Home » Byg selv » AOD bygger spillecomputer – del 2
AOD bygger spillecomputer – del 2

AOD bygger spillecomputer – del 2

Share

I sidste nummer fik vi skramlet alle delene sammen til vores nye spillemonster. Nu er tiden så kommet til at samle den. Let ikke? Tro om igen

Sig lige til, når du skal sætte strøm på den. For så sørger jeg for ikke at være hjemme, sagde min kone sødt smilende, da projektet »byg spillecomputer« gik i gang. Dengang rystede jeg på hovedet, for naturligvis ville projektet lykkes uden problemer. Hvor svært kan det lige være at smække de par hardwaredimser sammen?

I løbet af de næste par uger kom jeg fortsat til at ryste gevaldigt på hovedet af flere omgange. Nu ikke længere lettere overbærende men i frustration over ting der bare ikke virkede, som de skulle. Men lad os starte helt fra bunden af, og husk – lær af disse mine fejl, det er ikke nødvendigt, at I begår de samme, skulle I kaste jer over at bygge en spillecomputer selv.

Udskiftning af hardware

Der havde været knas med at få de rigtige dele hentet hjem, og det sidste, jeg manglede, et bundkort, Asus Rampage Formula III, var dukket op, så nu var jeg klar. Eller næsten altså… For da jeg stadig troede, at jeg skulle bygge en AMD-baseret computer, havde jeg faktisk nået at sætte køleren på AMD-processoren, så den skulle nu af.

Det var ikke svært, men jeg kunne konstatere, at jeg havde brugt ret meget kølepasta (ikke en god ting), så der var lidt rensearbejde, jeg måtte ud i. Gang i den rensede benzin og så var jeg klar.

Med andægtighed fik jeg fat i vores Core i7-processor og pakket mit Asus Rampage Formula III bundkort ud og uden problemer sat processoren ned i soklen. Der er to guidepinde, der sørger for, at den ikke kan vende forkert. Du skal dog være klar til at bruge lidt kræfter, når bøjlen, der holder cpu’en, skal på plads. Det føles voldsomt, men så sidder processoren også fast.

På med (en behersket mængde) kølepasta og fat i bøjlerne til at fastgøre cpu-køleren, V6GT fra Cooler Master. Der er dejligt mange forskellige bøjler med, og jeg fandt hurtigt den, der passede til vores bundkort. Det er lidt omstændeligt at gøre den fast, og jeg ville ønske, at jeg havde haft flere hænder.

Men det lykkedes til sidst, og nu spændte jeg så køleren fast på cpu’en. Det var så ikke helt så let, som det lyder, men til sidst var køleren fastgjort.

Et lille tip – den lille fastnøgle, der følger med køleren – pas godt på den. Min var blevet væk, og der er altså bare intet andet værktøj i hjemmet, der passer til at skrue en køler fast på en cpu. Jeg endte med at bruge en meget lille tang og med meget bøvl, mange bandeord og adskillige klemmelus, fik jeg skruet strømforsyningen fast.

Jeg monterede nu strømforsyningen i kabinettet og kunne konstatere en lille pudslighed med Raven II: Alle forbindelser sidder for oven, og derved kommer strømforsyningen også til at hænge ned fra »loftet« i kabinettet.

Med strømforsyningen gjort fast, monterede jeg så bundkortet i kabinettet, og her begik jeg en lille fejl. De stik, der går fra cpu-køleren til bundkortet og fra den ene kabinetkøler til bundkortet, viste sig nemlig at sidde mellem køleren og kabinettet, og jeg, med min størrelse hænder, kunne bare ikke få stikket i. Det endte med, at jeg måtte få min kone til at klare den opgave for mig. Endnu et tip – sæt de stik i, inden bundkortet monteres i kabinettet.

[pt id=’2012795′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Køleren skal placeres på cpu’en og det kræver præsicion og tålmodighed. Små fingre ville også have været en fordel.”‘]

Køleren skal placeres på cpu’en, og det kræver præsicion og tålmodighed. Små fingre ville også have været en fordel.

Nu skulle ram’en så monteres, og her var der endnu et lille problem – jeg kunne nemlig ikke få ram-klodserne ned i den første hukommelsesbank. Der var heldigvis tre banker, men jeg ville rigtigt gerne fylde op fra starten af. Her og nu måtte jeg dog sætte i bank to og tre og bare bande min egen dumhed langt væk.

[pt id=’2012793′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hukommelsen kom på plads men der er ikke meget plads mellem køler og ram-klodserne. Faktisk kan de ikke sættes i hvis køleren er på plads.”‘]

Hukommelsen kom på plads, men der er ikke meget plads mellem køler og ram-klodserne. Faktisk kan de ikke sættes i, hvis køleren er på plads.

Lageret monteres

Nu satte jeg så harddiskene på plads. Til kabinettet var der en enkelt holder til et ssd-drev, og det skulle så monteres på siden af kabinettet. Underligt – men det virkede da.

Det sidste ssd-drev, samt de to almindelige harddiske, blev monteret i den harddisk-holder, der var i kabinettet. Havde der her været plads til fire drev, havde jeg brugt den til dem alle, men der kunne kun sidde tre. De var så til gengæld ophængt i støjdæmpende ophæng, smart nok.

Den sidste enhed, jeg på daværende tidspunkt monterede, var mit blu-ray-drev. Her har kabinettet en, på papiret, smart måde at gøre det fast på. Vip en knap, skyd drevet ind og tryk knappen tilbage, så bliver drevet automatisk låst fast. Det virkede da også, men denne mekanisme skulle senere vise sig at give mig problemer, men for nu var det fint nok.

Se også:  Guide: Kom hurtigt og sikkert i gang med en ny PC

Nu kom det store arbejde så – jeg skulle have trukket kabler rundt i hele kabinettet. Det lyder måske ikke som det store, men det skulle snart vise sig, at det var langt mere kompliceret, end jeg først antog.

Dette kabinet og mit skønne Asus-bundkort var ikke særlig gode venner. Jeg kunne godt se, at visse kabler skulle trækkes over grafikkortet, bagved grafikkortet og rundt meget langt. Det gjorde det svært at planlægge gode kablinger, og den drøm, jeg havde om et velordnet indre i vores computer, forsvandt som dug for solen.

Pladsmangel

Jeg begyndte med at trække kablerne fra sata-portenen på bundkortet og til mine diske, mit blu-ray-drev og de sata-porte, som kabinettet var udstyret med. Det var svært, men dog noget jeg kunne klare uden assistance.

Derefter monterede jeg de nødvendige forbindelser til bundkortet, som kabinettet skal bruge, så som harddisk LED, power og reset. Med det klaret, var jeg klar til næste skridt – at sætte strøm på enhederne.

Strømforsyningen fra Cooler Master er udstyret med løse strømkabler, og det var dejligt, at det ikke var nødvendigt at have samtlige kabler i den. Så jeg satte strømkabler til blu-ray-drevet, harddiskene og ssd-drevene, og så var jeg klar til at montere sidste enhed i kabinettet, nemlig de to grafikkort fra MSI.

Nu blev det så for alvor svært. For at placere to store grafikkort i dette kabinet, der allerede var godt fyldt af kabler, var ikke let. Jeg måtte meget forsigtigt få grafikkortene ned på plads og fastgøre dem til kabinettet. Nu manglede jeg blot at sætte strøm til grafikkortene, og de sidste ledninger, der skulle over grafikkortene, skulle også på plads.

[pt id=’2012794′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Der var ikke meget plads i Raven II. Her er grafikkortene ikke en gang installeret og der er ved at være fyldt op.”‘]

Der var ikke meget plads i Raven II. Her er grafikkortene ikke en gang installeret, og der er ved at være fyldt op.

Strømmen var hurtigt klaret, der var rigeligt med ledninger i strømforsyningen, men det var næsten umuligt at få fastgjort lydkablet, som gik til kabinethøjttaleren. Der var også en enkelt strømforsyning mere til bundkortet, som skulle sidde ved siden af grafikkortene, og den fik jeg også på plads.

Det store øjeblik

Jeg betragtede nu værket, og med fornyet andægtighed satte jeg strøm på og tændte for min nye computer. Eller – det troede jeg altså, at jeg gjorde, for der skete absolut intet.

Forvirringen var total, der var ikke så meget som en kontrollampe på bundkortet, der lyste op. Igen blandede min bedre halvdel sig med en kommentar om, om jeg nu også havde sat strøm til. Naturligvis havde jeg da det, tænkte jeg. Men da jeg så tjekkede efter, viste det sig, at det ene strømstik altså ikke sad rigtigt fast.

Nu kom der så strøm på bundkortet, og glæden var stor – kortvarigt altså. For da jeg tændte for computeren, skete der ikke noget. Jeg slukkede, efterså alle stik og tændte igen. Nu kom der så liv, og jeg kunne boote ind i bios. Men det var en stakket frist, for blu-ray-drevet nægtede at åbne op, så jeg kunne få en skive med et OS ind.

Jeg lukkede ned, gik alle ledninger igennem, byttede rundt på et par strømledninger og prøvede igen. Alt så ud til at lykkes denne gang. Jeg kunne åbne blu-ray-drevet, og jeg kunne boote ind i bios.

Jeg var nu glad og tilfreds, og da jeg på nuværende tidspunkt havde brugt adskillige flere timer end forventet på projektet, besluttede jeg at stoppe for dagen og fortsætte næste dag.

Næste dag oprandt, og jeg tændte for computeren og kunne se, at der kom strøm på bundkortet, cpu-køleren tændte, og skærmen forblev sort. Jeg slukkede igen, tjekkede igen ledningerne og tændte for computeren. Nu virkede alt, eller… blu-ray-drevet ville igen ikke åbne.

Jeg brugte nu et par timer på at flytte rundt på kabler, hive grafikkort ud og sætte dem i igen, og endelig fik jeg, drevet til at åbne – igen. Men nu ville computeren så igen ikke boote, og jeg var ganske fortvivlet.

Ganske kort legede jeg med tanke om at se, om jeg måske skulle styrketræne lidt med computeren, og se hvor langt jeg kunne smide den. Jeg droppede dog tanken igen og besluttede mig for at konsultere min tekniske redaktør næste dag.

Husk at isolere bundkortet

I løbet af nattet slog det mig dog, at jeg måske havde begået en kæmpefejl. Til Raven II kabinettet manglede der en masse; deriblandt de skruer og lignende, der skulle bruges til at skrue bundkortet fast med. Jeg havde derfor brugt forhåndenværende materiale i hjemmet, men jeg havde ikke fået isoleret bundkortet fra kabinettet. Hvor dum kan man være?

Se også:  Guide: Byg den perfekte gaming-pc

Næste dag hev jeg alt ud af kabinettet, samlede en grov model af computeren men denne gang bare på et stykke antistatisk materiale og vupti, alt virkede. Det stod mig nu klart, at jeg havde kort-sluttet bundkort-et, og derfor virkede det ikke.

Men nu hvor jeg alligevel havde kabinet-problemer, besluttede jeg mig for at skifte til et andet kabinet. Raven II var langt fra så godt, som jeg havde håbet, og i stedet bestilte jeg et HAF X fra Coolermaster, som har nogle ganske imponerede specifikationer – ikke mindst vægten på 16 kg og en tilsyneladende god plads i selve kabinettet.

Mens jeg ventede på det nye kabinet skulle ankomme, tog jeg de sidste dele ud af det gamle kabinet, og her fandt jeg endnu en uhensigtsmæssighed; nemlig fastgørelsen af det optiske drev, som jeg nævnte tidligere. Jeg kunne nemlig ikke få det løsnet igen, og det endte med, at jeg måtte fjerne den lukkemekanisme, der sad, og det viste sig, at den var gået stykker.

De små splitter, der gik ind og holdt drevet fast, skulle også gerne sidde fast på selve låsen, men de var fastgjort meget skrøbeligt og var knækket af. Hm – godt at jeg skulle have et nyt kabinet.

Det nye kabinet dukkede op, og jeg skulle nu til at samle min computer, men denne gang ville jeg være sikker på, at alt gik rigtigt til, så manualen blev gennemlæst op til flere gange (jeg har aldrig før læst manualer så grundigt som i dette forløb).

Da jeg var sikker på, at jeg var godt klædt på og klar til at bygge computeren, igen, monterede jeg bundkortet, og da der nu pludselig var masser af plads, kunne jeg nemt selv sætte de nødvendige strømstik i bundkortet.

Jeg ville dog lige være sikker på, at alt virkede, så jeg afprøvede lige, om der kom strøm på bundkortet, og om cpu-køleren virkede. Alt virkede ok, bortset fra at jeg lige måtte konstatere, at luftstrømmen vendte forkert i forhold til udluftningsblæseren.

Suk, jeg tog nu fat i min skruetrækker for igen at afmontere bundkortet og vende hele køleren, indtil min meget tålmodige kone kom forbi og spurgte, om jeg ikke bare kunne bytte om på de to kølermotorer på cpu-køleren.

Svaret var næsten for enkelt, men også korrekt. Så snart jeg byttede om på de to motorer, vendte luftstrømmen også rigtigt. Jeg benyttede lige lejligheden til at flytte hukommelsesklodserne, så de nu sad i bank et og to.

Herefter var det faktisk en ren fornøjelse at få samlet hele computeren. HAF X kabinettet er planlagt godt. Det er let at komme til, og der er ingen steder, det er nødvendigt at lave komplicerede kabeltræk.

[pt id=’2012792′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”HAF X fra Coolermaster var et noget bedre kabinet. Masser af plads og god opbygning.”‘]

HAF X fra Coolermaster var et noget bedre kabinet. Masser af plads og god opbygning.

Smart løsning

Harddiskene blev let monteret i holdere beregnet til det samme, og vores to ssd-drev blev ligeledes monteret i specielle holdere beregnet til sammen, hvor strøm og sata-forbindelser var en del af disse skuffer.

Det tog ikke meget mere end en time, så var jeg færdig med at samle computeren, og jeg satte nu strøm på, og blu-ray-drevet virkede. Jeg måtte nu pille siden af computeren igen (tip, lad være med at lukke computeren, inden du er sikker på, at alt virker) og tjekke kabler. Det viste sig, at jeg havde et defekt strømkabel, og da det var skiftet ud, var computeren køreklar.

Jeg bootede nu ind i bios, og her fik jeg fortalt, at de to sata-diske skulle betragtes som raid, og derefter bootede jeg ind i raid-menuen og oprettede et raid med vores harddiske. Endnu en genstart og jeg bootede ind i den specielle menu, der håndterer ssd-drev, og her satte jeg endnu et raid op, som skal være opstartsdrevet.

Her til sidst skal jeg lige sige, at Philips har stillet deres 226CL2SB skærm til rådighed til computeren, og den blev flittigt brugt i dette forløb.

Næste gang skal jeg så have installeret operativsystem og have overclocket computeren. Det skal nok blive spændende.

Inkøbslisten

Priserne herunder er dagspriser og taget fra nettet. Det er ikke nødvendigvis de laveste priser, du selv kan finde. Men en rimelig pris som vi fandt dem under vores projekt.

Processor:
Core i7 Xtreme Edition I/-980C: 7.000 kroner

Bundkort:
Rampage III Formula: 2.500 kroner

Kabinet:
Raven II: 1.800 kroner

Strømforsyning:
Cooler Master Silent Pro Gold 1000W: 1.500 kroner

Cpu-køler:
Cooler Master V6GT: 500 kroner

Boot-diske:
2 stk. SSDNow V+Series: 4.500 kroner

Datadiske:
2 stk. WD Caviar Balck 1TB: 1.400 kroner

Ram:
4 stk. KHX1600C7D3K2/4GX: 1.300 kroner

Ramkøler:

Kingston HyperX Fan: 200 kroner

Optisk drev:
Lite-On 12× : 1.000 kroner

Grafikkort:
2 stk. MSI N480GTX-M2D15: 6.400 kroner

Samlet pris: 28.100 kroner

Den alternative hardware

Hvis vi i stedet havde kunnet bruge AMD-processoren og det første bundkort, samt fundet HD5870 grafikkort fra XFX, ville regnestykket have set lidt anderledes ud. Her lister vi kun de ændrede priser samt den ændrede samlede sum:

Processor:
AMD Phenom II 1910: 2.000 kroner

Bundkort:
GA-790FXTA-UD5: 2.000 kroner

Grafikkort:
2 stk. XFX Radeon HD 5870: 5.200 kroner

Samlet pris: 21.400 kroner

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Andre afsnit i serien

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Tak til

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
gaming pc
Spillecomputer
stationær pc
Systemoptimering

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S