Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

AMD vs Intel: Byg en pc med integreret grafik – men hvilken motor er bedst?

Her bygger vi to pc’er. For begge gælder, at vi vil opnå det bedst mulige med skelen til prisen. I en tid med komponentmangel kræver det integrerede løsninger. Den ene desktop er med AMD-processor, den anden har Intel i motoren. Døm selv, hvilken du helst vil bygge. De første 6 sider introducerer projektet – de næste 6 sider viser byggeprocessen.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Pc-gaming er i øjeblikket i stilstand. Computerverdenen er blevet rystet to gange – først af pandemien, derefter af kryptovaluta.
Vores ydmyge gpu’er er blevet snuppet og kastet i den dybe, mørke afgrund af kryptominedrift.

Her slider de med tåbelige beregninger, der genererer værdi ud af ingenting. Uanset hvad man mener om kryptovaluta – om man synes, at den er fremtiden for decentraliseret bankvæsen, eller man betragter den som en foragtelig klimakatastrofe – kan man ikke benægte den indflydelse, den har haft på branchen.

I takt med at udbuddet af nye cpu’er er svundet ind, er det blevet noget nær umuligt at nyde vores foretrukne tidsfordriv. Denne generations mellemklasse-grafikkort sælges nu til de samme priser som sidste års flagskibe.

Ydmyge udgaver koster omkring 3000 kroner, og på trods af forsøg på regulering er hele markedet stadig i krise, når det gælder om at skaffe denne afgørende pc-komponent. Hvad skal man gøre, når gpu’ens rolle bliver undermineret? Vælge integreret grafik?

I betragtning af, at processorer er et af de få områder, hvor kryptovaluta ikke kan lave hurtige penge, er det ikke noget dårligt bud. Vi har i årevis kaldt integreret grafik “lige akkurat nok” til uambitiøs 1080p-gaming, men samtidig med at gpu’er er blevet billigere, er udviklingen af integreret grafik (igpu) stagneret – indtil videre.

AMD har lanceret sine Ryzen G series-chips, og Intel annoncerer, at producentens processorer af 11. generation rummer noget af den bedste ydelse, Intel har præsteret. Derfor har vi besluttet, at tiden er inde til at teste de to ved at bygge to maskiner og se, hvem der fører an i denne generations igpu-udvikling.

Dramaer under byggerierne

AMD-pc’en: Det var en svir at samle denne maskine. Færre dele gør ikke nødvendigvis arbejdet nemmere, men vores AMD-hold havde heldet på sin side. Uden traditionel køler fik vi mere plads at arbejde med. I sammenligning med nogle nyere byggeprojekter er det som at gå fra en Mini Cooper til en Dodge Ram.

Kabinettet er ret stort, men vi elsker det. Ja, vi siger, at det ikke er udseendet, der tæller, men hvis vi skulle gentage projektet, ville rgb-udgaven af kabinettet være et bedre valg – der er lidt tomt derinde, og man kunne godt bruge lidt ekstra. Det eneste problem med dette projekt bestod i at montere cpu-køleren på bagpladen, for der var lidt trangt.

Vi måtte lægge pres på bagpladen for at få i hvert fald en skrue på plads, før vi kunne ordne resten langsomt: Gå diagonalt frem, giv dig tid. Vi vil helst ikke lægge pres på bundkortet, men vi ville gerne bruge køleren. Efter længere tankevirksomhed prøvede vi lykken.

Derefter skulle vi have gang i maskinen. Der skete intet på skærmen, og vi vidste, at vi var nødt til at opdatere bundkortets BIOS. Version 2423 blev downloadet på et tomt FAT32 USB-drev, vi kørte omdøbningsprogrammet, slettede de overflødige filer og satte det ind i BIOS FLBK USB-porten på pc-ens bagside.

Så holdt vi knappen nede i nogle sekunder, indtil den begyndte at blinke, og lod maskinen gå i gang. Da den havde bootet, indlæste vi vores Windows Media Creation Tool på et andet USB-drev på sædvanlig vis og fik også styresystemet installeret.

I det hele taget var det en vellykket procedure med blot en enkelt svipser med nogle korte skruer. Ikke dårligt, vel?

Intel-pc’en: Vi elsker lugten af chips om morgenen. Især når de knækker. Nej, det er faktisk det værst tænkelige. Når det lugter brændt, råber vi “død hardware”, og det var desværre, hvad der skete, da vi tændte for maskinen. Vi satte strøm til for at se, hvordan det så ud med de tre ventilatorer forrest i kabinettet, og til vores forbløffelse var der intet, der lyste op. Strømmen var tændt, pc’en kørte, men der var ingen lys.

Efter fem minutters pause plus nogle fiksfakserier skete der stadig ingenting. Så blev der stille. Pc’en gik i stå, ventilatorerne holdt op med at snurre, bundkortet nægtede at lyse op. Det hjalp ikke at pirke til strømknappen, at skifte strømkabel eller at prøve nogen af vores sædvanlige justeringer. Så kom lugten, den rædsomme lugt af brændte chips, elektricitet og vand.

Synderen blev afsløret – en kortslutning på rgb-controlleren havde brændt sig selv op og havde undervejs dræbt strømforsyningen. Heldigvis var alt andet uskadt, men det viser blot, at når man efterlader et kabinet, der er afprøvet før, i en uisoleret, kold lagerbygning med kassen åben i et år, kan det sommetider føre til fugtskader, der ender galt.

Med en ny strømforsyning på 500 W og med rgb droppet var sagen i orden. Man kan have alverdens byggeerfaring, men der vil altid være et eller andet, som kan trække tæppet væk under en.

AMD

1 Uden gpu eller AIO-køler ser maskinen pæn ud, men vi må indrømme, at den godt kan virke lidt tom.

2 Hvis vi skulle gentage dette byggeprojekt, ville vi nok få mest muligt ud af vores dimm-slots og tilføje endnu to blokke af 8 GB ram.

3 Takket være Phanteks’ design er kabelhullerne af gummi i perfekt position til at føre vores 24-pin-kabler og USB-kabler direkte til bundkortet.

4 Det ville også være godt at føje noget lys til kabinettet. Vi er fornøjede med maskinen, men den virker lidt anonym.

Intel

1 Be quiet!’s Dark Rock TF 2 er et monster. Vi brugte kun én ventilator, men man kunne installere en ekstra og få mere luftstrøm.

2 MSI B550M er et strålende bundkort med én ulempe: Det har for få ventilatorstik. Man kunne købe et spitter-kabel til at give strøm til to ventilatorer fra ét stik.

3 Med en 500 W-psu under gulvbrædderne er der rigelig plads til at installere en gpu inden for de næste to år, når de kommer på markedet igen.

4 I denne maskine er lufttrykket navnlig positivt, men med en ekstra udgangs-ventilator kunne man få lavere interne temperaturer.

Så bygger vi AMD-pc’en

Selvom Phanteks P400A er et ret fikst kabinet, ligger dette projekts fokus ikke primært på maskinens udseende. Vi beklager, venner, her er der ikke noget labert rgb-lys.

Dystens hovedfokus er et helt andet: Hvad er den bedste chip, man kan satse på til en maskine med integreret grafik – vinder AMD eller Intel? Det er en gammel rivalisering mellem AMD og Intel, og den minder om fortidens krige mellem PlayStation og Xbox.

Vi ved godt, at der ikke altid kan fældes en endelig dom. Der kan være for og imod på begge sider, og det er det, vi agter at afdække med dette projekt. Vi håber at kunne vise, at man kan få en ordentlig gamingoplevelse uden at have gpu’er eller store AIO-kølere.

Samtidig vil vi demonstrere forskellene mellem en AMD- og en Intel-maskine, når det drejer sig om dette format. Vi forventer naturligvis ikke 4K med alle skyderne helt i top, men vi burde opnå fuldt HD-gameplay med gode, stabile framerates.

Den AMD Ryzen 7 5700G-chip, vi har, bør stå sig godt i denne dyst, og den er formentlig et af de bedste valg af en AMD-chip uden brug af diskret grafik. Der er tale om en chip med otte kerner og 16 tråde, og den er AMD’s første 7 nm “Cezanne” Zen 3-APU (accelerated processing unit).

Den har en basefrekvens på 3,8 GHz med 4,6 GHz boost. Som hos alle Zen3-chips er interfacet gået op fra DDR4-2933 til DDR4-3200. Med den integrerede gpu hjælper det med at booste gaming-ydelsen. Ram-hastighed betyder noget for AMD-processorer.

Det bedste, man kan få, er faktisk 3733 MHz-blokke, idet chippens hukommelsescontroller står af ved den hastighed, men de er ikke ret nemme at finde i øjeblikket. Vi har i stedet valgt to Crucial Ballistix ram-blokke på 8 GB og 3600 MHz, og de er mere end gode nok, når det gælder om at få høje hukommelseshastigheder i maskinen.

Til trods for at en specifik pris ikke var et krav, har vi forsøgt at holde udgifterne på et niveau fra lav til mellem. Manglen på gpu bør afgjort hjælpe med det, selvom priserne er lidt bedre end for få måneder siden.

Det burde være en interessant udfordring, og vi er spændte på udfaldet og det, vi kan opnå ved hjælp af processorer med integreret grafik.

1 Det basale

Der er ingen forskel på det første skridt for begge maskiner. Det er af med panelerne for dette Phanteks P400 til AMD-maskinen. Det er dejligt at se det, man arbejder med, og give sig selv så megen plads som muligt.

Det farvede glaspanel er nemt at tage af, når de fire hjørneskruer er fjernet. På dette kabinet er de heldigvis ikke så akavede, som de ofte er på pc-kabinetter. Til gengæld finder man to af de mere akavede fingerskruer bagtil.

Vores råd er at bruge en skruetrækker til dem. Hvad angår frontpanelet, skal man trække hårdt i det nedefra for at få det af. Det er altid skræmmende de første par gange, men tag det roligt – det skal nok gå (håber vi).

2 Chippen skal på plads

Nu vender vi opmærksomheden fra kabinettet og til bundkortet, til selve AMD-chippen. Ligesom en Intel-processor har AMD-chippen en lilebitte pil i det ene hjørne, og den svarer til en pil på bundkortet. Først skal vi dog løfte sikkerhedsbøjlen op ved at skubbe den ned og føre den lidt udad, før vi sætter chippen på.

Når bøjlen er oppe, kan vi sætte processoren på plads. Her skal man altid være forsigtig: Hold den på siderne, og undgå at røre kortets bund-pins. Sæt den så på plads ved at føre sikkerhedsbøjlen tilbage igen. Så er det gjort.

3 Temperaturen falder

Da integreret grafik er et af hovedemnerne i dette projekt, er begge cpu’er forsynet med tilhørende kølere. Det er ikke stort anderledes end at montere en AIO-køler, bortset fra at man slipper for at montere kølerdelen og ekstra ventilatorer.

Først skal vi montere bagpladen på bundkortet. Derefter skal vi påføre en ærtestor klat varmeledende pasta på cpu’en og forsigtigt placere køleren ovenpå med et jævnt tryk.

Når skruehullerne er i den rigtige position, strammer man dem fra hjørne til hjørne for at sikre et jævnt tryk. Før vi er færdige med det, slutter vi cpu-kølerens ventilatorkabel til bundkortet. Det var det.

4 Installer hukommmelse og lager

Heldigvis er disse byggeprojekter uden gpu’er og AIO-kølere generelt mindre krævende, og det næste trin er et af de nemmeste. Vi skal nu tilføje hukommelse og lager. Først sætter vi ram-blokkene i ved at løsne et hængsel foroven og skubbe til.

De kan kun gå én vej – sørg for, at den nederste rille passer. Hvis man bruger to blokke, som vi gør, skal man tjekke bundkortets manual for at få dem i de korrekte dimm-slots. Hvad angår ssd’en, skal den føres på stikket i en vinkel på 30 grader.

Med en lillebitte skrue fæstner man den til bundkortet. Vi har nævnt, hvor nemme disse trin er, men netop denne del kan godt være lidt akavet og anstrengende.

5 Kort og godt

Hvad er et pc-kabinet uden et bundkort? Ubrugeligt. Lad os derfor få det installeret. For at gøre livet lidt nemmere forbinder vi først cpu’ens hovedkabel fra psu’en. Det sidder i kortets øverste venstre hjørne, og det er svært at have med at gøre, når bundkortet er installeret.

Vi sætter også I/O-skjoldet ind i kabinettet, før vi vinkler bundkortet, så det er parat til at blive skruet på. Der er otte skruehuller til at montere kortet i kabinettet, men det gør ikke noget, hvis nogle af dem er for svære at nå, blot skruerne er jævnt fordelt, og presset ikke kun er i ét hjørne.

Dernæst forbinder vi bundkortets tænd/sluk-kabel til kortets pins nederst. Også det er ret akavet – sådan er det med pc-byggeri, men sjovt er det. Man skal blot være omhyggelig med ikke at bøje nogen pins, for de er temmelig skrøbelige.

6 Strøm på

Vi afslutter byggeprojektet med at tilføje psu’en. Denne Corsair CV450-enhed har én enkelt udgangsport bagtil, hvor alle kablerne kommer fra, og der er derfor ingen uafhængige kabler. Da dette er en lettere opgave uden gpu og AIO-køler, skal vi kun forbinde 24-pin- og USB-kabel, ligesom vi tidligere har forbundet cpu-kablet.

Hverken SATA eller PCIe her. Kabinettet har udmærket kabelstyring bagtil og plads nok bag psu’en til at føre overskydende kabler. Vi sendte de to kabler, vi skulle bruge, gennem nogle gummihuller og fæstnede dem til kortet.

Ved hjælp af fire skruer fastgjorde vi så psu’en på bunden af kabinettet, og så var pc’en parat – næsten. Vi mangler lidt kabelføring med kabinettets velcrobånd, så skal sidepanelerne sættes på og strammes, og til sidst monterer vi pc’ens front.

AMD-computerens dele

AMD Wraith Stealth Cooler: 0 kr.

Der er ikke noget som et godt tilbud, og en gratis køler er lige sagen til dette byggeprojekt, især når man tager prisen på Ryzen 7 5700G i betragtning.

Som standard bliver den leveret med denne imponerende robuste Wraith Stealth-køler. Den spiller virkelig med musklerne og får Intels gamle og uddaterede indbyggede køler til at ligne en brevpresser i sammenligning.

Man installerer denne lille fyr ved at fjerne bøjlerne fra bundkortet og bruge den medfølgende bundkort-bagplade og skrue køleren på plads. Det er ikke så smart som hos den be quiet!-køler, der følger med Intel-enheden, men den er gratis!

AMD Ryzen 7 5700G: 2800 kr.

Hovedtemaet på dette trin i projektet er den integrerede AMD-grafikchip, nemlig AMD Ryzen 7 5700G CPU. Denne chip markerer introduktionen af Cezanne Zen 3-APU’erne (7 nm).

Denne 65 W-cpu rummer otte kerner og 16 threads, en basis-clockfrekvens på 3,8 GHz og en boostfrekvens på 4,6 GHz, 16 MB L3-cache og otte Radeon RX Vega-cu’er, der fungerer ved 2,0 GHz. Det ser appetitvækkende ud på papiret, og da den er en Zen3-chip, tager den skridtet op til et DDR4-3200-interface fra DDR4-2933.

Det vil forbedre gaming-ydelsen med den integrerede Radeon RX Vega-grafikenhed. Den bør levere solid 1080p-gaming, og det er lige netop det, der er et af vores formål med dette projekt.

450W Corsair CV450 80+ Bronze: 330 kr.

Til dette projekt har vi valgt en lavpris-psu, som er mere end kvalificeret til at levere strøm til vores maskine. Når vi hverken har en traditionel køler eller nogen gpu, har vi ikke nødvendigvis brug for en stor kraftværk-psu.

Det er ikke nogen modulær strømforsyning, og det komplicerer kabelføringen en anelse. Ideelt set vil man helst fjerne kabler, som man ikke bruger (såsom eventuel PCIe-strøm og naturligvis overflødige SATA-kabler, der fylder op i kabinettets nederste halvdel).

En anden ulempe opstår, hvis et kabel bliver beskadiget, fordi det kan være særdeles besværligt at udskifte det. På grund af energieffektiviteten er 80+ bronze ikke den forsyning, vi ville vælge til et mere ambitiøst projekt, men til så lav en pris kan vi ikke klage.

Asus TUF Gaming B550M-Plus (WI-FI): 1250 kr.

Der er naturligvis masser af andre bundkort at vælge imellem, men Asus-kort har tidligere fungeret godt for os, og dette TUF Gaming B550M-PLUS Micro-ATX er et solidt valg.

Det har opgraderet strømleverance og omfattende kølemuligheder for de nyeste AMD Ryzen-cpu’er. Takket være BIOS FLBK-support er bundkortet også nemt at installere og arrangere.

Soklen til dette kort er AMD AM4, hvilket gør, at kortet er forberedt på tredje generations AMD Ryzen-processorer og tredje generations Radeon grafikprocessorer.

Det har også opdaterede forbindelser med support til PCIe 4.0 M.2, USB 3.2 Gen 2 Type-A, Type-C og Wi-Fi 6. Det er et bundkort, som burde arbejde godt sammen med vores AMD Ryzen 7 5700G.

1 TB Western Digital Black SN750 PCIe 3.0 M.2 SSD: 1000 kr.

Denne Western Digital SN750 er en fiks ssd med et design, der passer til de fleste pc-projekter, og køleren sidder fint på vores bundkort. Den bør forkorte indlæsningstider, forbedre den generelle ydelse og bane vejen for en solid 1080p-oplevelse. Den fordobler lagertætheden i forhold til den forrige generation med NAND-teknologi.

Denne ssd er også strålende sammen med WD_BLACK SSD Dashboard, fordi den giver mulighed for at optimere ydelsen med gamingtilstanden. Den frakobler low power-tilstand på ssd’en og sikrer, at den kører på fuld kraft. Med sekventielle læsehastigheder på 3470 MB/sek og skrive-hastigheder på 3000 MB/sek er den kvik.

16 GB (2 x 8 GB) Crucial Ballistix @ 3600 CL16: 650 kr.

Der er altid et væld af ram-blokke at vælge imellem, når man bygger en pc. Ram-hastighed var vores hovedprioritet, for det betyder mere for AMD-cpu’er end for Intel-chips.

AMD-cpu’er har en tophastighed på 3733 MHz, og vi kunne overveje at bruge dem her. Imidlertid kører disse Crucial Ballistix DDR4-blokke med 3600 MHz. 16 GB er en god mængde, men det kan man altid forøge.

Prisen påvirkede os – under 750 kroner er passende for blokke med denne hastighed. Det er ikke det mest spændende valg, men vi satser ikke på det æstetiske. Rgb er altid en mulighed, men hvis man vil nedtone det hele en lille smule, er dette sorte Crucial Ballistix hukommelsessæt et godt valg.

Phanteks Eclipse P400A: 650 kr.

Dette kulsorte ATX mid-tower-kabinet fra Phanteks er et fremragende valg til dette projekt og til mange andre projekter. Med sit vinklede frontpanel ser kabinettet godt ud, og det har adgang til masser af luftgennemstrømning.

Den forreste I/O rummer to USB 3.0-porte, et stik til mikrofon og hovedtelefoner, en resetknap og en ventilatorkontrol med tre hastigheder. Man kan se på dette kabinet, at det er konstrueret med tanke på god luftudskiftning.

Det har to ventilatorer på 120 mm, og der er plads nok til seks 120 mm-ventilatorer, hvis man har lyst til at se pc’en lette. Det understøtter ATX, Micro-ATX, Mini-ITX og E-ATX – der er ikke noget i vejen med kompatibiliteten. Føj hertil fremragende kabelføring. Det er svært at finde noget at gøre vrøvl over med dette kabinet.

Så bygger vi intel-pc’en

Som bekendt har Intel Core i5-11600K figureret i mange byggeprojekter. Det er en af de chips, der er gode at have, og den fører sig frem på stort set alle områder, når det gælder et projekt som dette.

Vi overvejede oprindelig at bruge Core i5-11400 i stedet, men grafikken befinder sig et trin længere nede (HD730 i stedet for HD750).

Hvis vi går højere op med for eksempel Core i7 eller Core i9, vinder vi ikke rigtigt noget set fra et iGPU-perspektiv – bortset fra flere kerner og større udgifter.

Det er interessant – hvis vi går tilbage i tiden fra Sandy Bridge og helt op til den sjette serie af Skylake-enheder, var det nærmest en kliche blandt teknologiskribenter at sige “Medmindre man virkelig har brug for hyperthreading, skal man købe en i5!”.

Så kom AMD og vendte op og ned på markedet med afsindige kerneantal og hyperthreading over det hele, og det ændrede helt valget af chip.

I dag, hvor AMD’s kerneantal topper, og Intel haler ind og matcher funktionssættene (denne sekskernede enhed har hyperthreading til i alt 12 tråde og mængder af IPC-ydelse oveni), er vi omtrent tilbage til det sted, hvor vi var, i hvert fald angående anbefalinger om Intel. Medmindre man virkelig har brug for de ekstra kerner, er i5-11600K en pokkers god chip.

Den eneste ulempe ved Core i5-11600K i sammenligning med tidligere chips er, at den kræver en ordentlig køler. Og det var netop det, der afgjorde den næste investering – en be quiet! Dark Rock TF 2-cpu-køler. Den holder lav profil, men den leverer særdeles seriøs TDP-udjævning og har en forrygende ventilator.

Når vi kombinerer det med et Corsair iCUE 220T RGB-kabinet med tre indgangsventilatorer, et MSI MAG B560M Mortar-bundkort, 16 GB Corsair Vengeance LPX (en gammel ven) og naturligvis 1 TB splinternyt PCIe 4.0 M.2-lager (noget, som vores AMD Ryzen 7 5700G forbløffende nok ikke kan leve op til), får vi en turboladet iGPU-maskine fra Intel, som er ideel til arbejde og lettere gaming, og som koster lige under 7000 kroner.

Er der noget, vi kunne have droppet fra projektet? Naturligvis er der det. Men det vender vi tilbage til senere.

1 Panelet Skal strippes

 

Som sædvanlig begynder vi med at strippe kabinettet og fjerne ethvert element, der kan komme i vejen under byggeriet. Det indebærer fjernelse af det hærdede glasvindue bag panelet, eventuelle ventilatorfiltre og gitre og frontpanelet.

Man kan også benytte lejligheden til at fjerne harddiskbåsen, hvis man ikke ønsker at bruge de gamle 3,5”-standarddrev, fordi det vil give mere plads til at manøvrere nederst i kabinettet, når man installerer strømforsyningen.

Det er ikke første gang, vi har brugt dette kabinet, for vi konstaterer, at to af dets PCIe-slotbeslag er blevet fjernet forud for dette projekt. Er det en ildevarslende metafor for gpu-branchens tilstand i øjeblikket?

2 I med processoren

Vi forbereder det meste af dette projekt uden for kabinettet. Det er ikke ubetinget nødvendigt, men det gør livet lettere, når man installerer kølere, bagplader og M.2-drev, fordi der ikke er noget, der kommer i vejen for en selv og bundkortet.

Vi lægger ud med den mest kritiske del af projektet, nemlig installation af processoren. Vi er lidt misundelige på AMD-proceduren – Intels LGA-processorer har pins anbragt i soklen i stedet for på processoren. Når man installerer, løfter man sikkerhedsbøjlen på højre side, hæver forsigtigt beslaget og sætter processoren på plads.

Når man placerer den, kan man enten gøre det, så man læser processorens tekst fra venstre til højre (som vist nedenfor) eller efter den gyldne trekant ved dens nederste venstre hjørne. Når den er på plads, sænker man beslaget ned og under torx-skruen, før man fører bøjlen i position.Plastiklåget springer af, og så er man færdig.

3 Det er drevets tur

Vi er ikke sikre på, hvad et Lightning Gen4 M.2-slot er, men hvis det minder om et PCIe 4.0 M.2-slot, er denne enhed superhurtig. Den store fordel, vi har i forhold til vores AMD-modstykke, er, at Core i5-11600K understøtter PCIe 4.0 som standard i modsætning til Ryzen-chips G-serien. Det gør den måske dyrere, men den fart, disse drev leverer, er alle pengene værd til produktionsarbejde.

For at installere vores M.2-drev fjerner vi blot de to skruer på hver ende af det øverste M.2-slot, løfter køleren af og indsætter M.2-drevet i dette slot, idet vi liner hakket op med drevet. Når det er gjort, fjerner vi beskyttelsesfilmen fra varmepuden, sætter den tilbage over M.2-drevet og sætter de to skruer på plads igen.

4 Så ti dog stille

Når drevet er på plads, går vi videre til DDR4. Vi løsner clipsene i hver ende af de slots, der skal bruges (modstående slots), og sætter så forsigtigt dimm’erne på plads, idet vi husker at line hakket på bunden af dimm’en op med hakket i vores slot. Og så skal vi videre til køleren.

Be quiet!’s formgivning er altid upåklagelig, når det gælder om at levere rigelig køling iklædt masser af stil, og TF 2 er ingen undtagelse. Med denne køler følger to ventilatorer (selvom vi kun installerer den ene), og den er relativt nem at montere.

Vi tager Intel-bagpladen og beslagene, indsætter afstandsskruerne, skyder pladen gennem bundkortet, anbringer de to små bøjler på den anden side (og husker plastik-afstandsstykkerne).

Vi kommer en klat varmepasta på processoren, sætter køleren ovenpå, liner den op med skruehullerne i bøjlerne og skruer den fast med en skruetrækker.

5 ren installation

Den næste opgave var at installere bundkortet inden i kabinettet. Vi skal indrømme, at vi fik et problem her. Kabinettet er blevet brugt for et års tid siden.

Det betød desværre, at tilbehørsæsken var væk, da vi skulle i gang med at bygge. Efter en hurtig jagt gennem AODs hardwarelager fandt vi en Phanteks-sortimentsæske med netop de skruer, vi skulle bruge til at skrue bundkortet på plads.

Vi lægger kabinettet på siden, liner bundkortet op med afstandsstykkerne og skruer det på plads med de korrekte skruer. Hvis man har tænkt sig at flytte meget rundt på maskinen, skal man huske at installere alle skruerne. Men hvis man blot skal blive hjemme, kan man nøjes med fire-fem skruer – det burde ikke være noget problem.

6 Vigtig ventilation

Vi har sprunget et skridt over rent visuelt, nemlig installation af strømforsyningen. Kort sagt skruer vi psu’en fast bagest i kabinettet, fører kablerne gennem det og slutter dem til. I dette tilfælde skal vi have 24-pin-mobostrømmen til højre, 8-pin-EPS-strøm (eller cpu-strøm) øverst til venstre og SATA-strøm bagtil til rgb-ventilatorerne.

Så installerer vi vores forreste I/O-stik, idet vi i bundkortets manual finder den korrekte position for vores pins. Nu videre til ventilatoren, og det kan være tricky. Vi sætter to metalclips på ventilatorens sider, anbringer den over køleren og spænder forsigtigt clipsene omkring køleren.

Det holder ventilatoren på plads, og selvom det ikke er den mest elegante løsning, hæmmer den ikke luftstrømmen. Når det er gjort, slutter man ventilatorkablet til cpu-ventilatorkablets stik på kortet, og så er vi færdige.

Intel-computerens dele

Intel Core i5-11600K 2000 kr.

 

Core i5-11600K er måske den bedste af Intels seneste generation af processorer. Med sine seks kerner, 12 tråde, 12 MB cache og en turbo-clockhastighed på op til 4,9 GHz er den et 14 nm-monster på 95 W, der bygger på Rocket Lake-arkitekturen.

Blandt funktionerne finder man PCIe 4.0, men vi er mest interesserede i den integrerede grafik. 11600K rummer Intels nyeste UHD Graphics 750-konfiguration med en maksimal dynamisk frekvens på 1,3 GHz, 32 eksekveringsenheder og mulighed for at trække skærme på op til 5120 x 3200 ved 60 Hz.

Den understøtter også DirectX 12, OpenGL 4.5 og en række Intel-gpu-funktioner. Men er det nok til at slå konkurrenten?

Be quiet! Dark Rock TF 2: 650 kr.

 

I modsætning til konkurrenten ovre hos AMD har Core i5-11600K ikke sin egen køler. Derfor har vi allieret os med Be quiet! om at knytte firmaets nyeste Dark Rock TF 2 til denne stålsatte chip.

Med et supersmart design, to ventilatorer og hele seks varmerør kan denne cpu-køler afsvale enhver chip med en TDP på 230 W og gøre det imponerende tyst: 27,1 dB(A).

Forskellige producenter måler TDP på deres egen måde, men denne enhed er mere end tilstrækkelig til at afkøle selv en Core i9-11900K. Køleren er omfattet af en garanti på tre år, og ventilatorerne har en specificeret levetid på 300.000 timer ved 25 grader.

MSI MAG B560M Mortar WiFi: 1200 kr.

 

Magnifik? Magnum? Magnetisk? MSI har ikke fortalt os, hvad “MAG” står for i den seneste serie af bundkort, men det er dette kort, vi har valgt som hjem for vores fikse lille chip.

B560M Mortar Complete ser elegant ud og har masser af forbindelser. Dette bundkort har lige nøjagtig det, vi har brug for, herunder et PCIe 4.0-slot til vores foretrukne M.2, et væld af forbindelsesmuligheder inklusive Wi-Fi 6E og en 2,5 Gb LAN-port.

Her finder vi også en HDMI-port og DisplayPort til brug for den integrerede gpu. Oven i det kan vi sætte en gpu (når de kommer på markedet) i det øverste PCIe-slot og få glæde af kortets PCIe 4.0-frobindelser. Af et kort til godt 1000 kroner at være er denne enhed stuvet fuld af fremtidssikrede herligheder.

500 W be quiet! System Power 9 CM 80+: 650 kr.

 

Vi bliver ved at sige det: Anskaf nu en ordentlig strømforsyning. Den behøver ikke at koste en herregård; køb blot en fra et velrenommeret mærke, også selvom den har en rating over 80 og ikke er modulær. Der er så mange svage psu’er med ringe komponenter på markedet. Lad være med at løbe nogen risiko.

Se nu vores vaklende rgb-controller, der rystede hele projektet. Den ramte hurtigt strømforsyningen, men resten af maskinen, bundkortet og cpu’en, havde det fint – takket være raffineret ingeniørarbejde fra denne tyske producent.

System Power 9 CM er en fin lille enhed med masser af kabler, og så er den modulær. Ved 500 W har den godt overskud til vores system, og den kan endda understøtte et RTX 3080 (hvis de nogensinde dukker op igen). Og en ting til: Den er stille!

1 TB Western Digital Black SN850 PCIe 4.0 M.2-SSD: 1325 kr.

 

Som tidligere nævnt understøtter vores tapre lille Core i5 PCIe 4.0. Det gør Ryzen 7 5700G ikke. Fordel til Intel. Og den fordel agter vi at udnytte med denne lille hurtigløber fra Western Digital. SN850 er et modstykke til den SN750, som indgår i vores AMD-projekt, og den leverer 1 TB PCIe 4.0 NAND-flash med høj hastighed til under 1500 kroner.

Ydelsen er bedre, end man kan opnå med dens PCIe 3.0-forgænger. Vi taler om sekventiellle læsehastigheder på 7000 MB/sek og skrivninger på 5300 MB/sek. Og hvad med IOPS? 1 million 4 KB vilkårlig læsning og 720.000 skrivning. Selv fejlraten er imponerende med 1,75 millioner timers brug. Det er herligt.

16 GB (2 x 8 GB) Corsair Vengeance LPX ved 3200 CL16: 550 kr.

 

Bundkortet understøtter op til 5066 MT/sek-hukommelse, men realistisk set er den slags afsindig dyrt, og medmindre man redigerer 8K-video med en Core i9 (og det vil man alligevel ikke gøre på et B550-kort), har man ikke brug for det.

Faktisk får blot synet af et 5000 MHz-sæt Corsair Vengeance LPX tårerne frem i vores øjne. 550 kroner til Corsair for 16 GB 5000-hukommelse med en CAS-latens på 18.

Bevares, hastigheden er imponerende, og latensen er utrolig, men ikke til den pris. 16 GB ved 3200 vil være mere end nok til det, vi har brug for her. Og takket være disse enheders lavprofilerede natur har vi masser af penge tilovers til at købe køler for.

Corsair iCUE 220T RGB Airflow: 775 kr.

 

Sidst, men ikke mindst har vi vores kabinet til dette projekt, og det er det velkendte Corsair iCUE 220T RGB Airflow. Det er godt nok ved at være lidt bedaget, men da Corsair ikke har en billig efterfølger til det i øjeblikket, er det stadig nok et af de bedste nogenlunde billige kabinetter, man kan få.

Det kan ikke overraske, at luftstrømmen i denne enhed er upåklagelig. Faktisk endnu bedre end hos Phanteks Eclipse P400A. Årsagen til det (bortset fra de tre ventilatorer) er, at Corsair har designet kabinettets forside med trekantede boomerang-udskæringer i stedet for at bruge et gitterfilter foroven.

Paradoksalt nok hæmmer gitterfiltre faktisk lufstrømmen i sammenligning med udskæringer. De danner turbulens og gør det svært for en ventilator at trække luft igennem. Udskårne paneler som dette giver langt større åbninger, som luften kan blive trukket igennem, og det betyder lavere temperaturer inden i maskinen.

Bortset fra det har kabinettet som standard tre rgb-ventilatorer på 120 mm, og der er masser af muligheder for tilpasning, som kan gøre ens byggeprojekt vellykket. Man kan endda få kabinettet i sort eller hvid finish. Den eneste ulempe? Vi ville ønske, at det havde en ventilatorcontroller foruden en rgb-controller.