Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Core i7 vs Phenom II vs Core 2

Hvem har styrken og hvor er prisen bedst? Kort sagt, hvilken processor skal du købe i 2009?.

Af Oluf Pedersen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I hvad der kan beskrives som noget af en maratontest, har hwbox.gr sat de nye Phenom II processorer op i mod konkurrenterne, og det sammenholdt med andre tests giver efterhånden et klart billede af cpu-situationen i starten af 2009. Processorerne der testes er Phenom II X4 920 (2.8GHz) og 940 (3.0GHz), Core i7 920 (2.66GHz) og 940 (2.93GHz) samt Core 2 Q6600 (2.4GHz), Q9450 (2.66GHz) og Q9550 (2.83GHz).

Det forholder sig sådan, at de forskellige processorer og deres respektive platforme henvender sig til forskellige målgrupper. De har hver især deres styrker og svagheder, så for den menige forbruger handler det om hvad man skal bruge sin maskine til.

Til almindeligt kontorbrug de næste par år, så er det nok ikke en af de testede processorer, man har brug for. Her vil en Intel Pentium Dual-Core E5200 eller en AMD Athlon X2 6000+ være nok.

Til entusiasten

Til entusiasten er Core i7 ganske enkelt ikke til at komme udenom, den er vitterligt et sandt ydelsesmonster, selvom den måske skuffer lidt i spil.

Skuffelsen stammer dog mest fra, at den ikke også her løber klart fra alle konkurrenterne, mere end i dårlig fps-ydelse. Det skal også med, at man med et multi-gpu-setup på et Core i7 system åbner et klart forspring til alle andre platforme når det gælder grafikydelse.

Det kedelige ved Core i7 systemet er prisen. Små 4000 kroner i skrivende stund koster den mindste cpu plus bundkort, og det er altså væsentligt mere end konkurrenterne.

Til gameren

Til gameren ser Phenom II lovende ud, den yder på højde med Core 2, men både processor og bundkort er billigere i skrivende stund end både Q9450 og Q9550.

Dette kan selvfølgelig ændre sig, så man skal bestemt ikke afskrive Core 2 som gamersystem, men man bør måske vente på en anstændig prisnedsættelse fra Intel.

En Q9450 bør ikke koste det samme som en Core i7 920, når der er så stor ydelsesforskel all-round. Det tæller selvfølgelig ned for Phenom II, at de større Core 2 kerner stadigt er lidt bedre all-round i kraft af deres rå regnekraft, men omvendt er LGA775 jo nu officielt en død platform.

Til grafikeren/CAD-brugeren er det igen et slagsmål mellem Core 2 og Phenom II, med en lille overvægt til Core 2. Selvfølgelig er Core i7 også her ideel, men prisen er som nævnt højest, så hvis man er på et stramt budget er Phenom II bestemt anbefalesværdigt.

Til det eksisterende bundkort

Hvis man allerede sidder på en eksisterende platform og ikke ønsker at opgradere bundkort og ram, så er valget naturligvis en del enklere. Phenom II kører med AM2+ soklen foreløbig, så hvis man sidder med et bundkort der har enten AM2 eller AM2+, så kan man sandsynligvis opgradere ret smertefrit. En simpel BIOS-opdatering er alt der burde være nødvendigt, hvis ens bundkort da ellers kommer fra en af de bedre fabrikanter.

På et AM2 bundkort får man ikke glæde af de to ekstra features der kom med AM2+ (bl.a. en højere HyperTransport hastighed), men det vil man nok ikke mærke synderligt.

På en LGA775 platform er det lidt mere usikkert om man kan opgradere til de større Core 2 kerner, det kommer an på chipsettet, som gerne skal være mindst et P31 og opefter. Har man et ældre 965 chipset, er det ikke sikkert at det kan klare de nye 45nm Core 2 Quads. Det kræver at det er et P965, og at bundkortproducenten har udsendt en opdateret BIOS.

Læs selv hele den oversatte (engelsk) test her.