan skifte mellem 12dB og 24dB og så er der en enkelt lfo, der dog er i stand til modulere flere kilder samtidig med to forskellige dybder. Her adskiller den sig lidt fra normen.

Se også:  Her optages musikken direkte på pladen

Der er to envelopes, portamento, chord memory og en arpeggiator. Nok til at nå ud i selv de mest langt ude lyde, men nemt at overskue. OB-Xa vil være en god introduktion til dem, som for første gang skal lære en synthesizer at kende, da den har en struktur, man vil genkende i mange andre.

Lyden er en fryd

Men det er også en synthesizer, der vil være svært tilfredsstillende for selv de mest garvede musikere. Den har nemlig en lyd, der er ganske særlig.

TAGS
Arturia
musikproduktion
plugins
synthesizer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S