Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Apple iPhone SE (2. generation): Lille og kvik

En kompakt mobil med masser af kræfter, men et skrabet udvalg af kamerafunktioner.

Af Konrad Vaabensted, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

iPhone SE er den billigste indgang til Apple-universet. For dem, der absolut skal have Apple, er den det eneste valg i dette prisleje.

Men heldigvis er det ikke noget dårligt valg.

Bedaget design 

Designet er velkendt. Det er det, vi kender fra den snart fem år gamle iPhone 8. Ret bedaget efter dagens standard, med store rammer omkring skærmen og en fysisk hjemknap. 

Skærmen er nede i en størrelse, Android-mobilerne forlængst er vokset fra. Det kompakte format er dog noget, mange sætter pris på og kan i sig selv være en årsag til at vælge iPhone SE.  

Byggekvaliteten er et nøk over de andre i testen. Her er anvendt glas og aluminium, som på markedets topmobiler, og mobilen er IP67-certificeret for støv- og vandtæthed. 

Skærmkvaliteten er for så vidt  fin. Opløsningen er ikke imponerende, men på den lille skærm ser man ikke pixelering. Billedet er mere mættet i farverne end hos testrivalerne, måske lidt for mættet, men det er en smagssag.

Lysstyrken er i den lave ende, men mobilens største svaghed er opdateringshastigheden. Hvor de andre i testen er rykket op på 90 Hz og i visse tilfælde 120 Hz, kører iPhone SE stadig 60 Hz. Og det ses altså. Ikke kun i spil, også når du bare scroller igennem dit Facebook-feed eller mobilens menuer.

Apple har anvendt sin egen A13 Bionic-processor. En chip der efterhånden har halvandet år på bagen, men fordi Apple er så langt foran konkurrenterne på netop dette punkt, har mobilen muskler, der svarer til de aller-nyeste topmobiler med Android. 1334 i single-core-ydelse, 3220 i multi-core og 7739 i grafisk ydelse i Geekbenck 5. Det er ganske enkelt imponerende. 

Og det betyder, at der reelt ikke er grænser for, hvad du kan bruge mobilen til ... det er i hvert fald ikke processoren, der sætter dem.  

Kun ét kamera

Hvad der til gengæld kan reducere udfoldelsesmulighederne, er kameraet. 

Der er ét kamera på bagsiden. Kun ét. Det lyder næsten vanvittigt i disse tider, men sådan er det altså. Ingen zoom, ingen vidvinkel, ingen makro. Kun et standardkamera. Det er dog et udmærket et af slagsen med pænt stor blænde og optisk billedstabilisering. Grundlæggende leverer det fine resultater, også i mørkere omgivelser. Der er dog ikke helt samme kontrast og farvegengivelse som i Samsung-kameraet. Video klarer mobilen også flot. Der er fin ro i billedet og mulighed for op til 4K 60 fps. 

Udvalget af fotofunktioner er yderst begrænset sammenlignet med nogle af de øvrige testdeltagere. Der er dog en glimrende portræt-funktion, som giver flot bokeh-effekt samt mulighed for at lege med lys og baggrund. 

Denne funktion kan du også anvende på frontkameraet, som tager helt udmærkede selfies, selvom opløsningen er skrabet og farverne lidt til den overdrevne side.   

Meget iPhone for pengene

Mobilen klarer snildt en dag på en opladning, og med 20 W opladning er der relativt hurtigt strøm på igen. Der er også mulighed for trådløs opladning.

5G er der ikke, men der er Wi-Fi 6 og generelt et tidssvarende udvalg af forbindelser. 

Det er således en mobil med mange styrker. Foretrækker du iOS-systemet fremfor Android, og kan du leve med et kamera, der er begrænset i sine funktioner, er iPhone SE et ganske udmærket valg.