Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Alt for nemt at være lommetyv: Halvdelen af danskerne har ikke kodeord på mobilen

Lommetyve, der får fingre i en ulåst smartphone, kan få en langt større gevinst, end de havde regnet med. For i takt med at mobilen bruges til flere ting, så er mængden er værdifulde data på den også steget – og uden kodeord er disse data tilgængelige for alle og enhver, der kommer i besiddelse af mobilen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Næsten halvdelen af danskerne (46 pct.) beskytter ikke deres mobiler med et kodeord, og kun hver 10. (10 pct.) bruger tyverisikringssoftware. Dét viser en ny undersøgelse fra Kaspersky Lab.

Konsekvensen? Lommetyve, der får fingrene i en ulåst smartphone, kan få en langt større gevinst, end de havde regnet med. For i takt med at mobilen bruges til flere ting, så er mængden er værdifulde data på den også steget – og uden kodeord er disse data tilgængelige for alle og enhver, der kommer i besiddelse af mobilen.

Mange bruger i dag mobilen til at gå på internettet og udføre en lang række aktiviteter online. Faktisk angiver 71 pct., at de regelmæssigt går på internettet fra en smartphone, og 39 pct. gør det samme fra en tablet. Dét gør det endnu mere skadende og bekymrende at miste mobilen eller ens tablet til en lommetyv, end det før har været.

Mange former for værdifulde data lagres på – og sendes fra – disse gadgets. Eksempelvis bruger mere end en tredjedel af danskerne (39 pct.) banktjenester på deres smartphone, hvilket selvfølgelig giver adgang til værdifulde finansielle informationer. Derudover bruger 57 pct. af danskerne regelmæssigt deres smartphone til at tilgå deres personlige e-mailkonti, og 53 pct. bruger den til aktiviteter på sociale medier. Begge dele involverer mange følsomme data.

Men selvom det er almindeligt at have mange værdifulde data på mobile enheder, så er folk ikke nødvendigvis bevidste om det eller sikre i deres adfærd – kun lidt over halvdelen (54 pct.) beskytter deres mobile enhed med et kodeord og kun 6,5 pct. krypterer deres filer og mapper for at undgå uautoriseret adgang. Det betyder, at hvis disse enheder kommer i de forkerte hænder, så kan al den medfølgende data – fra personlige konti til billeder, beskeder og endda finansielle detaljer – være frit tilgængelige for fremmede.
Leif Jensen, Nordisk direktør for Kaspersky Lab, siger:

”Vi elsker alle vores mobiler og tablets, fordi de giver os adgang til vigtig information på alle tider af døgnet, uanset hvor vi befinder os. De er værdifulde objekter som kriminelle selvfølgelig gerne vil have fingrene i. Og deres job bliver gjort så meget nemmere, når hver anden smartphone end ikke er beskyttet med et kodeord. Det er dumt at gøre det så let for lommetyvene, når det kræver så lidt at gøre det svært for dem.”

Et kodeord er en god start, men det er ikke nok

Selv tab af enheder som er beskyttede med kodeord kan få alvorlige konsekvenser. Eksempelvis tager kun knap hver tredje (32 pct.) backup af deres data, hvilket betyder, at de resterende to tredjedele med stor sandsynlighed mister adgang til personlige informationer og konti ved tyveri.

Og kun 10 pct. bruger en tyverisikring på deres mobil, som ellers kan være en god investering. Flere af de nyeste tyverisikringer lader nemlig brugeren låse og spore mobilen, udsende høje sirener, sende beskeder, tage billeder af forbryderen mm. – alt sammen via fjernadgang.

”Ved at tage tre simple forholdsregler kan man komme langt i beskyttelsen af sine data. Sørg for at din mobil er låst med kodeord, brug en sikkerhedsløsning til smartphones, som har tyverisikring, og tag backup. På den måde beskytter du dine personlige informationer, billeder og online-konti bedst muligt mod både tab og ondsindet brug,” siger Leif Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere