Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: AOC PDS241 Porsche Design: Klassisk sportsvogn inspirerer monitor

Hvor meget kvalitet gemmer der sig bag denne flot designede skærm med det lovende tilnavn: AOC PDS241 Porsche Design?.

Af Caspar Haarløv, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her er en nyhed, der udfordrer konventionen om, at en computerskærm absolut skal være en uinteressant, rektangulær tingest. AOC PDS241 er et stykke fremragende design, der ligefrem pynter på kontoret.

Som navnet antyder, så er skærmen et resultat af et samarbejde mellem AOC og det berømte designfirma Studio F. A. Porsche, datterselskab af den legendariske bilproducent.

Designet er ganske vist opsigtsvækkende, men det er specifika-tionerne ikke: AOC PDS241 Porsche Design har en 1080p full HD IPS-skærm med 60 Hz opdateringshastighed og en ret beskeden størrelse på 23,8 tommer (der findes også en version på 27 tommer: AOC PDS71).

Denne computerskærm vil ikke dominere hele skrivebordet, og den vil nok heller ikke appellere til gamere, som generelt forlanger hurtigere opdateringshastighed og højere opløsning.

Så vi har altså en ikke særligt blæret skærm i blæret design? Det lyder som en identitetskrise. Og dog, for selvom designet er i top, er prisen det langt fra. 1700 kroner koster modellen, og så kan man måske bedre leve med de manglende topklasse-specifikationer.

Pynter på skrivebordet

Der er ikke mange konkurrenter, der kan måle sig med AOC PDS241 Porsche Design, når det kommer til udseendet. Vi taler om et virkeligt flot stykke elektronik, der vil få næsten alle skriveborde til at se bedre ud. Rammen er helt utroligt lille (AOC omtaler skærmen som ”uden ramme”, og selvom det ikke er helt rigtigt, så er det tæt på), og med en dybde på kun 5,2 mm har AOC PDS241 et umiskendeligt minimalistisk udtryk.

Underkanten er større, sølvpræget og her finder man AOC’s logo – som også kan ses på bagsiden. Porsches logo ser man først, når man tænder for skærmen. Den nederste tredjedel af skærmen buler lidt ud for at give plads til elektronikken, men alt i alt er det en imponerende slank sag.

En del af prisen for den tynde krop er, at strømstik og HDMI-port gemmer sig i en såkaldt ”breakout box”, der forbindes til skærmen med et microHDMI-kabel, som indeholder både strøm og signal. Boksen er ikke decideret lille, men den er i samme sølvdesign som resten af skærmen og ser ikke så slem ud. Og så kan den ret nemt gemmes væk, hvilket man må formode er ideen.

Funktionerne er skrabede. Der er kun én HDMI-port. Der er ingen indbyggede højttalere. Én enkelt knap på undersiden af skærmen styrer hele betjeningen. Det lyder elegant, men er i virkeligheden besværligt.

Foden fortsætter skærmens børstede sølvlook med en meget simpel og elegant drejende form, der giver en behagelig asymmetri til helhedsindtrykket. MicroHDMI-porten sidder for enden af foden.

Svær betjening

Man trykker én gang på den enlige knap for at få adgang til menuen, og trykker flere gange for at navigere mellem mulighederne. For at vælge holder man simpelthen op med at trykke et par sekunder. Metoden er ikke ideel. Det er prisværdigt at forsøge at holde antallet af knapper nede, men det bliver hurtigt meget anstrengende at bruge menuen.

Hvis man for eksempel ønsker at skrue op for lysstyrken, trykker man et antal gange for at vælge lysstyrke, og herefter trykker man igen for at intensivere lysstyrken. Lysstyrken er sat til 50 som standard, og ønsker man at sænke den, skal man altså trykke hele vejen op til 100, og så starte forfra fra 0, indtil man når den ønskede styrke. Ikke smart.

Billedet er godt

Når man ikke justerer indstillingerne, er billedkvaliteten rigtig god: levende farver, gode kontraster og dyb sort i mørke scener. Antirefleks-funktionen sikrer, at billederne står klart selv i lyse omgivelser og fra mange forskellige vinkler.

Film i 1080p full HD fungerer fremragende, men ved spil er resultatet lidt mindre imponerende. Opdateringshastigheden på 60 Hz og 4 ms responstid er simpelthen ikke nok til seriøs gaming. Hurtige bevægelser sløres.

Hvis du forlanger fuldstændig farve-akkuratesse – fordi du redigerer video eller billeder for eksempel – så bør du opgradere til en dyrere skærm, for AOC PDS241 kan ikke levere farver på professionelt niveau trods sine ellers gode billedkvaliteter. Drømmer du derimod om en simpel, effektiv, fint ydende og smuk computerskærm til en fornuftig pris, så AOC PDS241 dit næste valg. 