Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Altid opdateret

Vil du have de seneste nyheder præcis som de tikker ind samt et overskueligt overblik over hvad der sker på alle dine favorit-hjemmesider skal du alliere dig med en rss-læser. Feedreader er en glimrende en af slagsen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Dengang man fik avisen ind ad brevsprækken én gang om dagen, og TV-avisen gik på kl. 21 var det nemmere at have sig ajour. Der var ikke så mange medier at holde øje med. I dag er det noget andet. Du har adgang til alle aviser og nyhedssider på nettet, og der findes læssevis af relevante sider, der er værd at holde øje med, lige meget hvad du interesserer dig for.

Med mindre du konstant surfer rundt og holder øje, kan det således være svært at vide, om du altid får de nyeste og mest relevante informationer (er det elektronik, der interesserer dig er det dog let nok – der skal du jo bare klikke ind på altomdata.dk et par gange dagligt).

Med en rss-læser bliver det hele en del nemmere. Rss er en simpel filstandard, som hjemmesider kan anvende til at producere feeds af deres indhold. Dette indhold kan så læses med en rss-læser.

Det betyder at du bliver opdateret med alt indhold fra dine ynglingssider, præcis når det tikker ind og får det hele præsenteret samlet. På den måde er det meget lettere at holde sig styr på indholdet.

De fleste browsere har en rss-funktion, men for at bruge den kræver det, at browseren er åben og det kan nemt blive en rodet affære at have rss-feeds liggende at flyde rundt sammen med alt det andet indhold i browseren.

En dedikeret rss-læser som FeedReader gør det mere overskueligt at have med indholdet at gøre. Den præsenterer dine feeds på simpel og velstruktureret vis og giver dig besked om nye feeds i en lille pop up i nederste højre hjørne af skærmen. Programmet kan således kører stille og roligt i baggrunden og kun give sig til kende, når der er nyt indhold.

Feeds tilføjes ved at gå ind på de sider, som du ønsker at modtage opdateringer fra og tilmelde dig deres rss-feeds. Typisk klikker man på rss-ikonet, og bliver ført videre til en side, hvor man kan tilmelde sig.

Alt om Datas nyheder kan også fås via rss-feed. Du kan tilmelde dig her.

Første gang du tilmeldes et feed, vil din browser spørge dig, hvordan du ønsker at modtage det. Her kan du vælge at FeedReader skal være dit standardprogram. Så vil alle fremtidige feeds automatisk blive hentet af FeedReader.

Når feed’ne tikker ind bliver de lagt i kronologisk orden (du kan også vælge at sortere efter ulæste) og sorteret efter kilde ude i venstre side af skærmen. Du har også et arkiv til rådighed, hvor du kan lægge dem du gerne vil gemme for eftertiden og du har mulighed for at oprette mapper, hvor du eksempelvis kan lægge indhold i forskellige kategorier eller gemme historier du ikke har tid til at læse med det samme.

Visse feeds kan også indholde andet end tekst, som eksempelvis podcast og video. Det kan FeedReader også administrere, således at du får indholdet kategoriseret efter type.

Når du vil læse et feed er det blot at klikke på det, så dukker teksten op i en ramme i højre side.

Dobbeltklikker du på feed’et åbnes det i en indbygget browser. Alternativt kan du vælge at åbne det i din standardbrowser, eller du kan downloade det, så det kan læses offline. Artiklerne kan også tagges eller sendes pr email.

I det hele taget rummer programmet rigtig mange muligheder, der gør det langt nemmere at have med mange web-artikler fra mange kilder at gøre. Er man ivrig bruger af nettet og ønsker at holde sig opdateret med mange sider, skylder man således sig selv at prøve FeedReader.