Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

AMD R9 290

Hvis du kan finde et R9 290 med en tredjepartskøler til denne pris, er det værd at overveje. Ellers findes der bedre alternativer.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Historien om AMD’s R9 290 og 290X sent sidste år var næsten analog med den GTX 970/GTX 980-situation, vi befinder os i i dag.

Tilbage i foråret 2013 lancerede AMD sit Hawaii-baserede gpu-kort, 290X, udstyret med den største, mest komplekse gpu, AMD nogensinde havde udviklet.

Det blev efterfulgt af det suffiksløse 290, som tilbød næsten samme ydelse, men for færre penge.

Begge kortene skal bruge seriøs køling for at yde optimalt. Standardkølingen på R9 290 vil sende gpu’en op på smertefulde 93 grader ved 100 procent ydelse.

AMD mener ikke, det giver noget problem med hensyn til grafikprocessorens levetid.

Vi har bestemt ingen håndfaste beviser for det modsatte, men ventilatorerne kører altså ret voldsomt og højt-lydende, og der bliver meget varmt inde i computerkabinettet – ikke positivt for brugsoplevelsen.

Ydelsesmæssigt er R9 290 dog stadig et ret vellykket high end-kort – med et prisskilt, der nu falder til mellemniveauet.

Som sagt er det ikke langt fra ydelsen i R9 290X, og det leverer rimelige high-res frame rates for pengene.

Det halter lidt efter et overclocket GTX 970 og har det svært med en reference-clocket version.

GTX 970 vil i enhver forklædning få problemer med det berusende blanding af ydelse, strømforbrug og temperaturer.

Hvis du kan finde et R9 290 med en tredjepartskøler til denne pris, kan det overvejes, hvis du hører til de AMD-loyale, men vi kan ikke anbefale nogen at købe hverken 290 eller 290X med den problemfyldte standard-køler.