Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Arlo Ultra: Kabelfri overvågning i ægte 4K-opløsning

Arlo hæver igen, igen overliggeren for kabelfri video-overvågning. Det nye Arlo Ultra-kamera kan optage video i 4K/UHD-kvalitet og hæver generelt niveauet på flere parametre – også anskaffelse og drift.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kabelfri videoovervågning er efter vores mening det største fremskridt i mange år inden for sikring af private hjem og mindre firmaer. Når de nødvendige kameraer hverken skal have tilført strøm fra lysnettet eller overføre deres video- og audiosignaler via kabel til en central enhed, bliver det nemt og relativt billigt at holde øje med et hjem eller en virksomhed.

Siden 2015 har Netgears Arlo-brand udviklet sig over tre generationer fra HD-kameraer med engangsbatterier og uden lyd til FHD-enheder med genopladelige batterier og tovejs-lyd. Og senest har firmaet lanceret flagskibsmodellen Arlo Ultra med forbedringer hele vejen gennem den voksende udstyrsliste.

Ægte 4K

Læsere med god hukommelse kan måske huske, at Alt om DATA i begyndelsen af 2018 gruppetestede forskellige overvågningsløsninger, heriblandt et Nest-kamera med en 4K-chip. Denne chip blev dog ikke brugt til at levere 4K-video, men ”blot” til almindelig FHD-video, som kunne forbedres med HDR (High Dynamic Range) og elektronisk panorering hen over den store chip-flade.

Arlo Ultra kan optage i ægte 4K/UHD med op til 3840 x 2160 pixel eller fire gange så høj opløsning som FHD. Objektivet har et synsfelt på op til 180 grader diagonalt, og ydermere kan det ikke alene trigges af bevægelser. Det kan også zoome ind på personer og følge dem rundt på ejendommen – naturligvis inden for kameraets totale synsfelt.

Nattesyn i mere eller mindre grumset sort/hvid er vi vant til, men Arlo lover, at Ultra-kameraet også kan optage i farver i bælgmørke. Der er dog ikke tale om noget mere mirakuløst end en lille LED-projektør med en lysstyrke på 42 lux/1 m. Dette virker fint, men lyskilden skal nok ikke trigges mange gange i døgnet, før det går ud over batteritiden, som ellers opgives til 3-6 måneder.

Endelig har Arlo skelet til smartphones og udstyret det nye kamera med et dobbelt mikrofonsystem, der kan undertrykke baggrundsstøj, så stemmer i forgrunden opleves klarere.

SmartHub og enkelopsætning

De kabelfri, Wi-Fi-opkoblede Arlo-kameraer har altid skullet have deres eget adgangspunkt eller hub, som skal kabelforbindes til husets router. Denne løsning gør det nemmere at optimere kommunikationen til og fra kameraerne, samtidig med at den ikke stjæler trådløs båndbredde fra smartphones og andre opkoblede enheder.

Den trofaste Arlo Pro Base Station er kompatibel med alle firmaets hidtidige Wi-Fi-kameraer, men ikke det nye Arlo Ultra, som kræver en mere avanceret SmartHub. Derfor slipper man ikke for at investere i en SmartHub, der koster omkring 1800 kroner i løs vægt – eller det halve, hvis man køber den i et startkit med et eller flere kameraer.

Opsætningen er ægte Arlo – hurtig og lige ud ad landevejen. Firmaet anbefaler, at man bruger deres smartphone-app. Det har vi også gjort, men samtidig har vi beholdt pc-versionen installeret på kontorcomputeren. En 32” 4K-skærm kan vise mere end selv den største smartphone eller tablet. Det er heller intet problem at slutte et antal Arlo Pro- og Pro 2- kameraer til den nye SmartHub. Hos os var det dog svært at få stabil kontakt med et enkelt kamera længst ude i haven, men det løste vi ved at flytte SmartHub’en et par meter fra det digitale støjhelvede koncentreret omkring husets primære router og hen i en vindueskarm.

Nye tjenester – og priser

Vi har altid anset det for et stærkt købsargument, at Arlo kommer med gratis 7-dages rullende cloud-optagelse. Det har fint kunnet dække vores behov. Nu lader det til, at Arlo vil følge i flere konkurrenters fodspor og prøve at tjene penge på mere avancerede tjenester. Således kommer Arlo Ultra med et års gratis abonnement på tjenesten Arlo Smart Premier, som blandt meget andet byder på 30-dages rullende cloud-optagelse, support for op til 10 kameraer og forbedrede notifikationer, som kan skelne mellem mennesker, køretøjer og dyr. Når det første år er gået, skal man slippe mindst 69 kroner om måneden. Man kan også fra starten tilkøbe Premium 4K-videooptagelse i skyen, der koster 14 kroner om måneden pr. kamera. Uden dette gebyr må man nøjes med FHD (1080p).

De forskellige muligheder præsenteres under ”Europe Smart Plan Options” på Arlos hjemmeside. Heldigvis kan man også løse de fleste lagringsopgaver ved simpelthen at sætte et microSD-kort i SmartHub’en og krydse fingre for, at eventuelle tyve ikke kommer ind i huset og stjæler den.

Plads til begejstring – og forbedringer

Det meste af denne test har vi foretaget med Arlo Ultra sat til kameraets maksimale synsfelt på 180 grader diagonalt. Så kommer der virkelig meget med på billedet, men fiskeøjeeffekten slipper man desværre ikke for. Det lover firmaet ellers, men der mangler åbenbart en opdatering.

Vores første indtryk af 4K-opløsningen var ikke specielt positivt. I vores setup er der en vis overlapning mellem Arlo Ultra og et Arlo Pro 2-kamera med FHD-opløsning, og det var ærligt talt svært at få øje på kvalitetsforskel len. Der var heller ingen, for når man aktiverer den nævnte Track/Zoom-funktion, skifter kameraet automatisk til almindelig FHD-opløsning. Så gik vi tilbage til Video Settings-menuen og aktiverede ”Local 4k Live Streaming”, og det løftede billedkvaliteten en del, men rent subjektivt næppe til fuldt 4K-niveau. Det er fint med 8 megapixel, men vi har på fornemmelsen, at det lille objektivs optiske kvaliteter sætter grænsen for den reelle opløsning.

Vi har testet Arlo Ultra med Android-appen installeret på en Xperia XZ3-smartphone. Det har fungeret godt, og vi har ikke mindst sat pris på, at kameraernes billeder er kommet hurtigt op på skærmen. Windows-appen, som er dateret 19. marts 2019, virker ikke helt så færdig. Responset kan være sløvt, og der er ikke så mange muligheder som på smartphonen. Vi er heller ikke lykkelige for at skulle køre Adobe Flash Player, når vi vil vise kamerasiden i Google Chrome-browseren. Edge beder ikke om dette plugin.

Arlo har i årenes løb udviklet et bredt tilbehørsprogram, hvoraf en del også passer til det nye Ultra, men vi savner dog det sædvanlige udvalg af overtræk eller covers til camouflering af det hvide kamerahus. Et er at skilte med videoovervågning på postkassen, noget andet at annoncere med hvor kameraerne sidder.

Og endelig er der lige det med prisen. Arlo Ultra er suverænt dyrest i den produktkategori, som firmaet selv har defineret. En 4-pak er ikke for meget til et hus med have. Så taler vi om 10 klik af de store, og hvis man vil have fuld glæde af alle de teknologiske raffinementer, koster et Arlo Smart-årsabonnement med 4K-optagelse fra fire kameraer mindst 125 kroner om måneden.