Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Indsigt: Det kuglerunde alternativ til en mus

Er du – helt bogstaveligt – træt af at sidde i timevis med almindelige mus og touchpads? Så er en trackball et alternativ, det kan være værd at overveje.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Pegeredskaber til computere er bare en del af it-livet. Selvom man kan trylle med piletaster, touchskærme og genvejskombinationer på et tastatur, kan ingen af os vist fungere ordentligt uden en mus af en slags – eller en touchpad.

Uden at have foretaget nogen anden markedsundersøgelse end at studere venners og kollegers arbejdspladser, er det denne signaturs vurdering, at langt de fleste it-brugere klarer sig med den mus og det tastatur, som fulgte med deres desktop (eller som de havde i forvejen) samt touchpaden på deres notebook. Her ser vi som sædvanlig bort fra gamerfolket, der altid stiller helt specielle krav og i hvert fald ikke kan leve uden seje mus med ekstra knapper til arsenalet.

Et mere ergonomisk alternativ

Museskader er der i perioder blevet talt og skrevet meget om. Det har imidlertid vist sig at være endog meget svært at få en musehånd eller albue klassificeret som en arbejdsskade. På den anden side vil nogle nok give os ret i, at hvis en bruger har meget musearbejde, er en traditionel mus måske ikke altid sagen.

Nu, da hjemmearbejde i mere end et år har været med til at holde Danmark kørende, ser der ud til at være kommet nye vinkler på ergonomien på de ofte noget interimistiske arbejdspladser i private hjem. Brugere, som må nøjes med et hjørne af et mindre bord, har sikkert oplevet, at en traditionel mus kræver en del plads, hvis man ikke vil løfte den og køre flere gange for at komme hele vejen hen over selv en mindre skærm.

Et godt alternativ er en trackball. Grundlæggende er en trackball en mus, som har fået bunden vendt i vejret. Brugeren skal ikke flytte rundt på hele musen, men styrer markørbevægelserne med en kugle, der hos leverandøren Logitech har en diameter på 34 mm og vejer godt 25 gram.

Det aktuelle trackball-sortiment på Logitechs danske hjemmeside omfatter to modeller, som begge skal betjenes med tommelfingeren på højre hånd. Hvis man hellere vil bruge venstre hånd eller andre fingre end tommelen, kan man være heldig at finde andre modeller fra dette brand, men ellers kan løsningen hedde Kensington. Dette amerikanske brand tilbyder flere udførelser, hvoraf nogle kommer med en ekstra stor kugle, der kan trilles meget præcist med en, to eller tre af de midterste fingre på venstre eller højre hånd.

Logitechs trådløse pegeredskaber kommer med Bluetooth, men de kan også kommunikere med en computer via denne USB-dongle, som stikker en bagatel af 7 mm ud, har en rækkevidde på 10 m og kapacitet til 6 af firmaets produkter.

 
En trackball optager ikke mere plads på et arbejdsbord end et drikkekrus, og da den kan ligge bomstille, risikerer man ikke så nemt at komme til at vælte en kop eller et glas. En trackball stiller selvfølgelig heller ingen krav til underlaget eller behøver en særlig musemåtte, men en håndledsstøtte kan stadig anbefales. Og hvis man rejser eller pendler, og skærmarbejdet kræver blot en smule præcision, kan man selv på et DSB-bord eller Economy i et fly finde plads til at bruge en trackball som supplement til laptoppens touchpad.

Endnu en mulighed er at lade en trackball gøre et såkaldt smart-tv knapt så dumt, som nogle af os oplever det. Hvis man sætter dens USB-dongle i tv’et, kan man sidde i sofaen og styre markøren rundt på skærmen med tommelfingeren i stedet for at bøvle med at bruge piletasterne plus OK på stavepladen.

En minoritet

Med fordele som disse må der vel være stor interesse for trackballs, ikke? Ikke helt!

Selv om nutidens computer-trackballs nedstammer fra Telefunkens Rollkugel fra 1968, er konceptet ikke slået meget bedre igennem end momsen i dele af den vestjyske befolkning.

Vi tror, at en af årsagerne kan være en forholdsvis høj fremstillingspris. Moderne mus bygger på en (infrarød) lyskilde og nogle optiske sensorer, men hvor en almindelig mus blot skal bevæges hen over næsten ethvert underlag, skal styrekuglen i en trackball være perfekt rund og have et særdeles præcist mønster til at levere input til de optiske sensorer. Sådan en kugle kan sammenlignes med indmaden i et kugleleje til præcisionsmekanik.

I vores seneste stortest af desktop-pc’er bemærkede vi, at ingen af deltagerne kom med tastatur og mus. Tidligere var det almindeligt at vedlægge et sæt i den i øvrigt absolut brugbare kaliber, som Harald Nyborg sælger i en trådløs version for 108 kroner. Til sammenligning koster den billigste trackball, vi har kunnet opsnuse, 217 kroner hos ComputerSalg, og den kommer med ledning.

En enkelt knap, 9 mulige funktioner. I den anbefalede indstilling kan knappen med grøn markering bladre tilbage, f.eks. til tidligere websider, mens man browser. Vi ville måske overveje ”Vis/skjul skrivebord”, som vi også bruger ganske meget.

 
Vi har prøvet at finde ud af, hvordan salget fordeler sig mellem almindelige mus og trackballs. Det har ingen af vores kontakter haft lyst til at tale om. Vores mavefornemmelse siger, at det måske svarer til modeludvalget. Proshop lagerfører aktuelt 348 mus, hvoraf 12 tilhører trackball-klanen.

Trackball-folket udgør således en ganske lille minoritet. Det gør også deres computere personlige i en sådan grad, at mange almindelige brugere ikke uden videre kan finde ud af at navigere på deres virtuelle skriveborde. Traditionelle musefolk oplever det, som om de er landet i en højrestyret bil med manuelt gear.

Mange tilpasningsmuligheder

Både Kensington og Logitech giver brugere frihed til at konfigurere deres trackballs, næsten som det passer dem. Kensingtons app, som vi kun kender af navn, hedder TrackballWorks. Logitechs værktøjskasse er døbt Options og kan også personalisere firmaets tastaturer.

Options kan oversættes til valgmuligheder. Dem er der mange af på topmodellen MX Ergo. Vi er glade for de to frem/tilbage-taster til venstre for venstreklik-knappen, som vi bruger til at springe fra side til side, når vi browser. Over styrekuglen er der en tast, der kan sænke kuglens følsomhed og lette præcisionsarbejde som beskæring af fotos. Og scrolleknappen kan ikke blot rulle op/ned, men også venstre/højre, og hvis man trykker én gang på den, kan den sættes til at kvittere med et dobbeltklik.

Der er noget at lære, og heldigvis er det nemt at eksperimentere med funktionerne. I Options-appen er knapperne markeret med hvide cirkler, og når man klikker på en af dem, får man præsenteret den anbefalede indstilling samt alle variationsmulighederne for den relevante knap. 

Trackballs kan bruges på vidt forskellige måder

I modsætning til en almindelig mus stiller en trackball ingen som helst krav til underlaget. Logitech M570 kan ikke alene styre markøren på en pc, men kan også gøres kompatibel med mange smart-tv’er ved hjælp af en USB-dongle.

Tilbage i 1980’erne designede Logitech denne Trackman Portable-mus, som kunne clipses på IBM’s ikoniske, uopslidelige og meget støjende hakkebræt af et AT-tastatur til over 2000 kroner.

Tilbehørsgiganten Kensington har også et stort udvalg af mus, heriblandt flere trackballs i stil med denne Expert Wireless-model, der kan bruges med både højre og venstre hånd. En ekstra stor styrekugle kan øge præcisionen i bevægelserne.

Logitechs top-trackball MX Ergo har mange knapper med endnu flere individualiseringsmuligheder. En konstruktion med indbygget magnet og stålunderlag gør det muligt at vippe enheden 20 grader op og forbedre ergonomien yderligere.