Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Arlo Video Doorbell: Smart videodørklokke til en skarp pris

Arlo gør det økonomisk attraktivt at installere en dørklokke med video og lyd. Efter at have revolutioneret markedet for videoovervågning med kabelfri kameraer, disrupter Arlo nu også sit eget koncept med en videodørklokke, der skal tilsluttes strømnettet – og det har sine klare fordele.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Arlo har hovedæren for, at kabelfri overvågningskameraer er blevet megapopulære blandt private forbrugere og gør det selv-folk. Når signaloverførslen sker trådløst, og strømforsyningen er et batteri, bliver installationen så problemfri som muligt, og der skal ikke foretages reparationer efter kabeltræk.

I 2019 udvidede Arlo sit sortiment med en batteridrevet audiodørklokke, der var skabt til at indgå i firmaets eksisterende overvågningsløsninger med en tilhørende hub, hvad der gjorde prisen på selve dørklokken meget attraktiv.

Nu kan AOD præsentere en mere universel Video Doorbell, som Arlo naturligvis gerne ser i sine systemer, men den kan også fungere selvstændigt. I forhold til andre smarte videodørklokker er nyheden ganske økonomisk i anskaffelse – og ligesom de fleste af konkurrenterne fortjener den en professionel installation.

Ser hvad andre misser

Et irritationsmoment ved flere af de smarte dørklokker og dørspioner, som vi tidligere har testet, er, at de reagerer for langsomt og har for kort optagekapacitet, så man ikke når at få set, hvem eller hvad der er ved døren.

Nyd livet i det grønne og se, hvem der står ved hoveddøren – og med hvad. Tal med pakkemanden eller vælg, hvilken af de fem præindspillede meddelelser han skal høre. Nyd livet i det grønne og se, hvem der står ved hoveddøren – og med hvad. Tal med pakkemanden eller vælg, hvilken af de fem præindspillede meddelelser han skal høre.

Et typisk scenarie kan være, at der skal trykkes på ringeknappen på dørklokken, før appen vågner, tænder kameraet og sender en besked til smartphonen. Hvorefter man selv skal åbne telefonen – muligvis med en adgangskode – og måske endda tappe på en app. Og hvis der optages et klip på måske 10 sekunder, kan man risikere blot at få et par slørede billeder af en persons ryg.

Da den nye Arlo Video Doorbell konstant får strøm fra nettet og har en bevægelsessensor, som kan gøres meget følsom i Arlo-appen, kan dørklokken reagere, så snart der sker noget i kameraets synsfelt. Når der trykkes på den runde knap omringet af hvide lysdioder, kalder Arlo op til ens smartphone med et almindeligt opkald, som blot skal besvares, for at man får et billede på telefonens skærm. Her efterlyser vi en stilfærdig notifikation til telefonen, så man selv kan tjekke, hvad der sker, inden dørklokken foretager et opkald.

Nu vi er i gang med ønskelisten, kunne vi også godt tænke os en markering af, at gæster faktisk skal trykke på den store runde knap for at melde deres ankomst. Det har ikke været indlysende for et par af de pakkefirmaer, der ellers har været udsat for andre smarte gadgets ved vores hoveddør. En lille hvid sticker med TRYK/PRESS fra en labelprinter har gjort underværker hos os.

Billedformatet er kvadratisk med en diagonal synsvinkel på 180 grader, hvad der er ganske praktisk, fordi kameraet så ikke blot kan fange ansigter og overkroppe, men også pakker og dyr på dørmåtten. Opløsningen kan vælges så høj som 1.536 x 1.536 pixel, og der er HDR til at øge billedets såkaldte dynamikområde og afsløre, hvem eller hvad der måtte gemme sig i skyggerne. Både i dagslys og mørke er billedkvaliteten imponerende god – simpelthen. Arlo har tydeligvis nogle års erfaring at trække på.

Smarte beskeder

Ligesom med den tidligere testede Arlo Audio Doorbell kan ejeren af Video-versionen ikke alene tale med en gæst, som står ved hoveddøren – i en glimrende lydkvalitet for begge parter.
Hvis man af en eller anden grund ikke vil tale med gæsten, kan man aktivere en af fem mulige standardbeskeder, som oplæses på nydeligt dansk af en lys og klar, syntetisk stemme. Vælg mellem ”Hvad kan jeg hjælpe med?”, ”Jeg er ikke interesseret”, ”Jeg er optaget”, ”Vi kommer straks” eller ”Læg pakken udenfor”.

Menuerne i appen er på engelsk, men Arlo Video Doorbell kan også tale til husets gæster på dansk og 10 andre sprog. Disse fem beskeder dækker vist de fleste situationer. Menuerne i appen er på engelsk, men Arlo Video Doorbell kan også tale til husets gæster på dansk og 10 andre sprog. Disse fem beskeder dækker vist de fleste situationer.

Og skulle man være helt utilgængelig og lader smartphonen ringe, bliver gæsten efter det femte ring opfordret til at indtale en besked, som lagres sammen med videooptagelserne.

Born in the U.S.A.

Arlos produkter udvikles i Californien, og det giver sjældent problemer her i Europa. Når det gælder videodørklokken, er det dog vores indtryk, at firmaets ingeniører ikke har kunnet forestille sig andre parcelhus-byggetraditioner end de typisk amerikanske med lægter og gipsplader, som både er billigere end mursten og gør det nemt at etablere nye elektriske installationer.

Arlo Video Doorbell er designet til montering på en dørkarm, hvor der i forvejen er et hul med to ledninger hen til en såkaldt ringetransformer plus en klokke eller en anden signalgiver. I en installation af denne type kan Arlo’en erstatte det eksisterende ringetryk. Der er dog den udfordring, at 12 V AC eller lavere er almindeligt i Europa, mens man i USA bruger 24 V AC. Derfor ligger der en 24 V AC DIN-skinne-transformator i kasserne til europæiske købere. Så siger regulativerne, at der skal sendes bud efter en autoriseret installatør.

Arlos nye, kvadratiske billedformat får meget mere med i højden end et videokamera med traditionelt 16:9 bredformat. Arlos nye, kvadratiske billedformat får meget mere med i højden end et videokamera med traditionelt 16:9 bredformat.

Til vores test har vi brugt en udendørs strømforsyning fra rodekassen, og det har fungeret på smartphoneniveau. Vi har selvfølgelig ikke kunnet skabe forbindelse til vores batteridrevne, trådløse dørklokker fra Harald Nyborg. I stedet har vi brugt en Arlo Chime til knap 500 kr. Det er en ding/dong-klokke/højttaler til en stikkontakt, som er opkoblet trådløst til vores Wi-Fi via den Arlo SmartHub, der bygger bro mellem vores overvågningskameraer og andre Arlo-enheder.

Hvis Arlo Video Doorbell skal fungere selvstændigt med en Chime og en SmartHub, kan det fordyre installationen med op mod et par tusindlapper.

Løbende udgifter

Arlo Video Doorbell har et forholdsvis højt energiforbrug, som vi har målt til ca. 4 W – lidt mindre i dvale og lidt mere, når bevægelsessensoren har trigget den øvrige elektronik. Det bliver til ca. 35 kWh timer om året eller en udgift på under 100 kr. Det er godkendt, og ren batteridrift af almindelige trådløse dørklokker er jo heller ikke ligefrem gratis.

Med denne Arl Chime-højttaler til stikkontakten kan flere i familien følge med i trafikken ved hovedddøren. Enheden skal tilkøbes. Med denne Arl Chime-højttaler til stikkontakten kan flere i familien følge med i trafikken ved hovedddøren. Enheden skal tilkøbes.

Her på AOD er vi mindre begejstrede for, at Arlo har strammet gebyrskruen og efter en afhængighedsskabende gratis prøveperiode på tre måneder forlanger 20 kr. om måneden for adgang til de avancerede sikkerhedsfunktioner, der kan få en bruger til at falde for netop en Video Doorbell.

Dette beløb er minimumsbetalingen i Arlos Premier Plan. Har man flere kameraer, løber regningen op i 69 kr. om måneden for de første fem, og har man investeret i firmaets 4K-kamera og vil gemme denne kvalitet i skyen, stiger månedsprisen til 99 kr. – stadig for fem kameraer.

Vi har ikke overset, at andre firmaer heller ikke forærer deres abonnementsbaserede tjenester væk. Vi kan blot ikke lade være med at mindes, at 7 dages lagring i skyen i sin tid var inkluderet i priserne for de første Arlo-kameraer