Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Apple iPhone 8 Plus: Kikset kæmpemobil

iPhone 8 Plus er en stærk smartphone i et ualmindeligt klodset design. Det er svært at se, hvorfor man skal købe den, når Apple allerede har en langt bedre mobil på markedet .

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Begejstringen over at få noget nyt får altid lagt en dæmper på, når man ved, der findes noget bedre derude. Sammen med de nye iPhone 8-modeller lancerede Apple også iPhone X, som byder på et nyt design og en række spændende features (den kan du lære test af i det næste nummer af Alt om DATA). 8-modellerne kommer derfor uundgåeligt til at stå i skyggen af X’eren.

Forældet design

Designet er stort set identisk med de foregående modeller, og i virkeligheden er det netop det, der er det største problem.

Sammenlignet med de nyeste topmobiler fra Samsung, LG, OnePlus, Huawei og andre konkurrenter, så føles iPhone 8 – og især den store iPhone 8 Plus – kluntet og utidssvarende. Den er tung, og der er alt for meget spildplads omkring skærmen. Når nu Apple har vist, at de med iPhone X kan skabe et design, der matcher konkurrenterne, så er det ærlig talt en lidt flad fornemmelse at stå med iPhone 8 Plus i hånden.

Glasset på bagsiden gør ikke sagen bedre. Forgængernes aluminium var mere elegant. Glasset er dog behageligt at holde på, og så er det samtidig det, der gør, at mobilen kan oplades trådløst.

Smukke portrætter

Skærmen er opgraderet med True Tone-teknologi, som man også finder i iPad Pro. Det giver mere naturlige farver og tilpasser både lys og farvetemperatur til dine omgivelser. Forbedringen er ikke overvældende, men iPhone har stadig et af de bedste mobildisplays.

Også kameraerne har fået et par forbedringer i form af nye sensorer og software. Det betyder, at billederne står endnu mere klart end på forgængerne og med en imponerende kontrast og lysstyrke.
På iPhone 8 Plus får man også glæde af den nye Portræt Lys-funktion.

Den føjer et ekstra lag af muligheder til Portræt-funktionen, som udnytter de to kameraer på bagsiden til at skabe en flot bokeh-effekt med sløret baggrund. Nu kan du simpelthen justere lyssætningen udfra en række præinstillinger, som Studielys, Konturlys, Scenelys m.m. Funktionen er stadig i beta, men fungerer glimrende.

Fuld fart frem

Der, hvor der i virkeligheden er sket den største forbedring, er dybt inde i mobilens maskineri.Processoren er opgraderet til den helt nye A11 Bionic, der kort sagt leverer en ydelse, der blæser ikke bare iPhone 7, men også enhver Android-konkurrent, så eftertrykkeligt af banen, at det er svært at forestille sig, hvordan nogen skal kunne hale ind på den i bare nogenlunde nær fremtid.

Ydelsen er på niveau med den stærke iPad Pro 12,9”. Også grafikken er i en liga for sig, og det åbner blandt andet op for nye AR-oplevelser, som Apple har gjort en del for at understøtte.

Dyrt at oplade hurtigt

De nye iPhones kan oplades trådløst. Vi kan således snart ane en helt kabelfri fremtid for vores smartphones. Desværre kræver det, at du investerer ekstra i en trådløs oplader for at kunne udnytte det. Den følger nemlig ikke med.

Hvad Apple dog ikke har lagt så megen vægt på er, at mobilerne også understøtter fastcharge. De kan derfor oplades lynhurtigt.

Årsagen er måske, at brugeren ikke får glæde af dette, når den medfølgende oplader anvendes. Det kræver enten en iPad-oplader, som øger hastigheden en vis del eller optimalt en MacBook-oplader, som giver fuld skrue på opladningen.

Har du ikke sådan en i forvejen koster den dig 449 kroner plus 249 kroner for den USB-C til Lightning-adapter, der skal til for at kunne forbinde opladeren til iPhone. Det føles lidt som røveri for en feature, der forlængst er blevet standard i Android-mobiler.

Forbedringen er dog markant, hvis du har mulighed for at gøre brug af den. iPhone 8 Plus er ladt 25 procent op på blot et kvarter og 50 procent op på 35 minutter. Herfra begynder opladningen dog at gå væsentligt langsommere, og du er først helt i mål efter et par timer - ligesom med den almindelige oplader.

Batterilevetiden er generelt øget en lille smule. Det er ikke noget problem at klare sig igennem en dag på en opladning.

En halv opgradering

Syv tusinde kroner er rigtig mange penge for en smartphone. Derfor bør du ikke forvente andet end det absolut bedste. Det får du bare ikke helt med iPhone 8 Plus. Når det gælder noget så essentielt som designet, virker iPhone 8 Plus som lidt af en dinosaur – især når man ved, at iPhone X findes derude. Og så er det desuden trist, at en feature som fastcharge skal koste ekstra at udnytte.

Det er uden tvivl en fremragende mobil, som på vigtige punkter er foran konkurrenterne, men den føles kun som en halv opgradering.