Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Alt i en-computer med touch og fin skærm

Hvis man søger en stationær computer, der skal tage sig så diskret ud i
hjemmet som muligt, er en alt i en-computer en selvskreven kandidat.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tag for eksempel denne MEDION AKOYA E5000D MD8878 alt i en-computer. Det er en 23,6" computer med touchskærm og Windows 8.1. Den vil være at finde i danske ALDI-forretninger fra onsdag den 29. januar til 4799 kroner.

Der er tale om en stationær computer, der egner sig til brugeren, der søger en god hverdagscomputer til forefaldende opgaver. Den er stærk nok til, at man ikke vil føle, at der mangler kræfter i forbindelse med hverdagsopgaver som tekstbehandling, regneark, surfing, lettere spil eller andre opgaver, der ikke er alt for ′tunge′ eller komplekse af natur.

Det er således også en ganske udmærket computer til underholdningsformål, hvilket vi vil berøre lidt senere.

Blid ved strømregningen

MEDION AKOYA E5000D MD8878 er udstyret med en processor, hvor vægten er lagt på et lavt energiforbrug. Der er tale om en Intel Pentium J2850 quad core-processor på 2,41 GHz, der har en meget lav TDP på 10 watt. Derfor har MD8878 også et meget lavt energiforbrug, der svinger mellem 30,3~33,4 watt, når der ikke udføres nogle opgaver på computeren og op til 42,1 watt, når den virkelig bliver belastet.

Da der er tale om en alt i en-computer, er der vel at mærke tale om det samlede energiforbrug for den indbyggede hardware i computeren kombineret med energiforbruget for computerskærmen. Det er virkelig imponerende. Så hvis man gerne vil holde energiforbruget på et så lavt niveau som muligt, er MD8878 et glimrende valg.

Skabt til at være sparsom

Hemmeligheden bag Intels Pentium J2850 er, at det er en SoC (System on a Chip), som er en del af Intels ′Bay Trail′ familie. Processoren består af fire Atom processorkerner, der stammer fra Intels nye Silvermount-serie, samt en grafikdel, der er en neddroslet udgave af den, der sidder i ′Ivy Bridge′ baserede processorer.

Resultatet er en langt bedre ydelse, end vi kender den fra gamle Atom-processorer, samtidig med at grafikdelen også har fået et boost dog uden at nå ydelsen i de kendte Core-processorer. Når denne processorkonstellation anvendes i en desktopcomputer eller en bærbar computer, brandes den som en Pentium- eller Celeron-processor og ikke under Atom-brandet.

Netop fordi der er tale om en Low Voltage-processor, er computeren dog mest egnet til hverdagsopgaver og ikke så meget til komplekse og meget krævende programmer. Men undlader man at begive sig ud i CAD/CAM eller 3D-animationsprogrammer og des lignende på regulær basis, kan man roligt regne med, at MD8878 kan magte opgaverne.

Man vil eksempelvis sagtens kunne bruge et program som Photoshop eller lignende, blot vil store projekter tage lidt længere tid end på kraftigere computere.
MD8878 fungerer ganske fint til de spil-apps, der er beregnet til at kunne afvikles på Windows startside. Man kan også sagtens spille traditionelle spil. Blot er den indbyggede Intel HD Graphics ikke så kraftig, at den er egnet til at takle de nyeste spil, hvis de er af den krævende slags såsom first person shooters eller spil, hvor der foregår meget på skærmen samtidigt.

Grafikdelen, der understøtter DirectX11, arbejder ved 688 MHz, men kan ved behov øges til 854 MHz.

Langt mere end en spareøvelse

Ydelsen er langt bedre, end hvad man tidligere har kunnet forestille sig af en processor, der baserer sig på Intels Atom-kerner, skulle kunne levere. Det beviser en score på 18,85 gops (Giga Operations Per Second) i SiSoftware Sandra 2013SP6 cpu-aritmetiske test.

Det er en score, der understreger, at man rent processormæssigt har en om end ikke kraftig processor her så i hvert fald en processor, der har overskud til, at hverdagsopgaver afvikles flydende og uden tøven.
Dette underbygges i CineBench R11.5 med en score på 1,78 point i cpu multi-testen, samt 0,46 point i cpu single-testen. Det er forholdsvis beskedne værdier.

Men som vores erfaringer i testen har vist, reagerer MD8878 i langt de fleste tilfælde prompte. Selv om man kan risikere at vente en anelse længere på opstarten af store programmer, eller apps der indeholder mange data, så er den generelle brugeroplevelse flydende og behagelig.

Den 23,6″ store touchskærm med 10-punkts touch er et af plusserne ved MD8878. For det første kan man stille tastaturet og musen til side, og betjene computeren via touch i de situationer, hvor det er gunstigt. Det er naturligvis specielt i forbindelse med de apps, man kan hente til Windows 8.1.

Den anden og helt afgørende fordel er, at touch fungerer ganske glimrende på MD8878. Det kræver blot en let berøring samt bløde bevægelser at benytte sig af touch på computeren.

Skærmen reagerer hurtigt og uden tøven på touch-input, og det er tilfældet over hele skærmens overflade. Hvis der opstår tøven eller hakken på skærmen, er det fordi computerens ydeevne trods alt er begrænset. Det kan blandt andet opleves, hvis man zoomer ind på kortet i Bing vejr og trækker kortet over hele Europa hurtigt rundt på skærmen.

Når det ikke er fordelagtigt at anvende touch på MD8878, kan det medfølgende tastatur og den medfølgende mus anvendes. Det er måske ikke verdens bedste tastatur, men dog alligevel brugbart og såvel mus som tastatur er trådløse.

Der medfølger en lille trådløs adapter til at sætte i en af computerens USB-porte til formålet.

Brugeroplevelserne

MEDION MD8878 hører ganske vist ikke til de slankeste alt i en-computere på markedet, men sidder man foran computeren, lægger man ikke mærke til, at det sorte blanke plastickabinet går nogle cm i dybden. Det er dog heller ikke kun en ulempe. Det gør, at der er rigelig med plads til den indbyggede hardware.

Konstruktionen og den valgte hardware bevirker desuden, at computeren for det første ikke udvikler meget varme. Afledt deraf larmer MD8878 heller ikke, den er faktisk nærmest stille det meste af tiden.
Det dominerende aspekt er helt klart skærmen, der ikke kun er fin til touchbetjening. Den 23,6″ skærm er lysstærk og leverer et ganske tiltalende og flot billede.

Fordi der er tale om en glare-skærm, skal man dog være opmærksom på, at skærmen har en tendens til at gengive refleksioner, hvis den udsættes for lysindfald.

Skærmen har en skærmopløsning på 1920 x 1080 pixel. Det er en normal og fin opløsning for en 23,6" skærm. Selvfølgelig går tendensen mod skærme med højere opløsning og pixeltæthed.

Havde MD8878 haft dette, ville prisen være en anden, og uden dedikeret grafikkort ville det heller ikke have været frugtbart. Selvom vi normalt sidder tættere på skærmen, når vi bruger touch-input end ved normalt brugså er opløsningen fin. Den kan selvfølgelig ikke konkurrere med tabletskærme, eller computerskærme med høj skærmopløsning hvad skærmbilledets ″sprødhed″ angår.

Skærmens farvevisning er ganske fin med en god grad af klarhed og konstrastniveauet er heller ikke værst. De vandrette betragtningsvinkler er udmærkede fint nok, men de vertikale vinkler kunne være lidt bedre. Alt i alt er det en fin skærm også til for eksempel at se film på.

Fornuftig betjening og fin lyd

En anden årsag til at MD8878 er som skabt til underholdningsformål er, at der nederst på fronten er indbygget stereohøjttalere. Det vil være for meget at påstå, at de indbyggede højttalere kan konkurrere med et kvalitetshøjttalersæt til pc’er.

Men højttalernes lydkvalitet er langt bedre end dem, der normalt sidder i de fleste almindelige computerskærme.

MD8878 justeres til den rette arbejdsstilling, ved at man tager fat i siderne på computeren og trækker i skærmrammen, herved ændres vinklen på det fjederunderstøttede støtteben i forhold til computeren. Således kan computeren tippes mere bagover, hvis man ønsker det.

Det er en solid løsning, der sikrer, at computeren står godt fast på bordet. Skulle man ønske det, kan computeren vægophænges. Beslaget hertil medfølger dog ikke.

Som det er sagt, er betjeningen af MD8878 ganske ligetil, man skal måske lige vænne sig til, at det optiske dvd/cd-brænder drev befinder sig i siden. Desuden er betjeningsknapperne herunder også tænd- og sluk-knappen at finde på bagsiden i venstre side af enheden.

Knapperne er dog store. Tænd- og sluk-knappen er dog nederst og forskudt i forhold til de andre, så det vænner man sig hurtigt til.

Tilslutninger og de sidste detaljer

Hvis nogen har undret sig over, hvilket drev der er i MD8878, så er der tale om en 1 TB stor harddisk. Det er ikke en kæmpe harddisk efter dagens standarder, men den sørger alligevel for, at der er plads til en hel del forskellige data.

Vi har målt harddiskens hastighed med HD Tune Pro 5.50. Det blev til en gennemsnitlig sekventiel læsehastighed på 103,6 MB/s målt over hele drevet. Det er en fin score, der dog ikke blander sig med de hurtigste på markedet, men det indikerer dog, at harddisken ikke er med til direkte at sløve MD8878 ned.

I filtesten i samme program er den sekventielle læsehastighed målt til 123,7 MB/s i sekventielle læseoperationer, og 117,6 MB/s i sekventielle skriveoperationer. Det er slet ikke så ringe endda, uden at der direkte er tale om et meget hurtigt drev.

Vi har også anvendt PCMark 7 i testforløbet af MD8878. Det resulterede i en samlet score på 1745 PCMarks, hvilket ganske udmærket afspejler MD8878s rolle som en computer, der er beregnet til lettere til medium opgaver. System storage scoren på 1849 point afspejler også, at drevet er forholdsvis hurtigt, uden at den nærmer sig de virkelig hurtige traditionelle harddiske, hvad det angår.

Udover processoren, der hverken understøtter Hyper Threading eller Turbo Boost, er der indbygget 4 GB ddr3 1600HMz ram, hvilket er passende i forhold til de øvrige hardwarespecifikationer.

Computeren er rimelig udstyret, hvad features angår. På højre side findes dvd/cd-brænder multidrevet, her er der også en syv i en-kortlæser. På venstre side er der to USB 2.0-porte samt en mikrofon og en hovedtelefon udgang.

På bagsiden er der en HDMI-udgang og en HDMI-indgang, 1 Gbit/s ethernet RJ45-stik, to USB 2.0-porte samt to USB 3.0-porte, line out og mikrofon.