Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Apple iPhone 12: Pænere, men ikke perfekt

Det kantede design gør et velkomment comeback, og der er kræfter af en kaliber, som efterlader konkurrenterne i støvet. Til gengæld er hverken batteri eller opladning særlig imponerende.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

iPhone 4 og iPhone 5, med deres flade aluminiumskanter, står for mange som de pæneste iPhones i historien. Det har Apple ikke været overhørig, og den nye generation af iPhones vender således tilbage til det kantede design.

Særdeles velskabt

Helt identiske med de gamle modelle er de dog langt fra. Ikke mindst fordi skærmen er betydeligt større.

iPhone 12 har skærm på 6,1". Det får dog ikke mobilen til at virke voldsomt stor. I vores øjne er størrelsen faktisk ret ideel. Mobilen ligger godt i hånden, du kan nå det mest af skærmen med tommelfingeren, og den kan være i bukselommen relativt diskret.

Vægten er også reduceret sammenlignet med forgængerne, og så er den faktisk betydeligt mere holdbar. Skærmen skal ifølge Apple holde fire gange bedre, og den IP68-certificerede vandtæthed strækker sig til 1,5 time i 6 meter dybt vand. Væsentligt dybere end det er standard.

iPhone 12 kan købes hos Call me. Se mere her ...

Det er således en virkelig velskabt mobil og paradoksalt nok et frisk pust, selvom den er brygget på gamle flasker. Der er nemlig ingen anden mobil på markedet lige nu, der ligner den.

iPhone 12 fås i en del forskellige farver. iPhone 12 fås i en del forskellige farver.

Sprødt billede

De fleste konkurrenter har afrundede kanter og kurvet glas i en eller anden form. Skærmen på iPhone 12 er fuldstændig flad, og det giver faktisk en væsentlig anderledes fornemmelse i betjeningen. Ikke mindst reducerer det mængden af fejltryk, som ofte kan være en ulempe ved kurvede skærme.

Der er anvendt en OLED-skærm, ligesom på resten af årets iPhone line-up. En umådelig flot skærm med stærke farver, flot kontrast og en imponerende lysstyrke. Modsat de fleste konkurrenter har Apple ikke taget skridtet op til højere opdateringshastigheder, men ærlig talt, havde vi ikke vidst det, havde vi ikke lagt mærke til det. Sætter man den direkte op imod Samsung Galaxy Note20 Ultra, som har 120 Hz opdatering, kan man dog godt se, at billedet flyder mindre smidigt, når du eksempelvis bladrer igennem dit Facebook-feed.

iPhone 12 kan købes hos Telia. Se mere her ...

Stereohøjttalerne leverer et imponerende bredt og fyldigt lydbillede, så selv film er værd at nyde direkte fra mobilen.

Fuld fart frem

Der er heller ikke sparet på kræfterne. Apple har ligget foran på hastighed i nogle år, og føringen tager kun til. Vi er i en helt anden liga end selv de hurtigste Android-mobiler. På processorydelse scorede iPhone 1586 i enkeltkerne-ydelse og 3826 i multikerne-ydelse, da vi kørte den gennem Geekbench 5 - et pænt stykke over de nyeste Androids med Snapdragon 865+ processor. På grafik scorede den 8908. Den hurtigste Android vi har testet opnåede 5482 (Samsung Galaxy Note20 Ultra).

Det er således lidt af et bæst, der gemmer sig bag det elegante ydre. Der er praktisk talt intet, den ikke kan klare, når vi taler opgaver man med rimelighed kan udsætte en smartphone for.

iPhone er nu også med på 5G-bølgen, og du kan således får mobilt bredbånd via det nye hurtige netværk (som dog ikke er så voldsomt hurtigt i Danmark endnu). Apple hævder at have den største understøttelse af forskellige 5G-frekvenser, så muligheden for at udnytte forbindelsen vil være stor.

Træfsikkert kamera

Kamerasystemet på iPhone 12 består af to kameraer. Et vidvinkel og et ultravidvinkel. Blænden på førstnævnte er blevet betydeligt hurtigere end i forgængeren og det giver mere lys.

Nedenfor ses først to billeder med iPhone 12, vidvinkel og ultravinkel. Der er godt smæk på lyset, dog kæmper kameraet lidt med overbelysning af den gule bygning. Der er mere balance i Sony Xperia 5 II, som ses efterfølgende, og Samsung Galaxy Note20 Ultra til sidst, der imidlertid har lige lovlig meget smæk på farverne.

Kameraet viderefører desuden forgængerens nattetilstand, som optimerer billeder taget under mørke forhold, og det er således et kamera, der klarer sig udmærket i langt de fleste lysforhold. Dog kunne stabiliseringen godt have været stærkere. Du skal have en rolig hånd (eller nogle unger, der kan finde ud af at sidde stille), hvis du vil undgå rystede billeder. Deep Fusion og Smart HDR 3 sørger for at fintune billederne med smarte algoritmer, dog er farverne, især ved indendørs billeder, til den lidt uldne side.

Autofokus er hurtig og utrolig præcis, og det gør altså at iPhone holder fanen højt, som et af de absolut bedste peg-og-skyd-kamera du kan finde i en smartphone.

Til gengæld mangler det en lang række af de avancerede features man får på de fleste Android-mobiler. Det er ikke det mest alsidige kamera. Ultravidvinkel-kameraet leverer flotte resultater og er en herlig feature, men man savner altså en optisk zoom. Her må du op i iPhone 12 Pro, hvis du skal have den med.

Som videokamera har iPhone 12 imidlertid én features, du ikke finder andre steder. Det er den første smartphone, der kan skyde i Dolby Vision. Det giver betydeligt højere kontrast og flere farvenuancer. Det er endda muligt at redigerer optagelserne på mobilen.

Lysfølsomheden har ligeledes gået et løft, og det således en virkelig stærk videokanon, du har med dig i lommen.

Flere af bagkameraernes funktioner er videreført i selfiekameraet på fronten, inklusiv nattetilstand, Deep Fusion, Dolby Vision og 4K-optagelse.

Det er også dette kamera du bruger, når du vil logge ind på mobilen, hvis du ikke du ønsker at skrive adgangskode. I disse mundbinds-tider kan man dog til tider savne en fingeraftrykslæser.

Halter på batteri op opladning

En af de store "nyheder" i iPhone 12-serien er, at der ikke følger en oplader med i æsken. Der er kun et Lightning-kabel. Apple går ud fra at de fleste alligevel har en oplader liggende, og så kan man jo bare bruge den. Det giver mindre elektronik-affald og er således mere miljøvenligt.

I betragtning af hvor meget konkurrenterne gør ud af udvikle deres egne opladere med hurtig-opladning er det et dristigt træk.

Apple gør dog ikke den slags uden at have en smart løsning som alternativ. Den kommer i form af det nye MagSafe-system, der giver mulighed for at skabe accessories, som magnetisk kan kobles bag på iPhone. Som et af de første har Apple introduceret en trådløs oplader. Den hæfter sig selv fast bagpå mobilen, og er således nemmere at bruge end del fleste andre trådløse opladere, hvor man lige skal mosle lidt rundt for at finde dens sweet spot.

En anstændig løsning, men den koster ekstra og lader ikke særlig hurtig (op til 15W). Du må vente et par timer på en fuld opladning. Ved kablet opladning kan det dog gå væsentligt hurtigere. Vi koblede iPhone 12 på en MacBook-oplader og fik en fuld opladning på cirka halvanden time (første halvdel var klaret på cirka en halv time).

På opladning er iPhone således bagud, og det er den også på batterilevetid. Den er ikke blevet ringere end på forgængerne, men den er heller ikke blevet meget bedre. Du kan forvente en dag ved almindelig brug, ikke meget mere.

En opgradering værd

iPhone 12 vil næppe få mange til at tage springet fra Android. Der er simpelthen ikke lige dén åbenlyse fordel, som skulle give det afgørende skub, og så får man altså stadig betydeligt mere for pengene i Android-verdenen.

Men er man glad iPhone-bruger, bliver man formentlig endnu gladere ved at opgradere. Især designet er et skridt op. Det er en betydeligt mere harmonisk og behagelig mobil. Og så giver alle de små optimeringer tilsammen et pænt stort løft i den samlede oplevelse.

Pris: 8.399 kroner (256 GB)

Dommen:

Kvalitetsindtryk: 6/6
Features: 4/6
Brugervenlighed: 5/6
Ydelse: 6/6
Pris: 2/6
Samlet: 5/6