Home » Hardware » ARM tager over
ARM tager over

ARM tager over

Share

Udviklingen af processorer står ikke stille, og noget tyder på, at vi måske kan se frem til en større ændring i de indre dele af vores pc’er

Det har muligvis unddraget sig din opmærksomhed, men Apple er for tredje gang i sin levetid ved at flytte sine desktop-computere til en ny cpu-arkitektur. Denne gang fra de Intel X86-64-chips, man gik over til i 2006/7, og som vi kender fra vores pc’er, til Apples egne design, der bygger på de ARM-chips, vi kender fra vores smartphones og tablets.

Man har talt om denne overgang siden 2009, da Apple købte processorfirmaet PA Semi med det formål at udvikle chips til sine iPods og iPhones. Det begyndte i 2010 med A4-chippen, der havde en enkelt kerne og 800 MHz, og som blev anvendt i iPhone 4 og den første generation af iPad. Siden da er chipsenes kraft vokset kolossalt. I 2011 kom iPhone 4S (Apple A5, dual-core, 1 GHz), der udviste en stigning i hastighed på 68 procent. Og A12X Bionic-chippen i iPad Pro (2018, otte kerner, 2,49 GHz, syv gpu-kerner) leverede benchmarkresultater på linje med en Core i7 og AMD’s Durango 2 grafikchip til Xbox One S.

Intels nye Lakefield-cpu’er bruger ny 3D-stacking-teknologi til at komme ned i størrelse, og de kan indeholde forskellige  former for kerner – noget, man ofte ser i big.LITTLE-design fra ARM.

Intels nye Lakefield-cpu’er bruger ny 3D-stacking-teknologi til at komme ned i størrelse, og de kan indeholde forskellige former for kerner – noget, man ofte ser i big.LITTLE-design fra ARM.

Lækkede benchmarks fra udviklerversioner af Mac Mini med A12Z-chippen fra iPad Pro, der kom i 2020 (normalt otte kerner, 2,49 GHz, otte kerner-gpu), er blevet offentliggjort i klar modstrid med Apples Terms and Conditions. De viser et fald i ydelse på 30 procent i sammenligning med en MacBook Air med en Core i3. Det er mildt sagt opsigtsvækkende, eftersom chippen ikke skulle sættes i Mac-computere, da den var downclocket og ikke fungerede på alle kerner i Mini, og benchmark-softwaren brugte Rosetta 2 software-oversættelses-lag. Apple har afsat to år til overflytningen til Apple Silicon, og efter det tidsrum vil fejlene være ordnet, Rosetta 2 vil være væk, og man vil kunne få Apple Silicon i desktopklasse med et ukendt antal kerner til rådighed.

Se også:  Sådan delidder man sin processor – men hvorfor?
Med Switch og det hele

Hvad betyder det for vores Intel- og AMD-afhængige pc’er?

Apple siges at repræsentere mellem 2 og 4 procent af Intels salg, og der er derfor ingen risiko for, at Intel går fallit af den grund. Men hvis den foretrukne computer for blandt andre arkitekter og grafiske designere har taget springet til ARM-design, hvad bliver så det næste? PlayStation 5 og Xbox Series X holder til i X86-lejren med deres AMD-chips, men Nintendo inddrager et ARM-design i Switch med sin Nvidia Tegra-chip. Kan PlayStation 6 komme til at bruge ARM? Kan din næste pc?

Hvad er ARM?
ARM designer RISC-chips (Reduced Instruction Set Computing) og licenserer dem til producenter. Disse chips er i 98 procent af alle mobiltelefoner. RISC-chips har nogle få fortrin frem for CISC (Complex Instruction Set Computing), idet de er mere effektive, bruger mindre strøm og er nemme at designe. Men de er afhængige af korrekt skrevet software og hurtig hukommelse.

Vi har talt med Miguel Angel Horna, som er teknisk chef hos Blitworks, der specialiserer sig i spilportering, og som for nylig tog sig af Larians Divinity: Original Sin II på spillets rejse til Switch. Vi spurgte ham, hvad der adskiller de to platforme.

Se også:  Processor-duel: Intel Core i9-10980XE vs. AMD Threadripper 3970X

TAGS
ARM
Mobilprocessor
processor

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S