Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Datatids testredaktør har et af Danmarks vildeste anlæg

Datatid TechLifes testredaktør Peter Hyldahl har gennem mange år haft en kompromisløs passion for hi-fi. Det afspejles eftertrykkeligt i hans indretning, hvor stereoanlægget fylder en hel stue – og med garanti ikke ligner noget du har set før!.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Straks du træder ind i stuen, er du ikke i tvivl om, at her er en person, der går noget mere op i musik og lyd end de fleste. Den ekstreme størrelse er det første, der tager pusten fra dig. Hele anlægget fylder 4 meter i bredden, og de 155 centimeter høje højttalere afsluttes øverst af et kæmpe rødt horn med en diameter på 75 centimeter.
”Højttalerne er faktisk hele omdrejningspunktet i anlægget, og omkring disse jeg har bygget hele anlægget op.”

Vi er på besøg hjemme hos Peter Hyldahl, Datatid TechLifes testredaktør gennem mange år – og (turde det fremgå) en mand med en kompromisløs passion for perfekt lydgengivelse.

”Målet har været at opnå en lyd, der er så tæt på en liveoplevelse som muligt, og det kræver store højttalere. Det er fysikkens love, der spiller ind her, ganske enkelt.”
Men lad os dykke ned i detaljerne i dette ekstreme anlæg, der drives af at silkeblødt kraftværk baseret på radiorør, og hvor du finder en højttalerenhed med en usandsynlig kraftig magnet.

Højttalernes bas varetages af en 15” Altec-enhed som ikke produceres mere. Det er faktisk kendetegnende for hele anlægget. Kun få komponenter kan købes i dag fra nyt. Resten er håndplukket fra internettet via forskellige hjemmesider for hi-fi-feinschmeckere. Enheden er en amerikansk model, der er brugt i biografer, og den er bygget ind i et 256 liter stort basreflekskabinet.

”Kabinettet er bygget i finsk birkefinér, og jeg står selv for byggeprocessen. Jeg har hørt mange højttalere gennem årene, og der er få, der kan matche mine, og så koster de som en mindre familiebil. Så selvom det ikke har været billigt at bygge mine højttalere, så er det blevet betragtelig billigere end at købe et sæt færdige.”

”Baskabinettet er bygget efter alle kunstens regler, og der er brugt mange timer på
pudsearbejdet. Det røde horn har jeg fået støbt i epoxy og malet i Polen. Det varetager resten af frekvensområdet og i midten af det store røde horn sidder en af verdens bedste højttalerenheder.”

Den håndbyggede danske rørforstærker Zikra Audio er udstyret med de legendariske 300B-rør. Chassiset er lavet i højglanspoleret rustfrit stål.

Verdens kraftigste magnet

Peter henviser til den 8” store (og i hi-fi-kredse) legendariske engelske Lowther PM4 fuldtone-højttalerenhed. Den har en papirmembran, der vejer blot 8 gram, men bag den sidder en kæmpe magnet, der vejer 10 kilo, som er på 2,4 tesla i styrke.”Det er det

kraftigste, du kan magnetisere noget materiale op til på jordkloden uden at bruge elektromagneter, og magneten er så også af det kostbare metal Alnico,” forklarer Peter og fortsætter: ”Kombinationen af en ultralet membran og en meget kraftig magnet giver en ekstrem følsom højttaler med et kæmpe overskud, myriader af detaljer og heftig dynamik. Følsomheden betyder, at højttaleren skal bevæge sig meget lidt, og det giver lavere forvrængning. Ulempen er, at den også er uhyggelig kritisk med, hvad du sætter til af forstærker og øvrigt udstyr.”

Et horn med stor virkning

Peter forklarer, at det store horn blot er med til at forstærke lyden fra Lowther-højttaleren, og det betyder, at den spiller mere bas, end den ellers ville være i stand til.
”Højttaleren har meget høj følsomhed (98-99 dB til oplysning for nørder) og kræver kun få watt for at spille højt. Derfor har jeg kunnet vælge at bruge rørforstærkere. De har en klang og måde at spille på, som ingen transistor eller digital forstærker kan komme i nærheden af, efter min mening.”

Melco-pladespilleren med sin monstrøse
pladetallerken vejer omkring de 100 kilo. Under den tunge pladetallerken er der en træplade med fjedre, som er afstemt til vægten. På den måde kan akustisk tilbagekobling (lydbølger) fra gulvet elimineres.

Japansk strøm omformes

”Modellen er bygget for 20 år siden og er dansk, men jeg har fundet et sæt i England. Jeg har derefter fået kontakt med den danske konstruktør Michael Zingenberg og fået ham til at bringe de to forstærkere (en til hver kanal, red.) helt up to date. Lige nu giver den omkring 10 watt i udgangseffekt, langt mere end jeg skal bruge for at spille tordnende højt. De små 40 kilo tunge (stykket) effektforstærkere er i øvrigt bygget og loddet i hånden med kabler. Der er ikke én printplade i dem,” slår Peter fast.
De øvrige komponenter er også sjældenheder.

”De er valgt ud fra at kunne spille optimalt med mine ret krævende højttalere. Så man kan ikke sige, at komponenterne generelt er verdens bedste – men de er verdens bedste i mit system.”

Kontrolforstærkeren (også kaldet en forforstærker), hvor man tilslutter cd-afspiller, streamingenhed og pladespiller, er således en japansk model fra Final Audio.
”Den var jeg heldig at finde til en pris, der var til at komme i nærheden af. Den blev faktisk kun solgt på det japanske marked frem til 1988, så her har jeg en omformer fra 110 til 230 volt tilsluttet.”

Bagpå hornet sider en kæmpe magnet. Nedenunder er der en enorm kondensator og volumentrafo til at justere hornet, så det er i perfekt balance med bassen.

Det samme gælder pladespilleren, der nok regnes for en af verdens bedste. Der er tale om topmodellen fra japanske Melco. Den er udstyret med en kæmpe pladetallerken i såkaldt gun-metal (samme metal man laver pistoler af). Pladetallerkenen vejer alene 38 kilo – hele pladespilleren omkring 100 kilo.

”Den var jeg også heldig at finde i fin stand. De er ved at være sjældne, da de gik ud af produktion i 1984,” forklarer Peter. Plinten, som pladetallerkenen hviler på, var dog ikke original, så her har Peter fået lavet en ny efter egne tegninger hos en dansk smed. Den er lavet i rustfrit stål og vejer hele 55 kilo – det samme som den originale fra Melco – men i et andet design.

Tonearmen, der holder pickuppen, og pickuppen er fra Ikeda. ”Disse håndbyggede enheder er noget af det ypperste, jeg har hørt. Og selvom de koster som en mindre bil, så er de bedre end langt mere kostbare modeller, jeg har lyttet til.”

Som at høre livemusik

Så snart der sættes en plade i rillen kommer der en lyd, der har detaljer og dynamik, som man normalt forbinder med livemusik. ”Det har været hele formålet – at få musikken så tæt på live som muligt. Så instrumenterne har den ”størrelse”, de har i virkeligheden. Med krop og tryk på, og altid med musikken i fokus. Jeg har altid følt, at jeg manglede noget i et lille anlæg med små højttalere. Bevares, du kan få en flot lyd og stor musikalsk oplevelse med småhøjttalere. Men med det anlæg, jeg nu gennem 20 år har finpudset, kan jeg endelig føle, at jeg er til live-koncert, hver gang jeg sætter en plade på!”