Home » Andet » Med en ny dims kan du bruge din iPhone til at finde dine ting
Med en ny dims kan du bruge din iPhone til at finde dine ting

Med en ny dims kan du bruge din iPhone til at finde dine ting

Share

Fra på fredag kan du nemmere finde dine bortkomne ting, hvis du har en iPhone og køber den nye AirTag i det nødvendige antal eksemplarer. Men nyheden giver også anledning til sikkerhedsbekymringer

Hvis du aldrig kan finde dine nøgler eller er bange for, at værdifulde genstande skal blive helt væk, så skal du måske overveje Apples nye AirTag, som du kan købe fra på fredag.

AirTag er en 3,2 cm stor, rund “dims”, som fungerer sammen med Apples Find-app. Uanset om du sætter AirTag på tasken, nøglerne, rygsækken eller andre genstande, kan den bruge Apples globale Find-netværk til at hjælpe dig med at finde en mistet genstand.

Det sker, samtidig med at dine lokalitetsoplysninger forbliver private og anonyme med end-to-end-kryptering. Det sidste kan måske berolige de potentielle kunder, der er nervøse for, at dette blot er endnu en måde at spore individuelle forbrugeres vaner på.

Så meget koster den

Hvis du har mange ting, du holder særligt meget af, kan det blive en halvdyr affære at få hjælp fra din iPhone. AirTag kan købes i pakker med henholdsvis én eller fire styk for 249 kroner og 849 kroner. Men pengene kan selvfølgelig være givet godt ud, hvis det er særlig værdifulde genstande, du mærker med AirTag.

Se i appen, hvor din AirTag befinder sig.

“Vi er glade for at kunne give iPhone-brugerne denne nye fantastiske mulighed med introduktionen af AirTags, som udnytter det omfattende Find-netværk til at hjælpe dem med at holde styr på og finde deres vigtigste genstande i hverdagen,” udtaler Kaiann Drance, Apples Vice President for Worldwide iPhone Product Marketing.

“Med sit design, enestående sporingsoplevelse og indbyggede anonymitets- og sikkerhedsfunktioner vil AirTag give kunderne en ny måde, hvorpå de kan udnytte Apples effektive økosystem og gøre iPhone mere alsidig.”

Hurtig indstilling

Den runde AirTag er udført i præcisionsskåret, poleret rustfrit stål og er vand- og støvafvisende (IP67-klassificeret). En indbygget højttaler afspiller lyde for at hjælpe med at finde AirTag, og et aftageligt cover gør det nemt for brugerne at udskifte batteriet. AirTag indstilles hurtigt. Den skal blot holdes tæt på iPhone.

Man kan sætte AirTag på en genstand og give den et af standardnavnene som “nøgler” eller “jakke”, eller man kan selv vælge et navn.

Kunderne kan tilpasse AirTag med gratis personlig gravering, herunder tekst og valg af 31 emojis, når de køber på apple.com/dk eller i Apple Store-appen. Man kan putte AirTag i tasken eller lommen, som den er, eller bruge AirTag-tilbehør som en polyuretan-rem, en læderrem eller en nøglering i læder.

Se også:  Apple iPhone SE (2022) [TEST]: Utrolig power til flot pris
Kig i appen

Så snart AirTag er indstillet, vises den på den nye fane Genstande i Find-appen, hvor brugerne kan se genstandens aktuelle eller sidst kendte placering på et kort. Hvis en genstand er blevet væk, og den er inden for Bluetooth-rækkevidde, kan man bruge Find-appen til at afspille en lyd fra AirTag som en hjælp til at finde den. Brugerne kan også spørge Siri for at få hjælp til at finde deres genstand, hvorefter AirTag afspiller en lyd, hvis den er i nærheden.

Alle AirTag-enheder er udstyret med den Apple-designede U1-chip, der bruger Ultra Wideband-teknologi og sørger for, at iPhone 11- og iPhone 12-brugere kan bruge Præcis søgning. Denne avancerede teknologi kan med større præcision bestemme afstanden til en mistet AirTag, når den er inden for rækkevidde, og vise vej til den. Når brugeren bevæger sig, får Præcis søgning data fra kameraet, ARKit, accelerometeret og gyroskopet, som bruges til at vise vej til AirTag ved hjælp af en kombination af lyde og haptisk og visuel feedback.

Apple-enheder samarbejder

Hvis AirTag adskilles fra sin ejer og er uden for Bluetooth-rækkevidde, kan Find-netværket opspore den. Find-netværket kontakter en milliard Apple-enheder og kan registrere Bluetooth-signaler fra en mistet AirTag og sende placeringen tilbage til ejeren – alt sammen i baggrunden på en anonym og privat måde.

Brugerne kan også indstille AirTag som Mistet og få besked, når den er inden for rækkevidde eller bliver fundet af det omfattende Find-netværk. Hvis man finder en mistet AirTag, kan man holde sin iPhone eller en NFC-kompatibel enhed hen mod den. Man føres så til et website, der viser et telefonnummer, som ejeren kan kontaktes på, hvis altså ejeren har oplyst et.

AirTag understøtter også de indbyggede tilgængelighedsfunktioner i iOS. For eksempel kan Præcis søgning ved brug af VoiceOver vise blinde eller svagtseende brugere hen til AirTag med instruktioner som “AirTag er 9 meter væk på din venstre side”.

Anonymitet og sikkerhed

Ingen lokalitetsoplysninger eller lokalitetshistorik lagres fysisk inden i AirTag, lover Apple. Kommunikationen med Find-netværket er end-to-end-krypteret, så det kun er enhedens ejer, der har adgang til dens lokalitetsoplysninger. Og ingen, heller ikke Apple, kender identiteten eller placeringen af en enhed, der har hjulpet med at finde den, fastlår Apple.

Se også:  Apple klar med Mac Studio: Superkraftfuld stationær pc med M1 Ultra

AirTag er ifølge Apple også indrettet med en håndfuld funktioner, der beskytter mod uønsket sporing. Det er første gang, vi ser det i branchen. Identifikatorerne for Bluetooth-signalet, der udsendes af AirTag, ændres ofte for at forhindre uønsket sporing af lokaliteten.

Der fås forskellige remme til AirTag.

iOS-enheder kan også registrere en AirTag, der ikke er hos sin ejer, og give brugeren besked, hvis det observeres, at en ukendt AirTag følger med personen fra sted til sted over tid. Og selvom brugeren ikke har en iOS-enhed, så vil en AirTag, der har været adskilt fra sin ejer i en længere periode, afspille en lyd, når den flyttes, for at rette opmærksomheden mod sig. Hvis en bruger opdager en ukendt AirTag, kan personen holde sin iPhone eller en NFC-kompatibel enhed hen mod den og få instruktioner om, hvordan den ukendte AirTag deaktiveres.

Tredjepartsprodukter og -tilbehør kan også få tilføjet understøttelse af sporing med Find-netværkets nye tilbehørsordning.

Gennem denne ordning kan producenter af enheder og produkter nu bygge sporingsfunktioner direkte ind i deres produkter ved hjælp af det avancerede Find-netværk, som har kompromisløs anonymitet indbygget. Dermed kan kunderne bruge Find-appen til at finde andre vigtige genstande i hverdagen.

Uheldige sideeffekter

I princippet er alt dette rigtig godt fundet på og meget brugbart. Men i nogle medier er der luftet bekymringer. Kan eksempelvis stalkere udnytte den fikse sporingsenhed til at mærke og forfølge bestemte personer?

Apple er opmærksom på de uheldige sideeffekter, og det er netop derfor, skriver flere medier, at en AirTag, der er adskilt fra sin ejer i længere tid, afspiller en lyd, når den flyttes.

Det er som nævnt også muligt at deaktivere en ukendt AirTag med sin iPhone eller anden NFC-enhed (Android-mobil). Dermed kan det forhindres, at man bliver forfulgt eller udspioneret ved at nogen eksempelvis planter en AirTag i ens taske eller jakkelomme.

Tiden vil vise, hvor store problemerne bliver i praksis. Indtil videre kan man jo nøjes med en sætte en AirTag på nøglebundtet, som formentlig befinder sig inden for Bluetooth-rækkevidde det meste af tiden. Og så lige kigge i tasken eller jakkelommen for at se, om nogen i spøg, alvor eller forglemmelse skulle have gemt en AirTag.


TAGS
Apple

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S