Home » Bundkort » AMD Socket AM3
AMD Socket AM3

AMD Socket AM3

Share

Kan AMD’s bud på DDR3 slå Intel? Ikke helt…

I 2003 slog AMD Intel i kapløbet om en vigtig milepæl: den første 64bit x86-processor. Som om det ikke var nok, var Athlon 64 ikke blot en mere elegant cpu takket være dens meget integrerede arkitektur, den var simpelthen hurtigere end Intels Pentium 4. AMD havde knockoutet Intel, og der blev skabt nogle forventninger til verdens næststørste cpu-producent, som AMD siden har haft svært ved at leve op til.

Med andre ord er AMD i topform den mus, der af og til kan give elefanten Intel en forskrækkelse. Nok så vigtigt er det, at AMD’s ressourcer til forskning og udvikling knap nok ville kunne holde Intel kørende en halv dag. Det er ren ønsketænkning at forestille sig, at AMD med regelmæssige mellemrum kan tage kampen op med Intel.

Det er med denne baggrund in mente, at man bør iagttage AMD’s nylige tilbagevenden til topform med firmaets 45 nm-Phenom II og den nye AM3-sokkel. Det er opsigtsvækkende, at Phenom II opnår så gode testresultater verden over, når man tænker på, hvor rædsom den oprindelige Phenom-chip var.

Den afgørende nye funktion ved AM3, nemlig understøttelse af DDR3-hukommelse, har Intel kunnet tilbyde i to år. Men det betyder ikke, at AMD er blevet sejlet agterud. Tværtimod: Det var klogt at lade Intel gøre det slidsomme udviklingsarbejde. Hvorfor ikke lade Intel bruge talløse millioner af dollar på den infrastruktur, der kræves til understøttelse af DDR3, og så slå til og høste frugterne uden selv at skulle punge ud?

Hertil kommer, at det var Intels vakkelvorne gamle processorbus, der havde brug for den ekstra båndbredde, som DDR3 giver. AMD har i adskillige år haft en integreret hukommelsescontroller med høj båndbredde og har derfor mindre behov for opgradering af båndbredden.

Elegant opgradering

Det er baggrunden for AM3-soklen, men hvad kan den egentlig? For det første skal man altid huske, at når det gælder en AMD-platform, fremviser soklen ofte kun funktioner, der ligger i dens cpu. Mens soklen understøtter DDR3-hukommelse, er frekvensgrænsen på 1333MHz et vidnesbyrd om understøttelse af AM3-cpu’ernes integrerede hukommelsescontrollere, snarere end af selv soklen eller bundkortet. Kommende hukommelsescontrollere muliggør sandsynligvis hurtigere hukommelse på de eksisterende AM3-bundkort.

AM3 præsenterer også AMD’s grænseflader Thermal Sense og Serial VID. Den første går ud på at gøre det muligt at måle temperaturerne i de individuelle kerner mere nøjagtigt. Den anden muliggør en nøjagtigere spændingskontrol, også her for de individuelle kerner. Slå dem sammen, og resultatet bliver bedre samlet kraft og styring af ydelsen. Det fører til en lidt mere miljøvenlig pc.

[pt id=’2004385′ size=’large’ link=’file’]

 

Den sidste større ændring drejer sig om AM3’s pin-arrangement. Det samlede antal pins falder fra 940 for AM2 og AM2+ til 938. Denne reduktion af pins har til hensigt at sikre, at AM3 kan sættes i AM2-kort, men det omvendte kan ikke lade sig gøre. Man kan således købe en AM3-processor i dag og bruge den i sit eksisterende AM2-bundkort. Senere kan man så opgradere til den fulde AM3-pakke.

Se også:  Gaming-processorer [STORTEST]: Her er den bedste processor til din gaming-pc

Hvad ydelsen angår, er fordelene ved AM3 stort set ikke-eksisterende. I vores test af HD-videokodning og professionel 3D-rendering er den ikke så meget som en brøkdel af et sekund hurtigere. Når det er sagt, skal det nævnes, at AM3 giver et par ekstra fps i strategispillene.

Vent lige et øjeblik

Hvis det lyder som en beskeden gevinst i investering af en helt ny platform, skal man huske, at det afspejler den omstændighed, at AMD’s nyeste cpu ikke mangler båndbredde. Selv i quadcore-omgivelser har DDR2-hukommelsesteknologien været fin til at fodre Phenomprocessoren med data. Men efterhånden som antallet af kommende AMD-processorkerner stiger til otte eller mere, kommer der et tidspunkt, hvor båndbredden bliver et problem. Med AM3 er AMD nu godt rustet og forberedt på den situation.

AM3 er således ikke nogen radikal nyskabelse fra AMD. Det eneste overraskende aspekt ligger faktisk i de cpu’er, som AMD har valgt at tilbyde ved lanceringen. Man kan få fem AM3-modeller: tre quadcore-processorer og et par triplecore. De to sidstnævnte, der hedder Phenom II X3 710 og 720 Black Edition, er de første triplecore-cpu’er, der bygger på AMD’s nyeste 45nm-silicium, og de har ikke blot arbejdsfrekvenser på hele 2,6GHz og 2,8GHz, men også 6MB L3-cachehukommelse.

Hvad angår AM3-quad’erne, er Phenom II X4 805 og 810 reducerede chips med blot 4MB L3-cache, skåret ned med 2MB i forhold til de første Phenom II’er og med henholdsvis 2,5GHz og 2,6GHz. Det kan lyde rimeligt nok. Men det er topmodellen, der forvirrer. Phenom II X4 910 har fulde 6MB L3-cache. Men med en frekvens på 2,6GHz er den markant langsommere end den eksisterende 940 Black Edition, der som bekendt er en AM2-chip.

Se også:  Grafikteknologier [TEST]: AMD FreeSync 2 vs. Nvidia G-Sync

Det er et problem, fordi det bliver dyrt at anskaffe den komplette AM3-konfiguration. Foruden ny cpu og nyt bundkort kræves der et par kostbare DDR3-dimm’er. Ejere af pc’er med AMD’s eksisterende AM2- og AM2+-sokler behøver blot snuppe en Phenom II-processor og nyde den suveræne ydelse takket være de højere clock-frekvenser hos Phenom II.

Vi ville gerne anbefale, at alle, der køber en AMD-drevet pc, investerer i en AM3-chip af hensyn til fremtidssikringen. Men vi kan ikke bebrejde dem, der hellere vil vente på, at der kommer en stærkere cpu først.

Alt om DATAs dom

De gode ting ved AM3 er, at der er plads til båndbredde til kommende multikerne-maskiner, og at den er delvis bagudkompatibel.

De dårlige ting er, at der er en ringe umiddelbar forbedring af ydelsen, og at der er mangel på højtydende AM3-cpu’er

1 Forskellen i pins
AM3-soklen har to pins færre (938) end de eksisterende AM2-sokler (940). Det betyder, at AM3-cpu’er kan køre på AM2-kort, men forhindrer, at chips, der ikke er DDR3-kompatible, kan sættes i AM3-kort.

2 Behold hukommelsen
Eftersom AM3-chips passer i både AM2- og AM3-bundkort, understøtter de begge DDR2- og DDR3-hukommelse. Derfor kan man anskaffe en AM3-cpu i dag uden også at skulle købe nyt bundkort og ny hukommelse.

[pt id=’2004386′ size=’large’ link=’file’]

 

3 Vælg selv chipsæt
Takket være AMD-cpu’ernes udtalte funktionsintegration er soklen stort set uafhængig af chipsættet. Derfor vil man se eksisterende chipsæt, der bliver parret med både den gamle AM2-sokkel og den nye AM3.

4 Større båndbredde
Ved lanceringen understøttede de første AM3-cpu’er DDR3-hukommelseshastigheder på op til 1.333MHz. I kommende udgaver af AMD’s integrerede hukommelsescontroller vil både frekvenser og båndbredde stige.

Vi testede Phenom II X4 810 på Asus-bundkort, der bygger på AMD’s 790FX-chipsæt. Som det fremgår af resultaterne, er fordelen ved AM3 lille. Men den nye sokkel rydder vejen for kommende cpu’er og bedre opgradering.

Multikerneydelse
Cinebench R10 Rendering: Lavest er bedst
AMD AM2+ DDR2: 1m 20s
AMD AM3 DDR3: 1m 20s

Spilydelse (mellemstor detaljeringsgrad)
Crysis (WH) Fps: Højest er bedst
AMD AM2+ DDR2: 49
AMD AM3 DDR3: 52

Ægte spilydelse
CoD4 Fps: Højest er bedst
AMD AM2+ DDR2: 107
AMD AM3 DDR3: 109

Hukommelsesflow
Sisoft Sandra GB/s: Højest er bedst
AMD AM2+ DDR2: 10,4
AMD AM3 DDR3: 12,5


TAGS
AM3
AMD

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S