Home » Mus » Indsigt: Det kuglerunde alternativ til en mus
Indsigt: Det kuglerunde alternativ til en mus

Indsigt: Det kuglerunde alternativ til en mus

Share

Er du – helt bogstaveligt – træt af at sidde i timevis med almindelige mus og touchpads? Så er en trackball et alternativ, det kan være værd at overveje

Pegeredskaber til computere er bare en del af it-livet. Selvom man kan trylle med piletaster, touchskærme og genvejskombinationer på et tastatur, kan ingen af os vist fungere ordentligt uden en mus af en slags – eller en touchpad.

Uden at have foretaget nogen anden markedsundersøgelse end at studere venners og kollegers arbejdspladser, er det denne signaturs vurdering, at langt de fleste it-brugere klarer sig med den mus og det tastatur, som fulgte med deres desktop (eller som de havde i forvejen) samt touchpaden på deres notebook. Her ser vi som sædvanlig bort fra gamerfolket, der altid stiller helt specielle krav og i hvert fald ikke kan leve uden seje mus med ekstra knapper til arsenalet.

Et mere ergonomisk alternativ

Museskader er der i perioder blevet talt og skrevet meget om. Det har imidlertid vist sig at være endog meget svært at få en musehånd eller albue klassificeret som en arbejdsskade. På den anden side vil nogle nok give os ret i, at hvis en bruger har meget musearbejde, er en traditionel mus måske ikke altid sagen.

Se også:  ASUS Rog Strix Impact II [TEST]: Elegant gamingmus til attraktiv pris

Nu, da hjemmearbejde i mere end et år har været med til at holde Danmark kørende, ser der ud til at være kommet nye vinkler på ergonomien på de ofte noget interimistiske arbejdspladser i private hjem. Brugere, som må nøjes med et hjørne af et mindre bord, har sikkert oplevet, at en traditionel mus kræver en del plads, hvis man ikke vil løfte den og køre flere gange for at komme hele vejen hen over selv en mindre skærm.

Et godt alternativ er en trackball. Grundlæggende er en trackball en mus, som har fået bunden vendt i vejret. Brugeren skal ikke flytte rundt på hele musen, men styrer markørbevægelserne med en kugle, der hos leverandøren Logitech har en diameter på 34 mm og vejer godt 25 gram.

Det aktuelle trackball-sortiment på Logitechs danske hjemmeside omfatter to modeller, som begge skal betjenes med tommelfingeren på højre hånd. Hvis man hellere vil bruge venstre hånd eller andre fingre end tommelen, kan man være heldig at finde andre modeller fra dette brand, men ellers kan løsningen hedde Kensington. Dette amerikanske brand tilbyder flere udførelser, hvoraf nogle kommer med en ekstra stor kugle, der kan trilles meget præcist med en, to eller tre af de midterste fingre på venstre eller højre hånd.

Se også:  AOD PRO Award 2021: Contour RollerMouse Mobile

Logitechs trådløse pegeredskaber kommer med Bluetooth, men de kan også kommunikere med en computer via denne USB-dongle, som stikker en bagatel af 7 mm ud, har en rækkevidde på 10 m og kapacitet til 6 af firmaets produkter.

 

En trackball optager ikke mere plads på et arbejdsbord end et drikkekrus, og da den kan ligge bomstille, risikerer man ikke så nemt at komme til at vælte en kop eller et glas. En trackball stiller selvfølgelig heller ingen krav til underlaget eller behøver en særlig musemåtte, men en håndledsstøtte kan stadig anbefales. Og hvis man rejser eller pendler, og skærmarbejdet kræver blot en smule præcision, kan man selv på et DSB-bord eller Economy i et fly finde plads til at bruge en trackball som supplement til laptoppens touchpad.

Endnu en mulighed er at lade en trackball gøre et såkaldt smart-tv knapt så dumt, som nogle af os oplever det. Hvis man sætter dens USB-dongle i tv’et, kan man sidde i sofaen og styre markøren rundt på skærmen med tommelfingeren i stedet for at bøvle med at bruge piletasterne plus OK på stavepladen.

TAGS
computermus
mus
trackball

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S