Home » Hovedtelefoner og højttalere » Datatids testredaktør har et af Danmarks vildeste anlæg
Datatids testredaktør har et af Danmarks vildeste anlæg

Datatids testredaktør har et af Danmarks vildeste anlæg

Share

Datatid TechLifes testredaktør Peter Hyldahl har gennem mange år haft en kompromisløs passion for hi-fi. Det afspejles eftertrykkeligt i hans indretning, hvor stereoanlægget fylder en hel stue – og med garanti ikke ligner noget du har set før!

Straks du træder ind i stuen, er du ikke i tvivl om, at her er en person, der går noget mere op i musik og lyd end de fleste. Den ekstreme størrelse er det første, der tager pusten fra dig. Hele anlægget fylder 4 meter i bredden, og de 155 centimeter høje højttalere afsluttes øverst af et kæmpe rødt horn med en diameter på 75 centimeter.
”Højttalerne er faktisk hele omdrejningspunktet i anlægget, og omkring disse jeg har bygget hele anlægget op.”

Vi er på besøg hjemme hos Peter Hyldahl, Datatid TechLifes testredaktør gennem mange år – og (turde det fremgå) en mand med en kompromisløs passion for perfekt lydgengivelse.

”Målet har været at opnå en lyd, der er så tæt på en liveoplevelse som muligt, og det kræver store højttalere. Det er fysikkens love, der spiller ind her, ganske enkelt.”
Men lad os dykke ned i detaljerne i dette ekstreme anlæg, der drives af at silkeblødt kraftværk baseret på radiorør, og hvor du finder en højttalerenhed med en usandsynlig kraftig magnet.

Se også:  Ny musiktjeneste i Danmark med lyd i topkvalitet

Højttalernes bas varetages af en 15” Altec-enhed som ikke produceres mere. Det er faktisk kendetegnende for hele anlægget. Kun få komponenter kan købes i dag fra nyt. Resten er håndplukket fra internettet via forskellige hjemmesider for hi-fi-feinschmeckere. Enheden er en amerikansk model, der er brugt i biografer, og den er bygget ind i et 256 liter stort basreflekskabinet.

”Kabinettet er bygget i finsk birkefinér, og jeg står selv for byggeprocessen. Jeg har hørt mange højttalere gennem årene, og der er få, der kan matche mine, og så koster de som en mindre familiebil. Så selvom det ikke har været billigt at bygge mine højttalere, så er det blevet betragtelig billigere end at købe et sæt færdige.”

”Baskabinettet er bygget efter alle kunstens regler, og der er brugt mange timer på
pudsearbejdet. Det røde horn har jeg fået støbt i epoxy og malet i Polen. Det varetager resten af frekvensområdet og i midten af det store røde horn sidder en af verdens bedste højttalerenheder.”

Den håndbyggede danske rørforstærker Zikra Audio er udstyret med de legendariske 300B-rør. Chassiset er lavet i højglanspoleret rustfrit stål.

Verdens kraftigste magnet

Peter henviser til den 8” store (og i hi-fi-kredse) legendariske engelske Lowther PM4 fuldtone-højttalerenhed. Den har en papirmembran, der vejer blot 8 gram, men bag den sidder en kæmpe magnet, der vejer 10 kilo, som er på 2,4 tesla i styrke.”Det er det

Se også:  Samsung HWQ800T [TEST]: Hvis du går efter en magtfuld bas

kraftigste, du kan magnetisere noget materiale op til på jordkloden uden at bruge elektromagneter, og magneten er så også af det kostbare metal Alnico,” forklarer Peter og fortsætter: ”Kombinationen af en ultralet membran og en meget kraftig magnet giver en ekstrem følsom højttaler med et kæmpe overskud, myriader af detaljer og heftig dynamik. Følsomheden betyder, at højttaleren skal bevæge sig meget lidt, og det giver lavere forvrængning. Ulempen er, at den også er uhyggelig kritisk med, hvad du sætter til af forstærker og øvrigt udstyr.”

Et horn med stor virkning

Peter forklarer, at det store horn blot er med til at forstærke lyden fra Lowther-højttaleren, og det betyder, at den spiller mere bas, end den ellers ville være i stand til.
”Højttaleren har meget høj følsomhed (98-99 dB til oplysning for nørder) og kræver kun få watt for at spille højt. Derfor har jeg kunnet vælge at bruge rørforstærkere. De har en klang og måde at spille på, som ingen transistor eller digital forstærker kan komme i nærheden af, efter min mening.”

Melco-pladespilleren med sin monstrøse
pladetallerken vejer omkring de 100 kilo. Under den tunge pladetallerken er der en træplade med fjedre, som er afstemt til vægten. På den måde kan akustisk tilbagekobling (lydbølger) fra gulvet elimineres.

TAGS
anlæg
Hi-Fi
lyd
stereoanlæg

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S