Home » Processor » Intels nye processor: AMD inside
Intels nye processor: AMD inside

Intels nye processor: AMD inside

Share

En uhellig alliance eller det uundgåelige næste skridt? Alt om DATA undersøger Intels nye processor, der inddrager en højtydende AMD-gpu

En AMD-grafikchip i en Intel-processor? Aldrig i livet. Men det er ikke desto mindre, hvad Intel har bekendtgjort: En helt ny produktserie, der kombinerer en Intel-cpu med en AMD-gpu i én enkelt processorpakke.

Mere specifikt indeholder den en quad core-cpu og en højtydende AMD-gpu. Den nye chip skal bane vejen for en ny generation af tynde og lette laptops med seriøs ydelse. Tilstrækkelig ydelse til at spille AAA-spil, levere en god VR-oplevelse og understøtte fremstilling af materiale på professionelt niveau.

Det kan lyde som en uhellig alliance mellem erklærede fjender, men der er store fordele for både Intel og AMD. Desuden udgør den nye chip det logiske næste skridt for pc’en som platform i både mobil og stationær iklædning. Imidlertid betyder et logisk skridt ikke nødvendigvis, at det endelige resultat bliver forudsigeligt.

Intel og AMD’s alliance vil uvægerlig revolutionere både pc’ens fysiske arkitektur og de centrale relationer, der har defineret branchen i en menneskealder. Det er ikke svært at forestille sig den indflydelse, som den nye teknologi kan få på pc’en som apparat, men det er langtfra så enkelt at begribe, hvordan balancen mellem de største spillere vil falde ud.

Lad os begynde med det første spørgsmål: Hvis sammensmeltningen af cpu-funktioner og gpu-funktioner i en enkelt pakke er fremtiden for ikke blot billige systemer, men også for højtydende maskiner og gaming-pc’er, betyder det så, at Intel fremover vil være afhængig af AMD’s hjælp? Og så har vi endnu ikke engang nævnt det tredje medlem af det vaklende triumvirat, der behersker pc’en: Nvidia.

Ved første øjekast tegner denne udvikling ikke godt for Nvidia. Firmaet mangler i øjeblikket en klar rute i retning af at opnå noget lignende: at inddrage sin grafikteknologi i en grafikpakke. Hvis denne nye cpu/gpu-udvikling ender med at blive standardkonfigurationen for hurtige pc’er, ser det unægtelig ud, som om Nvidia ikke får plads ved bordet. Men som vi snart skal se, er der langt mere på spil. Dette er kun det første skridt.

Er de politiske manøvrer, der baner vejen for denne nye Intel/AMD-megachip mere interessante end de tekniske detaljer? Det er meget muligt, men lad os lige få styr på detaljerne i det, Intel har meddelt, og overveje nogle af hemmelighederne bag de specifikationer, der siden hen er kommet frem.

Kraften indefra

Fundamentet omfatter en enkelt processorpakke, der kombinerer fire hovedelementer. De to første er de nævnte Intel-cpu og AMD-gpu. Intel siger, at cpu’en tilhører Kaby Lake-generationen af Core H-mobilchips. Det vil sige en quad core-processor, der forunderligt nok er udstyret med sin egen integrerede grafikfunktionalitet.

Det er muligt, at Intel har lavet en ny udgave af Kaby Lake Core H, hvor den integrerede grafik er fjernet. Men i betragtning af, at den oprindelig er beregnet til fremstilling af lette og tynde laptops, er der indlysende fordele ved at beholde Intels integrerede grafik.

Se også:  Processor-duel: Intel Core i9-10980XE vs. AMD Threadripper 3970X

Den giver mulighed for kørsel ved lavt strømforbrug og forlænget batterilevetid, når der ikke er behov for den fulde grafikydelse fra AMD-gpu’en. Efter al sandsynlighed kommer den cpu, der er del af pakken, derfor direkte fra Intels hylder. Tænk over det.

amd

Intel har snuppet AMD’s grafikguru, Raja Koduri.

Den næste del er et AMD Radeon-grafikkort. Det er her, den skræddersyede formgivning begynder. Det synes at fremgå, at AMD-gpu’en er en speciel chip, der er lavet udelukkende til Intel. Det er faktisk også en nødvendighed, og det vender vi tilbage til lidt senere.

Til gengæld er der ikke tale om en radikalt avanceret chip, når man ser den fra et 3D-renderingsperspektiv. Af lækkede specifikationer fremgår det, at den er en AMD Vega M GH Graphics-gpu, men hvad det dækker over, står ikke helt klart i øjeblikket.

Lækkede specifikationer og benchmarks om nogle tidlige udviklingssystemer, der bygger på den nye cpu/gpu-pakke, antyder nogle flere detaljer om pakkens grafikdel. Vi har set to udgaver af produktet: Core i7-8705G og den mere højtydende Core i7-8809G. I toppen af skalaen ser AMD-gpu’en ud til at have 24 beregningsenheder. To versioner er blevet set: en med en gpu-clockfrekvens på 1 GHZ og en på 1,2 GHz. På baggrund af eksisterende AMD-gpu’er ender vi på 1.536 unified shaders.

Er spillet slut for nvidia?

Er denne uhellige alliance mellem Intel og AMD begyndelsen på enden for Nvidia? Ved første øjekast ser det ud, som om Nvidia simpelthen ikke kan slå igen. Firmaet laver ikke x86-kompatible pc-processorer, og man mangler de nødvendige rettigheder til at gøre det. Det virker meget usandsynligt, at Intel vil danne par med Nvidia om et cpu/gpu-produkt. Og tilsvarende: Hvorfor skulle AMD lægge Nvidia-grafik i en pakke, når AMD har sine egne højtydende gpu-arkitekturer?

Når man tænker over sagerne, kan Nvidia kun sælge grafik til forbrugerne, fordi Intel og AMD tillader det. Det er Intel og AMD, der kontrollerer platformene og de interfaces, der gør det muligt for gpu’er at kommunikere med cpu’er. På et tidspunkt kommer disse nye cpu/gpu-pakker måske til at dominere markedet, mens både Intel og AMD laver deres egne versioner ud fra en 100 procent hjemmegjort processor- og grafikteknologi. I dette scenario er Nvidia dødsens.

Firmaet har ingen relevant x86-kompatibel pc-processorteknologi at trække på. Men tøv en kende: Nvidia er næppe blind for denne mulige udvikling. Det er uden tvivl grunden til, at man i de seneste år har presset hårdt på for at udvide sine horisonter. ARM-chips, chips til konventionelle biler i dag og autonome biler i morgen, industriel parallel computerberegning via almindelige gpu-produkter – Nvidia har arbejdet hårdt på alt dette og mere til.

Se også:  Slut med Intel: Nye MacBooks får vildt ydelsesboost med Apples egen processor

Hele historien kan meget vel koges ned til spørgsmålet om, hvor indædt Intel vil forfølge dette nye cpu/gpu-paradigme, og hvor hurtigt Nvidia kan vokse og erstatte det vigende salg af forbrugergrafik. Det hele har unægtelig et ironisk skær, når man betragter den aktuelle styrke hos Nvidias forbruger-gpu-handel og den rosenrøde fremtid for pc-gaming i almindelighed.

Men der gemmer sig endnu et spørgsmål: Hvis Intel kan gå til AMD efter grafik, kan Nvidia så hyre AMD til at levere cpu’er og lave en cpu/gpu-pakke, der kan tage handsken op mod Intel? På kort til mellemlangt sigt virker en multichip-pakke som det nye Intel-produkt plausibel. Længere ude i tiden vil højtydende cpu- og gpu-teknologi sikkert smelte sammen til en enkelt chip, og det kan udløse licensproblemer. Vil Nvidia få brug for en x86-licens til at sælge sådan en chip til trods for, at cpu-delen af pakken bliver leveret af AMD?

Til sammenligning har AMD’s Radeon RX 480 2.304 shaders, og det stærkeste RX 470-kort har 1.792 shaders. Naturligvis når ingen af dem i nærheden af AMD’s højest ydende gpu’er, der bygger på den nyere Vega-arkitektur. En anden interessant sammenligning har at gøre med spillekonsoller.

Både Sony PlayStation og Microsoft Xbox bruger nu AMD-grafikteknologi, om end fra en lidt tidligere generation af AMD-grafik end Polaris. Den oprindelige Xbox One omfattede 768 unified shaders, mens den stærkt forbedrede Xbox One X rummer 2.560 shaders. Den ny Sony PlayStation 4 Pro har til gengæld 2.304 shaders.

Hvis man imidlertid medregner clockfrekvenserne hos den bedre ydende Core i7-8809G (der måske langtfra er færdig), ender den heraf følgende ydelse hos cpu/cpu-pakken – set fra et gamingperspektiv – sandsynligvis et sted mellem Nvidia GeForce GTX 1050 Ti og 1060-grafikchipsæt til desktopmaskiner.

Afgjort en fornuftig gamingbaggrund, navnlig til en mobil platform. Men den virker en smule marginal, når man tager i betragtning, at Intel specifikt har nævnt VR-gaming som en kernekompetence for det nye produkt. Det er enten at strække de eksisterende mål for det, der konstituerer VR-egnet spil-ydelse (GTX 1060 er mere eller mindre et minimum), eller også kan Intel have stærkere versioner af det nye produkt, som blot ikke har set dagens lys.

Uanset hvordan den nøjagtige ydelse ender, vil den med stor sikkerhed være uhørt for en gpu, der er integreret i en tynd og let laptop-pc. Det burde kun være muligt på grund af de seneste to større elementer i processorpakken, der omfatter dedikeret hukommelse til gpu’en og et eksotisk nyt interface til at forbinde de to.

amd

De hurtigste grafikkort såsom Nvidia GeForce GTX 1080 Ti har formentlig intet at frygte. Lige i øjeblikket.

TAGS
AMD
gpu
processor

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S