Home » Stationær computer » 4 teraflop og 960 kerner billigt til salg
4 teraflop og 960 kerner billigt til salg

4 teraflop og 960 kerner billigt til salg

Share

For usle 50.000 kroner kan du få en 4 teraflop-maskine med 960 kerner, men hvad skulle du bruge den til?

Nvidia hævder, at det næste store nummer bliver at bruge gpu’ens kraft til andet end almindeligt grafikoutput. Firmaet har så stor tiltro til, at gpu’er stadig er at finde i fremtidens pc’er, at dets Tesla-serie af højtydende gpu-baserede kort er udviklet specifikt til computerarbejde via grafik.

Tallene er overbevisende: Den seneste Tesla (serie 10) har op til 960 kerner og en ydelse på 4 teraflop. Men før du bliver for begejstret: De nævnte kerner er faktisk shader-processor-tråde. Medmindre din applikation kører optimalt i et accelereret floating-point-miljø, vil man ikke se meget til NVIDIAs »250 gange så megen computerydelse som en pc«.

Imidlertid er NVIDIAs CUDA-programmeringsmiljø beregnet til at gå ind i Teslas arkitektur og bane vejen for den næste generation af applikationsudvikling.

Tesla nedstammer oprindelig fra GeForce 8-gpu’erne. NVIDIA sigter på HPC-markedet (High Performance Computing), og man har derfor skåret alt pjat, såsom skærmporte, væk. De eksisterende applikationer og sektorer, man satser på med dette produkt, skal bruge gpu’ens parallelle hestekræfter til at udføre mange komplekse og dataintensive beregninger, bearbejde data hurtigere og reducere den tid, der kræves for at opnå resultater.

Rå styrke

Graham Pullen fra Cambridge University gav et overbevisende eksempel på styrken i et Tesla-desktopsystem over for et system med en 2,5GHz-quadcore-cpu. Ved hjælp af dynamiske analyser har man justeret formen og placeringen af bladene på en turbine, så luftstrømmen bliver optimal.

Testresultater, som blev opnået på over 12 timer med det cpu-drevne system, kom efter få minutter på Tesla-systemerne. Hvis man fokuserede på et enkelt blad, kom resultaterne næsten i realtid. Det gør, at ingeniørerne stadig kan justere for at få den bedste ydelse og dermed nå den optimale formgivning langt langt hurtigere.

Se også:  Tesla åbner et væld af nye lynladestationer i Danmark

Fordelene ved at skrue op for computer-ydelsen er ikke kun testresultaterne – der er også besparelser i energiudgifter og andre omkostninger. Graham Pullen fremhævede også en anden fordel, der gælder overkompensation ved tærskelværdier, som ofte finder sted af sikkerhedsgrunde.

Den tid, det tager at foretage ekstremt komplekse test, er ofte hæmmende, og ingeniørverdenen har måttet leve med ineffektive estimater i nogen tid. Med accelererede test på op til 250 gange standardløsningerne har mindre materiale ført til meget lettere og stærkere udstyr, og mere brændstof-effektive maskiner bliver normen.

Hvad er CUDA?

CUDA er den computermotor, der sidder inden i NVIDIAs gpu’er. Den kan programmeres direkte i C med nogle få udvidelser. Api’er såsom OpenCL (Open Computing Language), og DirectX 11 er også understøttet.

OpenCL bliver brugt til at bearbejde data på tværs af parallelle gpu- og cpu-konfigurationer, og det indvarsler en fremtid, hvor almindelige applikationer kan nyde godt af Tesla og lignende produkter. Takket være CUDA bliver de seneste NVIDIA-gpu’er i realiteten åbne arkitekturer, der ligner cpu’er – med det forbehold, at gpu’er egner sig bedre til applikationer, hvor datasættene er enorme og formateret til at køre over parallelle »multikerne«-arkitekturer i gpu’ens shaderthread-miljø.

Spilrendering og fysikberegninger har egnet sig bedre til det formål, men nu bruger man CUDA til at accelerere ikkegrafik-applikationer, såsom ingeniørprogrammer og programmer, der analyserer aktiemarkeder.

Se også:  Verdens måske første funktionelle kvantecomputer skal bygges i Danmark

Blot en supertunet GeForce 8?

Da GeForce 8800 Ultra kom i maj 2007 kunne den arbejde ved en maksimal clockhastighed på 612MHz. 128 shaderprocessorer leverede hver 1,5GHz og pumpede en båndbredde på op til 103,7GB/s ud. Det svarede til den teoretiske ydelse af cirka en halv teraflop.

Tesla 8-serien begynder med en lignende situation for gpu’en C870, der har en lavere specifikationer, men som fordobler kapaciteten af den gddr3-hukommelse, der blev brugt i 8800 Ultra: fra 768MB til 1.536MB. Men den yder alligevel kun en halv teraflop.

Når vi går op til Tesla 10-serien med C1060 med én gpu, bliver antallet af shader-threads næsten fordoblet til 240, med større båndbredde og 4GB gddr3-hukommelse, der skubber teraflopydelsen op på næsten 1.

Snart på gaden

En række pc-producenter, herunder Dell, er
allerede sprunget på Teslavognen. Dells Precision T7400-arbejdsstation omfatter NVIDIAs Tesla-version C1060 med en enkelt gpu, men man kan også få et system med fire S1070 1U-gpu’er.

Priserne afhænger af de valgte specifikationer, man skal regne med at betale mindre end 50.000 kroner for et system, der – i hvert fald ved visse applikationer – kan overhale et cpu-baseret system, der er ti gange så dyrt.

Intel med Larrabee og AMD/ATI med Stream går nok med i gpgpu-kapløbet i slutningen af i år (gpgpu: General-Purpose Computation on GPU’s). Når vi får noget priskonkurrence, kan vi måske forvente at se en supercomputer til under 10.000 kroner, der leverer 10.000 fps, mens vi spiller Crysis. Måske…


TAGS
nvidia
supercomputer
tesla

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S