Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Arlo Pro 3: Tryghed i 2K-videokvalitet

Arlo, der nu er et meget selvstændigt sub-brand i Netgear-koncernen, disruptede i 2015 det private overvåg-ningsmarked ved at lancere et helt kabelfrit kamera. Det seneste skud på denne stamme er Arlo Pro 3, som Alt om DATA her tester og sammenligner med forgængeren Pro 2 og flagskibs-modellen Ultra.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Har man sagt kabelfri video-overvågning, må man også sige Arlo. Det californiske firma er ikke længere helt alene om dette koncept, men det har stadig det bredeste sortiment og cementerer kontinuerligt sin position gennem udvikling af nye modeller og features.

I forsommeren testede vi Ultra-modellen med ægte 4K-videoteknologi (AOD 10/2019), og nu kommer det billigere Pro 3-kamera med 2K-opløsning – dobbelt så meget som Pro 2 fra 2017 (AOD 2/2018) – og ellers næsten det samme udstyr som Ultra.

Forvirret? Hvis du overvejer et Arlo, kan vi hjælpe med en sammenligningstabel over de aktuelle tre modeller plus vores testfotos og vurderinger.

Tredje Pro-generation

Arlos nye Pro-kamera har visuelt og featuremæssigt mere til fælles med topmodellen Ultra end med de tidligere Pro-generationer. Ultra-tilbehørsprogrammet passer således også til Pro 3.

Man skal virkelig pudse falkeblikket for at se forskel på Pro 3 og Ultra. Selve kamerahuset er faktisk det samme på begge modeller. LED-projektøren er noget mindre på Pro 3, men ellers taler vi om små detaljer.

I forhold til Pro 2 er Pro 3 ikke alene forbedret med hensyn til opløsning, som er fordoblet til 2K, og features, men også med noget så lavpraktisk som strømtilslutningen ved opladning. Nu har Arlo skrottet det skrøbelige micro-USB-stik til fordel for en magnetisk connector med forgyldte kontakter, der nemt clipses på undersiden af kameraet.

Det helt store minus ved et kabelfrit overvågningskamera er selvfølgelig, at det indbyggede batteri med mellemrum skal genoplades eller skiftes, og det kan være besværligt, hvis kameraet ikke sidder let tilgængeligt.

Pro 3-batteriet er blevet lidt kraftigere – 18,48 Wh mod 17,57 Wh i Pro 2. Ydermere har Arlo udviklet en ny SmartHub til håndtering af datatrafikken til og fra kameraerne, og den skal både forlænge batteritiden og øge rækkevidden.

Dette store skærmskud viser, hvor meget de tre Arlo-kameraer fanger – og hvordan. Bemærk, hvordan Ultra-modellen får hele solvognen med i venstre side og det meste af huset i højre side. Det to år gamle Pro 2 forskønner græsplænen ved at gøre den alt for grøn på en grå novemberdag, og desuden udvisker dette kamera detaljerne omkring det enorme birketræ i baggrunden.

Hvis man investerer i et solcellepanel, kan man helt slippe for at oplade et kamera, men sådan et panel skal dog kunne rengøres for at bevare sin styrke. Arlo har udviklet en slankere og lækrere model til det nye kamera. Panelet kommer med fastmonteret kabel med det nye stik, hedder VMA5600 og kan købes for ca. 600 kroner.

Arlo-kameraerne har altid brugt magnetiske monteringssystemer, men nu er selve magneten flyttet fra kamerahuset til holderen. Dette giver en stærkere vedhæftning, kan vi konstatere, og større frihed til at finde den optimale vinkel. Alternativt kan man bruge et justerbart beslag med kuglehoved, som giver mulighed for 360 graders rotation og 90 graders hældning.

Dette beslag kan skrues fast på enhver flade og gør det en anelse mere besværligt at stjæle kameraet. Et fikst lille plastbeslag af denne type følger med Pro 3-pakken, og en mere solid version i metal kan tilkøbes for 159 kroner.

Autozoom og Tracking

Den forholdsvis høje 2K-opløsning i billedsensoren udnytter Arlo også til at zoome ind på en del af billedet, f.eks. en person eller et køretøj, på smartphone-skærmen. Derefter kan kameraet ved hjælp af AI (Artificial Intelligence eller kunstig intelligens) følge dette motiv, så længe det befinder sig inden for sensorens bruttoareal.

Så længe lysforholdene er nogenlunde, virker teknikken stabilt og meget overbevisende. Når denne feature aktiveres, reduceres opløsningen til FHD.

Hvis et kamera registrerer bevægelse, kan det være rart at vide, om det drejer sig om en person eller bil i indkørslen, naboens kat på nattevandring eller en pakke, som et fragtfirma har stillet ved hoveddøren. Disse handlinger analyseres også af elektronhjernen, og træfsikker-heden er virkelig god.

Enorm lagringskapacitet

Med Pro 3 og den tilhørende SmartHub VMB4540 er Arlo vendt tilbage til at bruge et tilkøbt USB-drev til lokal data-lagring, og det er muligt at vælge enten en USB-nøgle eller en harddisk på helt op til 2 TB.

Med sådan en kapacitet til en engangsudgift på nogle få hundrede kroner kan man sikre sig et godt supplement til Arlos gratis 7-dages rullende cloud-optagelse af op til 5 kameraer pr. konto.

 

Men Arlo er selvfølgelig ingen non-profit-organisation. Når man køber en Pro 3-pakke, får man en gratis 30-dages testversion af firmaets Arlo Smart-plan, som omfatter 30-dages rullende cloud-optagelse, support for op til 10 kameraer og forbedrede notifikationer om, hvad Arlo ser og hører samt personregistrering til filtrering af unødvendige notifikationer.

Denne Smart Premier-pakke koster 69 kroner om måneden. Har man kun et enkelt kamera, kan man slippe med en tyver om måneden.

Nemt at komme i gang

Vi har skrevet det før, og vi gentager gerne os selv: At få et Arlo-system op at køre, er noget af det mest idiotsikre, vi kender. Det er vigtigt at forstå, at Arlo-kameraerne i denne test skal parres med en hub, som igen skal kables til husets Wi-Fi-router. Denne parring foregår via Bluetooth, og derfor skal enhederne være tæt på hinanden, indtil kontakterne er etableret.

Det er oplagt at bruge firmaets app på en smartphone, men vi foretrækker at supplere denne brugerflade ved også at installere softwaren på vores primære pc. Opsætningen af et eller flere kameraer bør heller ikke give problemer for en handymand, som kan bruge en skruetrækker.

Da kameraerne er ganske dyre, bør man ikke placere dem inden for rækkevidde af eventuelle uønskede gæster. Den hvide plastik kan være ret iøjnefaldende, men originale camouflage-covers har Arlo – endnu – ikke på programmet. Amazon i USA kan hjælpe, men sort gaffatape kan også bruges.

Billedkvaliteten er der sket enormt meget med, siden de første Arlo’er ramte markedet. I det aktuelle felt er Pro 3 klart bedre end Pro 2, og der tæt på at være dødt løb mellem Pro 3 og det endnu dyrere Ultra. Farve-nattesynet forudsætter, at motivet er ret tæt på kameraet, men det skarpe LED-lys kan vel have en chokeffekt.

HDR (High Dynamic Range) billedteknologien skal gøre det nemmere at se detaljer i motiver med både lyse og mørke områder, men nogen dramatisk forbedring er der i vores øjne dog ikke tale om.

Lydsiden er det godt at have med, for den kan give en fornemmelse af, hvad der rører sig uden for kameraets synsfelt. Kommunikation fra en smartphone besværliggøres af den mikroskopiske højttaler i kameraet. En hund, der er alene hjemme og fiser den af i sofaen, skal nok have en mere højlydt motivation for at luske over i kurven.

De vigtigste data og features for Pro 3 og Arlos to andre aktuelle, kabelfri tryghedskameraer. Det nye Pro 3 ligger prismæssigt stærkt i dette felt.