Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Amazon Echo: Denne højttaler gør dit hjem stemmestyret

Med Amazon Echo og Google Home har de to amerikanske online-giganter lagt sig i spidsen af denne revolution. For nu kan du styre boligen med din stemme.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi kan næsten ikke vente at ansætte vores første robot-butler. Den kan selvfølgelig i sidste ende føre til, at robotterne overtager verden og fjerner os mennesker fra Jordens overflade, men vi vil gerne betale prisen, hvis vi om få år kan få serveret en dejlig kop kaffe på sengen søndag morgen. Ok, så langt er vi slet ikke kommet endnu, men takket være Amazon og Googles arbejde med kunstig intelligens nærmer vi os med sikre skridt denne skønne og dovne fremtid.

Amazon Echo er det første eksempel

En lille, cylinderformet højttaler med indbygget mikrofon og kunstig intelligens – kaldet Alexa – som reagerer på dine stemme-kommandoer. Du får selvfølgelig den musik, du beder om, men også adgang til din kalender og muligheder for at bestille mad. Du skal bare sige “Alexa” ud i rummet og derefter din kommando.

Echo er ikke kommet til Danmark endnu

Så købe du den i USA eller Storbritannien (cirka 750 kroner), kan du kun tale engelsk til den og kun handle i udenlandske butikker.

Det samme gælder den omtrent ligeså dyre Google Home, som du vækker med et “OK Google”. Det er en lille højttaler med en række integrerede apps og tjenester. Og du kan få adgang til Googles søgeresultater plus styre forskellige boligfunktioner.

Her er altså tale om en spændende forsmag 

Amazon har valgt en meget praktisk opbygning af Echo-højttalerlinjen med en simpel sort eller hvid cylinder. Dens skinnende indpakning med blå LED-lys er nok ret basal, men det støder heller ikke nogen fra sig.

Du kan også få en fjernbetjening til Echo, hvilket måske er lidt besynderligt, når alle grundliggende funktioner kan styres med få, talte ord. Men skulle du være uden for hørevidde, kan det give mening.

Kunne Amazon Echo gå hen og blive hjertet i dit hjem? Måske vil du snart undre dig over, hvordan du kunne undvære sådan en ting, ligesom du ikke kan forestille dig et liv uden en mobiltelefon.

Vi må ikke glemme Echo Dot. Det er en mindre version af Echo uden stor højttaler (men en lille højttaler som i en mobil). Ideen er, at du enten parrer Dot med din Bluetooth-højttaler eller stikker den i en forstærker (Aux-porten). Ved at tilkøbe Dot kan du billigt få Alexa i flere rum.

Modsat Echo-serien er Google Home meget elegant. Den er rund og ser mere ud som en vase end en højttaler. Og du kan vælge mellem syv farver til enhedens bundstykke, så den passer til dit hjem. Echo er som skabt til at stå nær dit stereoanlæg, mens Home har ambitioner om at pynte på en hylde.

Google har en bestemt fordel

Med hensyn til funktioner har Google alle muligheder for at overhale Amazon med adskillige længder takket være Googles enorme udbud af tjenester.

Amazon har selvfølgelig Prime Music, Tunein og Spotify, men Google har ikke blot den konkurrerende tjeneste Google Play Music, men også mulighed for fuld integration med økosystemet Google Cast, hvilket allerede indbefatter Spotify, Pandora, iHeart Radio og tusinder af andre apps.

Desværre er højttalerne i Home ikke særlig gode. Den har lidt bas og mellemtoner, men kan ikke erstatte en ganske almindelig, god trådløs højttaler. På det punkt er Echo langt bedre, ja, ret imponerende til prisen.

Google Home har et es i ærmet

Du kan sende film og tv-underholdning fra YouTube og Netflix til din hovedskærm ved bare at bede højttaleren om det, og uden du først skal finde din mobil. Vil du se den sidste episode af House of Cards eller en hot video fra YouTube på dit tv? Hvis du har Chromecast beder du bare Home om det, og så er der action på skærmen.

Google Home kan også integreres med andre Google-tjenester, for eksempel rutreplanlægning eller Google Oversæt. Og du kan på både Home og Echo stille enkle spørgsmål, for eksempel om vejret lige nu, eller hvor mange gram der går på et kilo. Amazon hænger på og har indgået aftaler med Just Eat og Uber.

LED-lamper oven på Google Home fortæller, hvad enheden foretager sig aktuelt.

Intelligent integration

Men der, hvor Echo bliver interessant, er i den omfattende integration med det intelligente hjem. Alexa kan næsten kontrollere ethvert smart økosystem: Nest, Hive, WeMo, Tado, Hue, SmartThings. Du skal blot aktivere den relevante “Skill” (se til højre), og så kan du tænde og slukke for varme eller lys ved blot at spørge Alexa.

Helt så nemt bliver det måske ikke i Danmark, hvor vi har vandbaserede radiatorer, og hvor det intelligente system typisk er fra Danfoss, men mon ikke en af verdens førende termostatproducenter kommer med ind i de nye intelligente universer?

Vælg hvad Echo skal

For at få det fulde udbytte af Amazon Echo skal du ind i appens menu. Amazon Echo skal indstilles til at bruge sine færdigheder – sine “Skills” – før den kan gøre brug af tredjeparts-kilder. Du får adgang til herlighederne via Amazon-appen Alexa (til iOS og Android).

Når den er aktiveret, vælger du “Skills”. Her får du oversigt over de enheder og systemer, som Echo kan få adgang til, fra nyhedskilder til fakta om hunde. Der er endda en BMW-Skill, så du kan få Alexa til at låse døren op eller starte klimaanlægget i din tyske prestigebil.

Når du klikker på den ønskede Skill og vælger “Enable”, er du i gang. Derefter skal du finde enhederne i “Smart Home”-sektionen og vælge “Discover Devices” eller bede Alexa om at gøre det. Du får så en liste over de fundne enheder, hvorefter du kan styre dem hver for sig ved at give dem et logisk navn: “Alexa, turn on the living room light”.

Du kan også oprette grupper i “Smart Home”-sektionen. For eksempel kan du samle alle lamper i en “Kældergruppe” og fremover bede Alexa slukke eller tænde dem alle på én gang.

Hvis du er ude efter stemmestyret søgning, så kan ingen andre lige nu slå Google Home.

Amazon Echo mangler stadig en del tjenester

Google Home er ikke helt så fleksibel endnu, men kan benyttes sammen med Nest, SmartThings og Hue. Men også her kan man forvente udvidet understøttelse i takt med, at Google Home udbredes internationalt (findes i skrivende stund kun i USA).

Lidt mystisk er det dog, at Home endnu ikke er integreret med de mest almindelige Google-tjenester, for eksempel Gmail. Heller ikke Googles kalender, mobil-opkald eller noter i Google Docs kan styres fra Home. Og der er andre eksempler, men man må forvente, at det kommer på hen ad vejen, hvis produkter bliver taget godt imod, og så er Echo i problemer.

Home har selvfølgelig sin base i søgninger, hvor Echo er endnu mere intelligent og også kan svare på generelle spørgsmål. Men her skal du først aktivere de enkelte funktioner i Alexa-appen, hvor Google straks forbinder til ... Google.

Du kan altså uden videre (på engelsk) stille Home alle de spørgsmål, du vil. Vi testede højttalernes viden og spurgte først Echo, hvor mange kaninracer der findes i verden. Svaret var, at det vidste den ikke, mens Home korrekt og med det samme svarede “60”.

Du kan med andre ord spørge Home om alt, hvilket er en genvej i forhold til at bruge mobil eller pc – ret fedt – men svaret vil generelt altid være det øverste i Googles søgeresultater.

Google Home er nem at bruge 

1 home-appen

Først skal den nye Google Home-app hentes. Så kan du samtidig tilrette Google Assistant-indstillingerne til Google Home. Når du har fået appen op at køre, scanner du efter enheder og følger skærminstrukserne. Undervejs bliver du bedt om at vælge sprog. I skrivende stund er der kun US-engelsk, men funktionen er der jo nok, fordi der kommer nye sprog til.

2 tilknyt musikken

Nu kan du tilknytte din musiktjeneste. Hvis det er Google Play Music er du straks i gang. Men med Spotify må du tilknytte din Premium-konto. I menuen vælger du “Music”, klikker på “Spotify” og på “Link”. Skriv adgangskoden, og du er inde. Sig: “OK Google, play Gangnam Style”.

3 Smart hjem

Google Home kan styre for eksempel en Nest-termostat (og snart forhåbentlig andre termostater). Klik på “Home Control” og derefter “+”. Vælg enheden. Skriv derefter adgangskoden til Nest. Prøv enheden ved at sige: “OK Google, set the heat to 20 degrees”.

Hvilken skal man vælge?

Det vides ikke, hvornår og i hvilken form, vi oplever de to opsigtsvækkende nyheder i Danmark. Når de kommer, skal du tjekke, om de kan bruges sammen med de installationer, vi har herhjemme. Især er termostaterne på vores radiatorer et kritisk punkt.

Hvis ikke Danfoss indgår i systemet, er det ligegyldigt i langt de fleste hjem. Det kan måske blive en udfordring og peger også på, at manglende standarder er det første problem, der skal løses, hvis der virkelig skal komme skub i det intelligente hjem.

Men ser man bort fra denne “detalje”, er der mest sjov i Amazon Echo lige nu, mens Google Home har sin styrke i talestyrede søgninger.
Men alt det kan hurtigt ændre sig, når Goo-gle får kørt alle kanonerne i stilling.

Begge enheder har en yderst spændende og ret velfungerende stemmestyring. Men selvom de er ens på dette punkt, tjener de to konkurrerende enheder efter vores mening to ret forskellige formål.

Så hvilken af dem, du skal købe, når de engang bliver rullet ind på containere i Elgiganten og andre hypermarkeder i Danmark er ikke sådan lige til at svare på. Måske skal du i virkeligheden have dem begge to?