Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Anden generation UHD kommer op på væggen

UHD er ikke længere brandnyt. Nu kommer de ultrahøjopløste tv’er i version 2, og det tegner godt, viser denne test af nyheden Panasonic Viera TX-65AX800E.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Teknologien sprinter af sted, og allerede nu har vi anden generation af de ultrahøjopløste UHD-tv’er. Her tester vi en af de mest spændende nyheder – fra Panasonic – og det er en meget overbevisende oplevelse.

Du er måske skeptisk over for teknologien, når der reelt ikke findes nogen UHD-udsendelser på DR, TV 2 eller andre stationer. Men det behøver du ikke være. Under testen har vi siddet mindre end 2 meter fra 65”-skærmen og kigget på et almindeligt tv-signal, som tv’ets processor har opskaleret til UHD-opløsning.

Processoren har med særlige algoritmer gættet sig til de manglende billedpunkter. Alligevel får vi et krystalklart og knivsskarpt billede helt uden billedfejl – ej heller på den korte kiggeafstand. Det er ærligt talt imponerende og fortæller meget om det store potentiale, der er i UHD-teknologien.

Nu er alt ikke godt hele tiden. For ser du en ældre udsendelse – for eksempel et afsnit af Venner – er farverne noget grynede. Det tilskriver vi optagelsen fra dengang. Med andre ord: Processoren er afhængig af det signal og den optagekvalitet, udsendelsen er lavet i. Det har vi oplevet ofte, og når der står opskalering til UHD på menuen, bliver det endnu mere udtalt.

Som i filmen ”Gravity”, hvor man klart kan se de mindste stjerneprik i billedet, og samtidig er den sorte baggrund næsten 100 procent sort. Ikke som i de bedste plasmapaneler, men bedre, end vi normalt ser i et LED-baseret tv. Samme film giver en imponerende effekt i 3D. Panasonic benytter aktive briller, som fordrer et næsten mørklagt rum. Til gengæld er også detaljeringen i 3D fantastisk.

I et blandet tv-miljø gør Panasonics nye kæmpe det godt, og bruger du lidt tid på at vælge de forskellige billedindstillinger – især THX og True Cinema – bliver du beriget med et flot billede selv uden adgang til ægte UHD-optagelser.

At du dertil også får Wi-Fi, smart-tv med egen startskærm og så videre, det glemmer du næsten i begejstring over billedet på skærmen.

Prisen for Viera TX-65AX800E er små 40.000 kroner og altså noget over det beløb, de fleste af os kunne finde på at ofre. Men samme tv fås i både 58 og 50 tommer til henholdsvis 30.000 kroner og 19.000 kroner.