Det har muligvis unddraget sig din opmærksomhed, men Apple er for tredje gang i sin levetid ved at flytte sine desktop-computere til en ny cpu-arkitektur. Denne gang fra de Intel X86-64-chips, man gik over til i 2006/7, og som vi kender fra vores pc’er, til Apples egne design, der bygger på de ARM-chips, vi kender fra vores smartphones og tablets.
Man har talt om denne overgang siden 2009, da Apple købte processorfirmaet PA Semi med det formål at udvikle chips til sine iPods og iPhones. Det begyndte i 2010 med A4-chippen, der havde en enkelt kerne og 800 MHz, og som blev anvendt i iPhone 4 og den første generation af iPad. Siden da er chipsenes kraft vokset kolossalt. I 2011 kom iPhone 4S (Apple A5, dual-core, 1 GHz), der udviste en stigning i hastighed på 68 procent. Og A12X Bionic-chippen i iPad Pro (2018, otte kerner, 2,49 GHz, syv gpu-kerner) leverede benchmarkresultater på linje med en Core i7 og AMD’s Durango 2 grafikchip til Xbox One S.
Intels nye Lakefield-cpu’er bruger ny 3D-stacking-teknologi til at komme ned i størrelse, og de kan indeholde forskellige former for kerner – noget, man ofte ser i big.LITTLE-design fra ARM.
Lækkede benchmarks fra udviklerversioner af Mac Mini med A12Z-chippen fra iPad Pro, der kom i 2020 (normalt otte kerner, 2,49 GHz, otte kerner-gpu), er blevet offentliggjort i klar modstrid med Apples Terms and Conditions. De viser et fald i ydelse på 30 procent i sammenligning med en MacBook Air med en Core i3. Det er mildt sagt opsigtsvækkende, eftersom chippen ikke skulle sættes i Mac-computere, da den var downclocket og ikke fungerede på alle kerner i Mini, og benchmark-softwaren brugte Rosetta 2 software-oversættelses-lag. Apple har afsat to år til overflytningen til Apple Silicon, og efter det tidsrum vil fejlene være ordnet, Rosetta 2 vil være væk, og man vil kunne få Apple Silicon i desktopklasse med et ukendt antal kerner til rådighed.
Hvad betyder det for vores Intel- og AMD-afhængige pc’er?
Apple siges at repræsentere mellem 2 og 4 procent af Intels salg, og der er derfor ingen risiko for, at Intel går fallit af den grund. Men hvis den foretrukne computer for blandt andre arkitekter og grafiske designere har taget springet til ARM-design, hvad bliver så det næste? PlayStation 5 og Xbox Series X holder til i X86-lejren med deres AMD-chips, men Nintendo inddrager et ARM-design i Switch med sin Nvidia Tegra-chip. Kan PlayStation 6 komme til at bruge ARM? Kan din næste pc?
Vi har talt med Miguel Angel Horna, som er teknisk chef hos Blitworks, der specialiserer sig i spilportering, og som for nylig tog sig af Larians Divinity: Original Sin II på spillets rejse til Switch. Vi spurgte ham, hvad der adskiller de to platforme.